Att äta nyttigt är för dyrt! Eller?

Posted on

När diskussionen om att börja äta nyttigare tas upp så är argumentet oftast att det är för dyrt. Men det behöver inte vara dyrt! Vi har lite tips!

Är du på språng och behöver något snabbt och lätt? Det är faktiskt mycket billigare att köpa en macka, ett päron och en banan än att köpa en korv och en påse kanelbullar. Vi har skrivit ihop lite tips nedan:

Bli en rabattjägare

Håll utkik på de olika matvarornas erbjudande. Fyll skafferiet med billiga konserver och frysen med kampanjvaror som frysta grönsaker, kött och fisk.

Planlägg veckans inköp

Bestäm hur mycket pengar du skall använda på mat varje vecka och håll dig till budgeten. Gör gärna en veckomatsedel så du inte impulshandlar på tom mage. Då är det lätt att både det ena och det andra hamnar i korgen!

Grönsaker

Behöver inte vara dyrt alls, så länge du köper sådant som är i säsong. Det är bättre för hälsan, bättre för miljön och bättre för plånboken. Men köp inte mer än vad du gör av med, frukt och grönsaker har kort hållbarhet.  Det blir dyrt i längden om det slutar med att du kastar det som ej längre går att använda! Billiga svenska jordgubbar mitt i sommaren, äpplen på hösten och kål på vintern. Passa på när priset är som lägst.

Riv ner

Köp morötter, vitkål eller rödkål och riv ner i salladen eller varför inte köttfärsen. Det är billigt, nyttigt och mättande. Sedan är ett väldigt bra tips att leta efter grönsaker i frysdisken. Frysta grönsaker är minst lika bra som färska och oftast mycket billigare

Skippa nötkött 

Ät mer kyckling och kalkon istället. Fågel är ofta billigt och fettsnålt men innehåller lika mycket protein som nötkött.

Kasta inte rester

Undersökningar visar att var och en av oss kastar cirka 50 kilo mat om året. Det är varken lönsamt för plånboken eller miljön. En bra kombination är att ta hand om rester samtidigt som du köper en mindre mängd varor med kort hållbarhet. Istället för att kasta dem kan middagsresterna användas i maten dagen efter.

Odla själv

Har du en trädgård, uteplats eller balkong? Planera egna örter, grönsaker, bär och fruktträd så blir det både ekologiskt, billigt och minst sagt närodlat!

 

Var rädd om din kropp för du har bara en!

 

Du kan även läsa:

Därför spenderar vi mer pengar på mat

Slänger du också 5000 kr i soporna?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.