Blir man lyckligare av pengar?

Posted on

Är du lycklig? Svaret på frågan är inte alltid självklar och det är inte lätt att definiera lycka. Ändå är det något som vi alla strävar efter. Ingen kan vara glad och lycklig hela tiden, men vissa individer är definitivt lyckligare än andra. Studier visar att lycka inte har så mycket att göra med materialistiska behov som pengar, varor eller prestationer i form av karriär eller annan måluppfyllelse. Forskarna har till och med slagit fast att man inte blir lyckligare av en högre månadslön än 40 000 kr.

Lyckan handlar mer om din syn på livet, kvalitén på dina relationer och grundläggande bekvämligheter som god samhällsstyrning och samhällets resurser. Med andra ord kan det faktiskt vara så att du är mycket lyckligare än det fina folket som har råd att avnjuta mufflonlamm med rökta alger, serverad med riven majrova och potatis kryddad med tallbarr på någon av Stockholms finkrogar var och varannan dag.

Är du inte lika övertygad att lyckan inte finns i en fet plånbok?  Läs våra tips om hur du blir gladare och lyckligare utan att det kostar ett öre.

Var optimistisk

På 1970-talet följde forskare personer som hade vunnit på lotto och fann att ett år efteråt var de inte lyckligare än människor som inte hade vunnit något.  Forskarna kom fram till att oavsett vad som händer, bra eller dåligt, är effekten på vår lycka tillfällig och vi tenderar att återgå till vår grundnivå av lycka. Vissa människor har en högre grundnivå än andra. De känner sig helt enkelt lite lyckligare vilket delvis kan förklaras av genetiska aspekter, men det är ditt sätt att tänka som påverkar din lyckonivå i allra högsta grad.

Notera och var glad över alla positiva saker som händer runt omkring dig under dagen – en härlig frukost i lugn och ro, en kram från en nyvaken bebis, inga trafikstockningar på väg till jobbet eller en medmänniska som erbjuder dig sin plats på tunnelbana. En entusiastiskt svansviftande hund på en skön kvällspromenad kan faktiskt skänka dig mer glädje än en stel kavajmiddag på Operakällaren. Lägg alla dessa små glädjeämnen på ditt ”glädjekonto” och samla till en stor bit av lycka.

Var glad över det du har

Se glaset som halvfullt inte som halvtomt! Anpassa din ekonomi till dina faktiska möjligheter och inte till det som du tror att alla andra har och gör. Även om det känns som om alla andra åker på semester till Thailand varje år så vet du att det nog mest är resebyråerna som vill få oss att tro det. Kom ihåg att man inte blir lyckligare av att publicera fina semesterbilder på Facebook om man därefter måste betala av resan i flera år. Fundera om du kommer att bli lyckligare över ett nytt designerkök och fakturor i all evighet, eller om du blir gladare av många härliga kompismiddagar med en liten guldkant i ditt slitna IKEA-kök.

Vårda dina vänskaps- och familjeband

En bra vän är guld värd. Vårda dina relationer och behandla dina medmänniskor på samma sätt som du vill bli behandlad. Elakt skvaller, översitteri och liknande kanske ger dig kickar för stunden, men slutar sällan väl. Fråga dig själv om sådant beteende hör ihop med en glad och lycklig person.

Funderar du på att flytta långt ifrån dina vänner och familj pga jobb så tänk på att du måste kompensera förlusten av lycka med en enorm inkomstökning för att det överhuvudtaget ska kännas värt det.

Ta hand om dig själv

Det kan låta konstigt men din hjärna är inte det enda organ i kroppen som förtjänar att vara lycklig. Forskare har funnit att motion, goda kostvanor och regelbunden sömn är viktiga faktorer för att vi ska bli lyckligare.

Människor som är fysiskt aktiva är ofta gladare och mer entusiastiska, dessutom frigör det endorfiner från hjärnan vilket höjer vårt humör.

Ät rätt!  Pommes frites och ett kilo lösgodis gör dig lycklig för stunden, men när blodsockret sjunker, sjunker humöret desto mer.

Få tillräckligt med sömn. Studie efter studie bekräftar – en utvilad människa är en gladare människa. En enda extra timmes sömn per natt gör en vanlig människa mer lycklig än 100 000 kr mer i årsinkomst.

Dela med dig

Delad glädje är dubbel glädje. Dela med dig av det som du har – det behöver inte nödvändigtvis vara pengar eller materiella ting. Det kan vara en hjälpande hand eller några uppmuntrande ord. Hjälp dina medmänniskor utan att förvänta dig någonting tillbaka. Du kommer att bli positivt överraskad när din vänlighet återgäldas när du minst anar det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.