Säger din budget klick?

Posted on

Att få koll på sin privatekonomi med hjälp av olika ekonomiappar har blivit allt vanligare. Nu kan du i praktiken sköta hela vardagsekonomin via telefonen eller surfplatta. Vi kan nu säga hej då till långa OCR-nummer och krångliga program. Många appar gör det både enkelt och roligt att hålla koll på dina utgifter.

Hur mycket har du kvar den här månaden? Har du för mycket krediter i förhållande till inkomsten? Lånar du pengar som du spenderar för ren konsumtion? Vad lägger du egentligen på kläder eller mat? Alla sådana trista frågor får du snabbt svaret på. Tänk bara på att vara restriktiv med att använda okända appar och ge dem tillgång till ditt bankkonto! Läs alltid noga innan du accepterar villkor och börjar använda appen!

Planera din ekonomi på bussen eller varför inte över en kopp kaffe på ett fik

Färger och staplar inspirerar. Med en app kan man få bra hjälp antingen gratis eller för en mindre peng. Men det är det värt tycker vi! En bra början är att ladda ner din bank-app, där det, hos de stora bankerna, enkelt går att logga in och kontrollera sitt saldo, göra överföringar, betala räkningar eller följa ditt sparande. Det kan vara bra även under semestern. Men tänk på kostnaderna när du surfar utomlands!

De senaste åren har det dykt upp appar som automatiskt hämtar information om dina transaktioner direkt från din bank och ställer upp det i fina diagram. Kanske kan det vara något att introducera för barnets eller tonåringens egna utgifter? Att lära sig att hålla en budget är betydligt roligare i mobilen än på andra sätt. Speciellt i dagens samhälle då nästan allt sker i mobilen.

Apparna kopplas till din internetbank via ditt personnummer och din personliga bank kod för förenklad inloggning. Med en förenklad inloggning kan du i de flesta fall enbart föra över pengar mellan dina egna konton. Men hos vissa banker går det även att föra över pengar till andra mottagare som du tidigare fört över pengar till. Har du swish? En överföring har aldrig varit så enkel! Mer om det kan du läsa om nedan.

Tre appar som hjälper dig hålla koll

 

TINK

För: iOS, webversion, Androidapp på väg

Pris: Gratis

Länk: www.tink.se

Tink är utvecklad i samarbete med bankerna. Logga in och ge appen tillstånd att hämta din kontoinformation. Dina insättningar och uttag kategoriseras automatiskt och resultatet visas som enkla diagram. Har du större utgifter än vanligt i någon kategori?

 

MINA UPPGIFTER (MYWALLET+)

För: iOS, Android

Pris: ca 20 kr

Länk: www.block21.com

Mina Utgifter, på engelska MyWallet+, är enkel kassabok för mobilen. Följ dina inkomster och utgifter genom att lägga in dem och se summorna. Appen är på svenska och har stöd för återkommande inkomster och utgifter.

Du kan se hur stor del av pengarna som använts till hushållet, nöjen, transporter, lån och krediter, osv i stapeldiagram, men det finns inget visuellt stöd för hur mycket pengar man har kvar.

 

VECKOPENGEN

För: Kräver iOS 7.0 eller senare. Kompatibel med iPhone, iPad och iPod touch.

Pris: Gratis

Länk: http://veckopengen.se/

Veckopengen är framtagen för att barn och ungdomar ska kunna lära sig att hantera pengar. Appens funktioner är lärorika, enkla och roliga att använda. Både för barn och föräldrar.

 

SWISH

Skicka och ta emot pengar

För: iOS, Android, Windows phone

Pris: Gratis

Länk: www.getswish.se

Bankerna har gått samman för att skapa tjänsten Swish, som passar dig som köper och säljer begagnat extra bra. Via din bank kopplar du ditt mobilnummer till ett konto.

Sedan kan du snabbt och säkert föra över pengar mellan olika konton och banker via mobilen, utan att behöva vänta på att pengarna ska komma fram. Många företag har nu infört att du kan betala via swish, dem mottar dem samma dag!

 

Lycka till med din planering och kanske ett nytt sätt att spara pengar!

 

Relaterade blogginlägg:

Har du koll på privatekonomin

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.