Låna pengar till motorcykel - tänk på det här

Låna pengar till motorcykel

Posted on

Ett motorcykellån är ett sätt att finansiera så att du kan köpa den där motorcykeln som du alltid har drömt om. Det finns flera sätt att låna pengar på för att köpa den. Du kan låna pengar till motorcykel med säkerhet, då är det själva motorcykeln som är säkerheten. Det går även att låna pengar till motorcykel utan säkerhet, i form av privatlån eller blancolån. Sedan finns det även en del andra alternativ. Vi tar upp vad för lån du kan använda dig av, i denna artikel.

Se över din ekonomi innan du bestämmer dig

Det är alltid bra att klargöra vad det är för förutsättningar du har inför köpet. Kanske du har ett stort sparkapital och kan köpa din MC kontant? Eller sparade pengar som kan täcka upp en del av vad den kostar. Eller så är det som så att du måste ta ett lån för att betala hela motorcykeln med. Det är även bra att fundera på vad för typ av motorcykel du har tänkt att köpa med.

Bestäm dig för hur du ska finansiera ditt motorcykelköp

Du ska efter att du kollat igenom vad du har för ekonomiska förutsättningar bestämma dig för hur du ska finansiera köpet. Det finns flera alternativ att välja på. Det absolut billigaste alternativet är om du äger en bostad som du kan belåna. Om du har utrymme i bostadens värde kan du låna upp på huset/bostadsrätten och använda pengarna till motorcykelköpet. Räntan på bolån mycket lägre än övriga typer av lån. Du kan använda följande typer av lån för att köpa en MC:

 • Låna upp på din bostad (öka på bolånet är det absolut billigaste alternativet)
 • Motorcykellån (motorcykeln används som säkerhet/pant för lånet)
 • Privatlån/blancolån (vanligt lån utan säkerhet)
 • Avbetalningslån (om du köper en helt ny MC kan du köpa den på avbetalning)

Fördelar och nackdelar med de olika typerna av lån

Låna på bostad

Att låna på sin bostad är så klart det bästa alternativet. Dock så kräver det ju att du har en bostad. Men om du har det, så är det som sagt ett bra alternativ. Enda nackdelen som finns är om du saknar utrymme att låna upp på dina befintliga pantbrev på ditt hus.

Motorcykellån

Detta är att låna pengar till motorcykel och då ha den som säkerhet. Det fungerar bara om du köper en helt ny MC.

Privatlån/blancolån

Att ta ett privatlån är ett mycket smidigt alternativ. Detta lån är något du kan ta utan säkerhet och du kan använda pengarna till vad du vill. Detta lån går att ta oavsett om du köper ny eller begagnad motorcykel.

Avbetalningslån

Om du skall köpa en helt ny motorcykel i en butik så är det som så att en del butiker erbjuder avbetalning. Precis som du kan köpa andra saker på avbetalning. Se bara upp med räntan så att inte den är för hög samt kolla så det inte finns dolda avgifter.

Ansöka om motorcykellån utan säkerhet

Om du tar ett lån utan säkerhet så är det ett vanligt privatlån. Det innebär att köpet i sig inte har några restriktioner, du kan köpa en gammal och trasig motorcykel eller köpa av en privatperson. Dock så blir räntan oftast högre och du kan få sämre lånevillkor i allmänhet. Det gäller att jämföra olika privatlån så du får bästa villkoren och räntan. Denna form av lån passar dig som inte vill betala något själv med sparade pengar. Det passar även om du har betalningsanmärkningar, många kreditupplysningar eller låg inkomst. Ett flertal långivare kan nämligen erbjuda lån till dig med betalningsanmärkningar och lån till dig utan inkomst.

Fördelar och nackdelar

 • Är oftast enklare att ansöka om och har lägre krav på vilken motorcykel som köps
 • Har ofta högre ränta än exempelvis motorcykellån med säkerhet
 • Motorcykellån utan säkerhet kan finansiera hela köpet

Denna typ av lån innebär att du kan få ett lån som täcker hela kostnaden för köpet. Ett motorcykelköp med säkerhet innebär att du måste betala en del själv. Men med detta lån behöver du alltså inte det. Tänk bara på att räntan är oftast högre på denna typen av lån. Innan du ansöker om ett motorcykellån bör du jämföra erbjudanden från olika långivare.

Köp motorcykeln kontant

Det allra bästa för dig är att kunna köpa din motorcykel helt utan att låna pengar. Då med kontanta medel du sparat undan. Det finns inga restriktioner alls med detta och du äger direkt din mc, utan att behöva tänka på räntor, amorteringar med mera. Dock är det få som har så pass mycket pengar sparade att de kan köpa en mc kontant, i alla fall om det är en fabriksny.

Fördelar och nackdelar

 • Du slipper betala några räntekostnader
 • Kräver i regel många års sparande

Motorcykellån med säkerhet

Ett alternativ för att låna pengar till en motorcykel är att låna med säkerhet. Då kommer långivaren att ha din MC som säkerhet. Om du väljer att låna med säkerhet finns det dock några krav som måste vara uppfyllda:

 • Motorcykeln måste vara såld av en auktoriserad handlare som godkänts av långivaren
 • Den får oftast inte vara äldre än 9 år
 • Du kan bara låna upp till 80% av värdet på motorcykeln

Detta lån passar dig som kan betala 20% själv i kontantinsats eller genom ett lån utan säkerhet.

Fördelar och nackdelar

 • Du får i regel bättre ränta och villkor än för andra lån
 • Du måste köpa motorcykeln från en auktoriserad handlare och motorcykeln får inte vara för gammal

Köp din MC

Efter att du bestämt dig för vad du ska köpa och hur du ska finansiera köpet återstår bara att genomföra köpet. Dock är det just det där med att välja rätt MC. Ska det vara en begagnad eller ny, Touring eller Custom? Är du nybörjare eller erfaren?

En av de viktigaste punkterna att förhålla sig till är hur din nya motorcykel kommer att användas. Det är exempelvis stor skillnad om den ska användas för daglig pendling till och från jobbet eller om det ska vara en långfärdshoj till semestern.

Det är även bra att kolla vad det är för körkort du har, då det kan begränsa vad för motorcykel du får köra. Här spelar även ålder in. Gränsen för att ta A1 är 16år, för A2 är gränsen 18 år och för A (rätt att köra alla motorcyklar) är gränsen 24 år. Den som däremot haft A2 i minst 2 år har rätten att ta A vid 20 års ålder.

Köpa begagnat eller nytt?

Det finns fördelar och nackdelar med bda dessa val. Den som köper en begagnad motorcykel behöver självklart betala mindre och har även en lägre värdeminskning.

Fördelen med en ny motorcykel sitter främst i att man får de nyaste modellerna och att det skapar ett ”bekymmersfritt” ägande. Utöver att modellerna är helt nya följer det med generösa garantier som skapar denna trygghet.

Övriga kostnader?

Se inte bara på vad motorcykeln kostar, utan kontrollera även dess ungefärliga försäkringspremie. Det skiljer nämligen stort mellan olika modeller och olika försäkringsbolag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.