Olika typer av lån online

Vad är ett billigt lån?

2014-11-14

Hur vet du om ett lån är billig eller inte? Ett sätt att jämföra lån för att hitta det billigaste lånet är att titta på den effektiva räntan som beräknas enligt en speciell formel. Den effektiva räntan är ett slags jämförspris som gör det enklare för konsumenten att avgöra om det tilltänkta lånet är ett billigt lån eller inte.

Räntan är kostnaden som långivaren tar för lånet och beräknas i procent på ditt lånebelopp. Förutom räntan tillkommer det ofta olika avgifter som uppläggningsavgift och aviavgift.  Den effektiva räntan visar hur stor är den totala lånekostnaden på ett år när man har inkluderat alla de olika avgifterna.

Ett problem med att använda den effektiva räntan för att hitta det billigaste lånet är att formeln visar kostnaden på ett år och utgår från att kunden har kvar lånet under hela året. När formeln appliceras på mindre lån med korta återbetalningstider, som till exempel sms lån och snabblån, så blir den effektiva räntan väldigt hög och många personen tror att lånet är väldigt dyrt. Om vi skulle räkna om den effektiva räntan för ett vanligt banklån och göra om det till ett lån med en löptid på 1 månad, så skulle den effektiva räntan bli minst lika hög för banklånet som för ett snabblån.

För att hitta ett riktigt billigt lån måste du därför titta på fler faktorer än enbart den effektiva räntan. Det bästa är om du kan räkna ut lånets faktiska kostnad i kronor. Då är det mycket enklare for dis som konsumet att se om det är ett billigt lån eller inte. Oftast är det dock lite svårt att hitta alla uppgifter i långivarnas markandsföringsmaterial och man måste vara ganska påläst för att veta vilka lånevillkor och kostnader man ska leta efter innan man kan vara säker på att man verkligen har hittat ett billigt lån.

Ytterliga en faktor som du måste ta i beaktande är ifall räntan är rörlig eller inte. Du kanske hittar ett lån som verkar billig, men flera räntehöjningar under löptiden gör att lånet blir mycket dyrare än du hade räknat med. Då är det bättre att du väljer ett lån med en fast räntekostnad där du vet exakt hur mycket lånet kommer att kosta dig.

En viktig sak som många ofta glömmer är att kontrollera att hela lånekostnaden är avdragsgill. I Sverige får man skatteavdra på räntekostnader upp till 100 000 kronor. Om en stor del av lånekostnaden utgörs av en uppläggningsavgift så kan du inte dra av det i din deklaration. Detta är särskilt viktigt för snabblån där uppläggningsavgifter är mycket vanliga. ViaConto tar inte ut någon uppläggningsavgift och du kan dra av hela räntekostnaden!

Till slut måste du titta på återbetalningsvillkor. Vad händer om du missar att betala lånet i tid? Tillkommer det straffavgifter och dröjsmålsränta? Har du utvärderat allt det ovanstående har du mycket större chans att hitta ett lån som är billigt på riktigt.

Sveriges billigaste lån?

2014-11-14 När du ska låna pengar så vill du säker hitta ett billigt lån och betala så lite som möjligt för lånet. Söker du på nätet efter billiga lån får du säkert upp många träffar från företag som erbjuder lån. Många av dem kanske hävdar att de har de billigaste priserna, lägst räntor eller liknande. Det gäller dock att se upp och läsa alla villkor noga för att hitta de riktigt billiga lånen. Om ett lån har en låg månadskostnad betyder det inte per automatik att det är ett billigt lån. Snarare tvärtom. Att dela upp ett mindre lån under väldigt lång tid gör att du betalar onödigt mycket i ränta och att lånet i själva verket inte var så billig som du tänkte.

Billiga lån med låg ränta

2015-01-27 Viacontos lån kan vara ett bra alternativ när du behöver låna ett mindre belopp en kortare tid. Är du ny kund hos ViaConto så är det första lånet gratis. 

Öppettider

Vardagar:8:30 - 17:00