Olika typer av lån online

Att tänka på vid kreditlån

2014-11-14

När du funderar på att ansöka om kreditlån är det viktigt att ha klart för sig vad man behöver ha pengarna till samt när man kommer att kunna betala tillbaka lånet. En längre återbetalningstid medför att du betalar mer ränta på lånet. Själva månadsbeloppet kanske ser lockande lågt ut och du tänker att det inte är några problem med att betala några hundralappar i månaden, men om du gör detta under 5-10 år så betalar du inte sällan mer i ränta än vad själva lånet som du fick. Om du behöver låna 3000 kr och får ett erbjudande om att dela upp din betalning på 5 år med en månadskostnad om 98 kronor, så efter 5 år har du betalat totalt 5880 kronor till lånebolaget. Det blir en lånekostnad på hela 2880 kronor – nästan lika mycket som själva lånet.

Har du då flera sådana kreditlånså betalar du väldigt mycket pengar i räntor och avgifter under en väldigt lång tid.

Om du behöver en större summa pengar för inköp av kapitalvaror eller bostad, så måste du givetvis dela upp återbetalningen under en längre tid, annars skulle månadsbetalningarna för ditt kreditlån bli för höga.  Behöver du däremot bara en mindre summa pengar som du vet att du kan återbetala inom kort tid, kan du överväga att ta ett mikrolån av den typen som ViaConto erbjuder. Då ser du direkt vad dina räntekostnader kommer att bli och du är skuldfri när du har återbetalat lånet efter en månad (vilket är det vanligaste lånetiden). När du får en lättförståelig information om lånekostnaden, kan du göra en bättre bedömning om du verkligen behöver lånet. Om du hade tänkt köpa en vara för de lånade pengarna, så kan du enkelt addera lånets räntekostnad till varans pris och se om köpet fortfarande känns lika lockande.

Vad är ett kreditlån?

2014-10-30  Kreditlån är egentligen ett påhittat ord – en sammansättning av två ord ”kredit” och ”lån” som betyder samma sak.  Det är, med andra ord, lite kaka på kaka. När man säger kreditlån så menar man oftast ett vanligt privatlån eller kredit. Om vi jämför med mer specifika lån som bostadslån, billån eller studentlån, så används ordet kreditlån vanligtvis när man pratar om mindre konsumtionslån som är avsedd för att större inköp eller när du behöver låna lite extra pengar till oförutsedda utgifter.

Öppettider

Vardagar:8:30 - 17:00