Olika typer av lån online

Lån med betalningsanmärkning

2014-11-12

Låt oss först reda ut begreppen om vad en betalningsanmärkning är. Betalningsanmärkning är ett samlingsbegrepp för viss typ av uppgifter som kreditupplysningsföretag samlar om dig från bland annat Kronofogden och Skatteverket. När du ansöker om kredit kontrollerar kreditgivaren om du har skött dina tidigare åtaganden. Samma sak gäller när du ska teckna ett hyreskontrakt, telefonabonnemang eller handla på nätet på faktura. 

Hyresvärden, telefonbolaget och nätbutiken, alla vill vara säkra på att du kommer att betala dina räkningar.

Har du tidigare ärenden som inte betalats i tid överlämnats till Kronofogden och resulterat i en betalningsanmärkning är det ett varningstecken för eventuella kreditgivare att du inte sköter dina betalningar och borde inte beviljas lån etc.

Ibland kan det gå väldigt snabbt från att du missar att betala en räkning tills du får en betalningsanmärkning. En skuld till staten, till exempel, registreras direkt (utan möjlighet att bestrida) hos kreditupplysningsföretagen och kronofogden. Har du missat att betala TV-avgiften, parkeringsböter, skatter eller studieskulder kan betalningsanmärkning vara ett faktum. Även slarv med en mobilräkning på några hundralappar kan tillsammans med inkasso och Kronofogdens avgifter snabbt växa till många hundralappar och resultera i en betalningsanmärkning.  

Hur ser ViaConto på låntagare med betalningsanmärkningar?

De mest återkommande betalningsanmärkningar som många sökande har är TV-avgift och studiemedel. Enligt Kronofogden har 130 000 personer fått betalningsanmärkning på grund av att de inte klarar att betala sina studieskulder. Summan av obetalda studielån i december 2012 uppgick till 2,15 miljarder kronor, en ökning med 8 procent på ett år. 

När vi gör en kreditbedömning ser vi till din framtida betalningsförmåga och inte bara till din betalningshistorik. En betalningsanmärkning kan ligga kvar i registret hos kreditupplysningsföretag i 3 år. Det faktum att du hade svårt att betala en räkning för 2-3 år sedan ska inte per automatik betyda att du inte kan sköta dina åtaganden just nu. ViaConto gör en individuell bedömning av din låneansökan för att se om du kan beviljas ett lån trots betalningsanmärkningar. 

ViaConto tittar bland annat på vilken typ av betalningsanmärkningar du har samt hur gamla dina anmärkningar är. Du får inte ha kvar någon obetald skuld kos Kronofogden. Har du fler än två betalningsanmärkningar under de senaste 2 åren kan vi tyvärr inte bevilja ett lån. Samma sak gäller om du nyligen fått anmärkningar från andra kreditgivare, banker eller snabblåneföretag.

Öppettider

Vardagar:8:30 - 17:00