Din katt kan bli en dyr historia!

Posted on

Att ha en katt må vara gulligt, men det är inte gratis. Den stora frågan är: har du råd? Tänk över kostnaderna innan du funderar på en lurvig kamrat, så att du är redo. En katt kostar pengar, vare sig man har köpt eller fått katten billigt, mer än vad många räknar med!

Många drömmer om en katt. För många blir drömmen också sann. Katt är nämligen det vanligaste husdjuret i Sverige. Forskning visar att katter har stor betydelse för sina ägares  välmående t.ex. genom att lindra känslan av ensamhet och ge känslan av ett pålitligt vänskapsförhållande den kan även ha stor betydelse för din ekonomi. Under kattens livstid behöver den omvårdnad och kan orsaka oväntade utgifter, vilket kräver sitt pris. Det är kanske högre än du anar! ViaConto har beräknat vad en katt kan kosta årligen.

Ungefärlig kostnad för en katt första året

Summorna är exempel och ungefärliga. Vi har antagit att katten håller sig frisk, det vill säga inte beaktat kostnader för veterinärvård. Priset för katten är inte heller inräknat då det kan skilja sig väldigt mycket mellan olika arter.

Utgifter:
Mat/år 2 000 kronor
Sand/år 2 000 kronor
Vaccinationer/år 250 kr
Försäkringar/år 700 kronor
Kastrering 700 kr
Övrigt/år 1 000 kronor (leksaker, bur, medlem i kattklubb, klösträd etc)
Summa, årlig kostnad: 6650 kr

En dyr historia

Oftast fokuserar man på inköpspriset och glömmer bort att de stora kostnaderna är de löpande utgifter som tillkommer. Det finns inget krav på försäkring för katter, men det kan vara bra om din katt blir sjuk eller skadad och behöver dyr veterinärvård. Om katten blir sjuk, kostar det många, många tusenlappar mer om katten saknar försäkring. Råkar den oförsäkrade katten ut för en olycka som kräver större veterinärinsatser, kan kostnaden bli betydligt högre, uppemot 30 000 kr!

Din katt kan göra dig skadeståndsskyldig

En katt kan medföra oväntade utgifter även på grund av skador på egendom. Det förekommer att katterna orsakar skador och saneringskostnader i hyreslägenheter som ägarna får betala. I några exempel har hela golv och väggar behövt bytas ut till följd av urinskador. Då har skadestånden för den enskilda hyresgästen landat på hundratusentals kronor – samtidigt som kontraktet sagts upp. Enligt tidningen Hem & Hyras granskning har skador de senaste åren på grund av katter uppgår till flera miljoner kronor. Av dessa fick de 60 berörda hyresgästerna betala totalt 950 000 kronor i ersättning. Tänk på att hemförsäkringen inte ersätter alla skador som orsakats av djur. Så låt inte katten ligga i din antika, dyra soffa, för om den blir nerpinkad kanske du står där utan ersättning.

 

Undvik överraskningar

En katt kan bli en nära vän många år framöver, men det kanske kan komma att kosta mer än det smakar med oväntade kostnader. Därför är det en god idé, förutom att göra en budget, att vara förberedd ekonomiskt innan du skaffar en till familjemedlem. Det viktigt att du har en buffert för oväntade kostnader, men också att du tar reda på vad de olika försäkringarna ersätter och inte. Om du vill köpa en fyrbent vän har du alltså en del att tänka på innan du slår till!

 

Bildkälla: http://imgur.com/gallery/Vx3Dj

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.