Dags att fira halloween – en härlig högtid

Dags att fira halloween

Posted on

Lördagen den 31 oktober är det åter igen halloween. I år kanske det är läge att fira lite annorlunda än annars. Det eftersom vi fortfarande har covid-19 som härjar. Det gäller därmed att tänka till och inte samla allt för många till sammankomst. Det kan även vara idé att låta bli att skicka ut barnen på bus eller godis. Men bara för att coronan härjar, så måste ni inte totalt strunta i att fira! Det går att fira på en mängd olika sätt ändå. Om du behöver ett extra tillskott i kassan för denna högtid, så kan du göra uttag på viaconto.

Varför firas halloween?

Enligt tradition så är det halloween den 31 oktober, varje år. I Sverige har vi inte ett fast datum spikat direkt, utan det brukar firas den helg som ligger i anslutning till detta datum. Halloween har firats i många år och har sitt ursprung i USA som i sin tur hämtat denna högtid från kelterna. Det var en högtid som fanns på Irland och Skottland. Man tog helt enkelt avsked från sommaren. Denna fest kallades för Samhain. Ordet betyder ungefär ”sommarens avslut”. Själva ordet halloween kom under 1500-talet. Nu förknippat med helgonfirande. Halloween är en förkortning av engelskans All-Hallows-Even, som festligheten kallades, och markerade att det var kvällen före Allhelgonadagen – All-Hallows-Day.

Under 1800-talet kom många irländska emigranter till USA och hade då med sig flera traditioner som sker under denna högtid. Dessa blandades sedan med andra kulturer för att skapa det firande som sker idag. I USA firas det rejält då det är halloween.

Alla helgons afton

Det kan vara svårt att hålla reda på begreppen då det finns alla helgons afton så väl som alla helgons dag och Allhelgonahelgen. I Sverige så säger vi Alla helgons afton om halloween, eller All Hallows eve. Dagen markerar att slutet på sommaren är här samt att vinterhalvåret börjar. En del förväxlar Alla helgons afton med Alla helgons dag eller Allhelgonadagen, men dessa två dagar är för att hedra våra döda och smycka gravarna.

  • 31 okt: Halloween i USA och England firas alltid den 31 oktober.
  • 2 nov: Alla Helgons Afton är dagen före Alla Helgons Dag. Och infaller alltid på en fredag. Det är idag som många firar ”halloween” i Sverige.
  • 3 nov: Alla helgons dag infaller alltid på en lördag, mellan den 31 oktober och 6 november, beroende på år. I år, 2018, infaller alla helgons dag lördag, 3 november. På Alla Helgons Dag firar vi inte halloween, utan detta är en dag vi minns de döda och sätter ljus på gravar.

Olika sätt att fira halloween på

I Sverige så firas denna högtid på flera olika sätt. Det har kommit att bli allt mer populärt för varje år som går. Affärer har även märkt att det är en perfekt helg för att få in pengar på. Bland annat godisförsäljningen ökar rejält så väl som att det säljs en hel del pumpor. Andra saker det säljs mycket av är maskeradkläder, masker och halloweendekorationer.

Halloween firas på olika sätt och det i alla åldrar. Ofta kan det anordnas disco för de yngre, halloweenfester för studenter, halloween på nattklubben och så vidare. Även nöjesparker som Gröna Lund och Liseberg brukar ha halloweenfirande. I år är det dock restriktioner kring hur många man får samlas på ett enda ställe. Det på grund av corona-pandemin. Det är fortfarande ok att ha mindre sammankomster med max 50 personer. Så vill du ställa till med en lite mindre fest är det helt ok. Annars fungerar det ju utmärkt att fira hemma, med närmaste familjen. Då med god mat och dryck.

Bus eller godis

Bus eller godis, eller Trick or Treat som de säger i USA är något som barnen ofta gör under halloween. De klär ut sig till olika saker och går sedan från dörr till dörr för att tigga godis. Traditionen kommer av den keltiska högtid vi pratade om nyss, Samhain. Då klädde man ut sig och gick sedan runt och tiggde mat och dryck till en fest man höll senare. Man satte ut ljusprydda pumpor för att ondskan skulle hålla sig borta.

I år är det rekommenderat att låta bli att göra bus eller godis, eftersom det råder en pandemi. Det ni kan göra är att ändå klä ut er hemma och köpa hem eget godis att mumsa på.

Satsa på dekorationer

Om ni stannar hemma nu i halloween, se då till att dekorera och pynta på rätt sätt. Pumpor som ni karvar är ett måste, så väl som att hänga upp lite spindelväv, fladdermöss, spöken, skelett och så vidare. Det är inte så svårt att karva en pumpa på egen hand. Köp en orange pumpa, skär ett lock, gröp ur, karva ett ansikte och sätt i ett ljus. På engelska pumporna för Jack o’lanterns. Det finns en sägen bakom detta. Det sägs att denna lykta är den som den osaliga själen efter smeden Jack lyste upp sin vandring på jorden med. Jack hade nämligen lyckats att överlista djävulen och släpptes därför inte ens in i helvetet. Redan de gamla kelterna gjorde ljuslyktor med utskurna ansikten. Från början så använde man sig av kålrötter, men bristen på dessa i USA gjorde att de irländska immigranterna började karva i pumpor istället.

Laga god mat

Om ni firar hemma, så kan ni satsa en hel del på att göra god mat. Antingen så kör ni en vanlig tre-rätters, eller så gör ni en läskig buffé. På nätet finns det en massa bra tips hur man kan ta vanlig mat och göra om det så att det ser ut som annat. Korvar med mandelflarn och ketchup ser ut som avhuggna fingrar och chokladpudding i rena hundbajspåsar blir en annorlunda efterrätt. Ni kan göra bål i en stor skål och ha i plastögon och annat för den rätta stämningen.

Även om det är som det är med coronan, så är det helt ok att fira halloween även detta år. Det gäller bara att tänka sig för och göra det på rätt sätt.

2 thoughts on “Dags att fira halloween”

Leave a Reply

Your email address will not be published.