Hitta-rätt-lån-för-dig

Hitta rätt lån för dig – läs våra tips

Posted on

Att hitta rätt lån

Det finns idag flera olika sorters lån och det finns flera anledningar till att man har behov av ett lån. Har du inga egna sparpengar så kan det vara ett måste lån.

Olika typer av lån:

Större lån

 • Bolån
 • Billån
 • Lån från 200 000 till 3 000 000 kronor
 • Hypotekslån

Mindre lån

 • Blancolån
 • Sms-lån
 • Internetlån
 • Mikrolån
 • Kontokredit
 • Lån mellan 500- 20 000 kronor

Om du snabbt behöver en mindre summa pengar så är det ett mindre lån du ska satsa på. Det går fort att ansöka och att få pengarna, samt att det inte kräver någon form av säkerhet.

På nätet finns det flera bra sidor där du kan hitta rätt lån och långivare. Det är inte fel att jämföra räntor och annat samt se vilka som använder sig av UC eller av andra kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode.

Att noga jämföra lån är viktigt att göra oavsett om det är större lån eller ett mindre lån. Det kan nämligen skilja en hel del i vad du ska betala tillbaka. Att ta ett mindre lån kostar alltid mer pengar än att vanligt banklån. Det då det är högre ränta på de mindre lånen. Det är istället för att det ska finnas en säkerhet. Ett mindre lån har även kortare återbetalningstid. Det finns även de som erbjuder en så kallad kontokredit. Då är det både små och stora lån. Du betalar bara ränta på det du väljer att göra uttag på. Det är en form av lån, men lite enklare och lite billigare.

När du har behov av ett litet snabbt lån

Ibland kommer det tillfällen då man behöver ett litet lån som går snabbt istället för att ta ett traditionellt banklån på högre summor. Det kan vara en oväntad utgift du måste lösa. Då är det bra mycket smidigare att ta ett litet lån. Ett litet lån, som ett mikrolån eller sms lån på 500 kronor eller lån på 10 000 kronor är smidigt om du har behov av att snabbt få in lite extra pengar. Små lån har ofta en snabb utbetalningstid, det finns många kreditgivare att välja mellan. Se till att välja de som ger dig bäst villkor, lägst ränta och snabbast utbetalningstid. Ett litet lån bör inte kosta dig allt för mycket, så jämför dem mot varandra. Det ska vara lätt att betala tillbaka med, samt att det är bra om de kan erbjuda förlängd återbetalningstid.

Det är bra att ansöka om lån som har en låg kostnad eller ingen kostnad alls. Om du jämför så kan du hitta den långivare som är bäst, som inte tar ut extra avgifter. Det går även att hitta de som lånar ut räntefritt. Ränta är annars en hög kostnad på så lån, eftersom det är kortare avbetalningstid samt att man inte lämnar säkerhet. Får du det svårt att betala av på kort tid, kolla om det är möjligt att förlänga avbetalningstiden. Tänk bara på att det kan göra att lånet kostar dig mer, i ränta med mera. Men det kan vara värt att göra det, om du har det svårt en månad. Sedan kan du amortera in högre om du får det bättre en månad. Det ska vara lönsamt att ta ett lån, inte försämra din ekonomi.

Lättare ta lån med e-legitimation

Idag har de flesta redan en e-legitimation av något slag, men om du inte har det, så är det bra att skaffa det. Särskilt om du tänker att du ska ansöka om ett mindre lån. Genom att man har en e-legitimation så kan man snabbare låna pengar eftersom man med den kan verifiera sin identitet. Det går snabbare att få ett lån med ett bank-ID än om du ska posta en kopia på din vanliga legitimation.

Vad är e-legitimation?

En e-legitimation är precis vad det låter som, nämligen en elektronisk legitimation du kan använda dig av på nätet. Vanligtvis så är det så att man använder sig av körkort eller annan id-handling för att bevisa sin identitet. Det är inte så lätt att göra på nätet. Därför finns det idag e-legitimation så att man ska kunna legitimera sig på nätet. Det vanligaste är bank-ID, antingen i mobilen eller på fil i datorn. Det som är bra med detta är att du kan göra mer än bara ansöka om ett lån. Med bank-OD kan du deklarera, ansöka om föräldrapenning, logga in på banken, logga in på Skatteverket och så vidare. Idag är det många myndigheter som erbjuder tjänster där man loggar in via sitt bank-ID.En e-legitimation är en fil som ligger sparad på din dator eller som ligger i din mobil, som ett mobilt bank-ID och den är personlig.

Hur skaffar man e-legitimation?

Att skaffa en e-legitimation eller ett bank-ID är enkelt, särskilt dom du har en internetbank. Har du inte det så kan du skaffa ett via Skatteverket. För att skaffa en e-legitimation måste du vara myndig, ha ett svenskt personnummer och en internetbank, alternativt att du skaffar via Skatteverket. Det är gratis att skaffa, det är enkelt att använda och det är allt fler som erbjuder detta alternativ när du ska logga in på olika platser på nätet. Med ett bank-ID blir det även bra mycket lättare att söka om lån på internet.

Lån ordlista

Det finns många begrepp och termer när det kommer till lån och det är inte alltid man har koll på vad saker och ting betyder eller vad de innebär. Därför får du här en liten ordlista som kan vara bra att ha.

Ansökningsavgift: Detta är något som en del långivare har. Denna ansökningsavgift är till för att täcka kostnader inom det administrativa. Det kan även ibland kallas för uppläggningsavgift.

Blancolån: Ett blancolån är ett lån som inte kräver någon form av säkerhet. Kan även kallas för sms lån, microlån, mindre lån.

Dröjsmålsränta: Detta är något som kan tillkomma på ditt lån om du är sen med att betala av på lånet eller sen med en räkning.

Faktura: En faktura är samma sak som en räkning. Det är något som ska betalas. En faktura kan skickas till dig via posten, mailen eller via sms.

Förseningsavgift: En förseningsavgift är en extra avgift du får betala om du är sen med din inbetalning.

Inkassokrav: Om du trots att du fått påminnelser inte betalat ditt lån eller en räkning så kan det skickas till ett inkassoföretag. De skickar då ut ett krav att du ska betala, samt att du även får betala extra kostnader.

Kreditbedömning: När du ansöker om ett lån, så görs oftast en kreditupplysning och en kreditbedömning för att säkerställa att du kan betala tillbaka.

Kronofogden: Om du fått ett inkassokrav och även låter bli att betala då, så kan de i sin tur skicka det vidare till Kronofogden. Det innebär ännu fler kostnader för din del.

Långivare: Kan även kallas kreditgivare och det är de företag som kan låna ut pengar.

Låntagare: Det är du, som lånar pengar.

Löptid: Löptid eller kredittid innebär den tidsperiod som du har på dig att betala tillbaka lånet. Löptiden går den dag du tecknar lånet tills den dag lånet är helt slutbetalat.

Privatlån: Detta är ett annat namn för blancolån.

Ränta: Ränta är en kostnad som tillkommer när du lånar pengar. Tar du lån på 5000 kronor och du ska betala tillbaka 5 400 kronor, så innebär det att räntan är 400 kronor. I villkoren står det hur räntan beräknas.

Betala tillbaka små lån

När man ansökt om lån via nätet och fått det godkänt och sedan ska börja betala tillbaka, så kan det göras på olika sätt. Långivare idag använder sig gärna av internet då det är smidigt för både dig och dem. Det finns så klart även de som använder sig av den vanliga postgången. Du kan få betala tillbaka via dessa metoder:

 • Pappersfaktura
 • E-mailfaktura
 • Sms-faktura
 • Autogiro
 • Swish

Pappersfaktura är det som fanns innan internet och än idag är det de som föredrar att skicka ut räkningen eller fakturan via posten. Det finns även e-mailfaktura, då är det en faktura som kommer på din mail. En e-faktura kan man även få via sin bank, eller via en elektronisk postlåda, som till exempel Kivra. En del långivare erbjuder att man kan få inbetalningsuppgifter via sms. Autogiro är ett annat sätt, om du har en längre löptid på ditt lån. Swish innebär att du betalar via din telefon och en app du laddar ner. Att kunna betala via e-faktura, autogiro eller swish sparar tid, det ger dig bättre koll och det är billigare. Det är även en säker metod och det är miljövänligt.

Att få e-fakturor på det du ska betala sparar tid för dig och det sparar tid för företagen som skickar ut dem. Din faktura kommer i en inkorg, då i mailen, eller via elektronisk postlåda eller via banken. Alla uppgifter finns med och du kan kontrollera, klicka vidare och betala, snabbt och enkelt. Det är billigare och säkrare med denna typ av faktura om man jämför mot pappersfaktura. Du slipper nämligen faktureringsavgiften, samt att den inte tappas bort som en pappersfaktura kan göra. Det blir även mer miljövänligt då det inte skickas ut en massa papper.

Det innebär även att du får en mycket bättre koll på din ekonomi och dina utgifter. Så kan du låna hos de långivare som erbjuder faktura via mail och via sms så gör det. Det gör att det blir så mycket lättare att betala tillbaka i tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.