Hjälp! Jag behöver en jultomte!

Posted on

Julen är snart här och många pappor övar redan på den berömda ursäkten ”Jag ska bara gå ut en snabbis och köpa ”Aftonbladet” .  Denna ursäkt har fungerat i åratal för alla pappor och på senaste tiden även mammor som ska smyga ut på julafton för att klä om sig till tomtefar eller tomtemor för att traditionsenligt leverera julklapparna till de förväntansfulla småbarnen. Nuförtiden kan det ju bli lite svårare med den ursäkten om någon tjurskallig tonåring påpekar att man kan läsa Aftonbladet på nätet.

Det bästa är ju givetvis att ”anlita” någon farbror, morfar eller annan gäst som kan agera tomte när julklapparna ska delas ut. Men vad gör man om det inte finns någon lämplig tomte-kandidat som kan ställa upp?

Hyr en taxitomte

TaxiKurir i Kalmar repeterar förra årets succé och erbjuder en taxitomte : ”Succén från 2012 kommer till undsättning för Er som verkligen vill överraska barnen på Julafton. I sin taxibil och lagom rund om magen som både en jultomte och en taxichaufför kan vara sprider han julglädje i Kalmar med omnejd.” skriver de på sin hemsida.

För 600 kr är taxitomten din i 30 minuter!

Även Taxi Stockholm ställer upp med 21 taxitomtar som valts ut efter noggranna intervjuer. Förra året hade de delat ut julklapparna till 240 familjer. ”Idén till taxitomtar föddes för nio år sedan då Taxi Stockholm tog emot ett samtal från en småbarnsförälder som ville överraska sina barn på julafton. Hon sökte hjälp av någon som utklädd till tomte kom hem till familjen och överlämnade presenter till barnen. Sedan dess ringer fler och fler företagets växel för att boka en tomte, tidigt varje år är de fullbokade.” skriver Taxiidag.se

Hyr en ”riktig” tomte

Har du missat chansen att boka en taxitomte, kan du leta dig vidare till ”tomteuthyrningen”. Det finns ett flertal företag som erbjuder att hyra en tomte och priset varierar från 650 till 900 kr, beroende på bl a ort, samt hur omfattande tomteuppdraget är.

Det finns även många privatpersoner som erbjuder sina tjänster som tomte och annonserar på sajter som  hyrahyra.se, blocket.se, etc. Även där varierar priserna beroende på ort, tidsåtgång och tomtens ”kvalifikationer”. Räkna med minst 500 kr för en halvtimme och upp till 1000 kr om du vill att tomten ska även hinna med lite extranummer som trolleri, julsaga eller  dans kring julgranen.

Om vi nu talar kostnader är det värt att notera att Skatteverket hade en tuff tid förra året när debatten om vilka hushållsnära tjänster gav skattereduktion och huruvida jultomten omfattades av rut-avdraget eller inte. Men den som hade hoppats hyra en rut-tomte för klapputdelning på julafton kan inte räkna med att få någon skattereduktion.

Jultomten städar inte, han passar inga barn och han utför ingen omsorgstjänst. Skattemässigt kan han därför jämställas med ett event, menar Skatteverket.

Att tänka på innan man hyr en tomte

  • Ska du anlita ett företag är det bra att kontrollera om det är ett seriöst företag och be om referenser. På Allabolag.se kan du bl se om företaget har F-skattesedel och är registrerat för moms.
  • Hittar du din tomte på annonssajter är det ännu viktigare att be om referenser. Du vill inte ha en tomte som kommer för sent, luktar whisky eller inte vet hur man hanterar småbarn.
  • Be om bilder för att se din tomte i full tomteutstyrsel för att avgöra om tomten kommer att uppfylla dina och barnens förväntningar på hur en ”riktig” tomte ska se ut. Den billigaste tomtekostymen och bomullsskägget från Överskottsbolaget är kanske en signal att ”din tomte” inte tar sitt uppdrag på särskilt stort allvar.
  • Tänk igenom vad du vill att tomten ska göra och hur lång tid du tror att det kommer att ta. På så sätt undviker du en stressad tomte som tittar på klockan för att hinna med nästa kund.
  • Informera tomten i god tid om dina förväntningar och ge noggranna instruktioner om hur julklappsutdelningen ska genomföras.

Oavsett om du agerar tomte själv, hyr en tomte eller skippar tomten helt, är det viktigaste att julen inte blir en tid av krav och stress. Allt behöver inte se ut som på TV eller i glansiga design-tidningar med perfekta juldekorationer, vitskäggig tomte och julbordet dignande av hemlagade julrätter. Det som du ser på TV och i tidningar har oftast skapats av ett helt team av dekoratörer, designers, kockar och andra specialister.

Sänk dina krav och ha en riktigt god jul!

5 thoughts on “Hjälp! Jag behöver en jultomte!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.