Julklappar på hela kontot!

Posted on

Julen står för dörren, löven börjar ersättas av snö i vårt avlånga land och julen finns nog i de flestas tankar just nu. Bättre att börja planera i tid än att sitta där med tom plånbok dagen efter julafton. Vi ger dig lite tips på hur du kan få ihop julens ekonomi med enkla medel, om du redan köpt alla julklappar och allt därtill kanske du kan ta med lite tips till nästa år!

 

Svenskarna är tidigast med att handla julklappar i Europa. Samtidigt är vi bland de mest stressade i julruschen. Det visar en internationell kartläggning av julklappsstressen i åtta europeiska länder. Detta enligt TNS’ undersökning som gjorts på uppdrag av Tradera och Ebay. I Stockholm var det hela 43 procent som svarade att de känner stress över julhandeln, en femtedel av svenskarna börjar sin julshopping redan i november och 15 procent uppger att de handlar löpande under hela året.

Börja spara i tid

Svenskarnas julklappsbudget har ökat varje år sedan 2011. Många köper julklappar för mer än vad som behövs, för pengar som både ska tjänas in och räcka till annat. Ligger man redan efter med räkningarna kan det kännas svårt att inte kunna ge sina barn samma jul som grannarnas barn får! Gör en budget, håll budgeten och undvik spontanköp. Gör en lista på de julklappar du tänkt köpa och försök uppskatta vad det kommer kosta. Lite tips:

  • Sätt ett maxtak.
  • Börja planera i god tid.
  • Undvik att handla på avbetalning.
  • Kom överens med släkten om att strunta helt i pliktjulklappar till de vuxna.
  • Ge barnen EN fin och genomtänkt julklapp som de längtat efter.
  • Bjud på din tid – var tillsammans med barnen.
  • Gör en lista med budget för varje person du ska köpa en julklapp till och bestäm vad du ska köpa innan du går ut och handlar.

 

Minska kostnaden för klapparna

Gör egna: Sticka en halsduk, måla en tavla, gör ett fint halsband eller baka julgodis. Att få något som tagit tid att göra är lyx och ökar mysfaktorn.

Julklappsspelet: Istället för att jaga runt på stan dagarna innan jul och spendera en förmögenhet på saker som dina släktingar och vänner inte behöver, kör julklappslotteri. Bestäm en summa och låt alla i sällskapet köpa en eller två klappar var. På julaftonskvällen, ta fram alla klappar och en tärning som går laget runt. Den som slår en sexa får välja och öppna ett paket. När alla klappar är öppnade, ställ en äggklocka och slå tärningen igen. Den som slår en sexa får byta julklapp med vem som helst. När klockan ringer är spelet slut.

 

Granen då?

En riktig gran kostar, men en liten kostar mindre än en stor, och tall- eller granris i en vacker kruka ger också fin doft i hemmet. En plastgran är en investering som räcker länge och på webbsajter går det att fynda julkulor och annat att hänga upp. Eller varför inte köpa det i mellandagarna när priserna har rasat till kanske till och med hälften av vad de kostade innan. Dessutom kan det förekomma köpcentrum som ger ut en gratis gran när du köpt för ett visst belopp. Håll utkik, så kanske du får en gran på köpet!

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.