Låna pengar till studenter – så gör du

Låna pengar till studier

Posted on

Du som har tänkt börja studera och bli student, du läser ofta på högskola eller universitet. Du kanske då funderar på hur det är med låna pengar till studenter? Under studietiden så behövs det ju pengar för att klara av vardagen. Hyra och andra räkningar ska betalas. En del jobbar under tiden som de pluggar. Dock är det inte alla som har den möjligheten. Andra bor hemma och låter mamma och pappa stå för alla kostnader. Dock är det kanske inte det allra bästa alternativet. Det finns olika typer av lån för studenter idag. Du har dels studiestöd, som är via CSN. Sedan finns det även andra sorters studentlån. Det är alltså två vitt skilda saker. Studiestöd går att få beviljat om du ska studera på högskola eller universitet. Det går även att få det om du ska genomföra gymnasiala studier via Komvux eller via en Folkhögskola. Går du på ett gymnasieprogram så kan du inte söka CSN. Sedan är det ju så att du kanske har CSN, men vill få ett lån till andra saker. Hur fungerar det att ta lån med bara CSN som inkomst? Fortsätt läsa så ska vi berätta mer.

CSN och studielån

Det allra vanligaste när det gäller låna pengar till studenter är att gå via CSN. Det är nämligen så att alla som studerar på eftergymnasial nivå har rätten till att under 240 veckor få studiemedel. Det i form av två delar. Det är dels ett lån dels ett bidrag. Det går att bara ta själva bidragsdelen om man vill. Dock är den delen inte allt för stor. Därmed kan det vara bra att ta båda delar om det är så att du blir beviljad. CSN som står för Central Studiestödsnämnden är den instans som beslutar om du har rätt till studiestöd eller inte. Under 2019 så kan du som studerar heltid få 2 669 kronor per vecka. Då är det bidrag på 809 kronor och lån på 1 860 kronor. Låndelen ska senare betalas tillbaka.

Du kan få mer pengar från CSN om det är så att du har barn. Då i form av det som heter tilläggsbidrag. Sedan kan du även ansöka om tilläggslån och merkostnadslån.

CSN brukar betala ut en gång per månad, så att du får pengar för 4 veckor per gång. Dock kan det vara så att det blir fler eller färre veckors studiemedel per utbetalning i början eller slutet av en termin. Allt handlar om när terminen börjar och slutar. Det gör att det ibland kan vara andra belopp än du är van vid.

Om du får studielån och bidrag ihop, så är det under 2019 ett belopp på 10 676 kronor per månad du kan få ut. Utbetalningen sker 25:e varje månad i terminen och det i 10 månader. Mindre summa brukar det vara i maj och i december. Sommarmånaderna juni och juli är då du inte får pengar från CSN. Du kan då behöva ha sparat, eller så jobbar du dessa månader eller så tar du ett annat lån.

Vad just du kan få i lån och bidrag baseras på vad du har för studietakt som det heter. Det baseras även på hur länge du ska plugga. Det kan även bero en del på vad du har tjänat innan. Det finns en del villkor som CSN ställer. Bland annat ska den utbildning du läser vara av den art att den ger rätt till studielån. Du måste vara registrerad på ett program eller kurs. Sedan så måste du studera minst 50 % och det under minst 3 veckor. Dessutom måste du ha klarat av 75 % av dina tidigare studier.

Andra lån för studenter

Ibland kan det vara så att du inte är berättigad till att få lån av CSN. En del utbildningar ger inte denna form av lån nämligen. Dock ska du inte misströsta, för det finns andra lån för studenter att använda dig av. Det finns idag bland annat kreditkort, blancolån, handlån, privatlån, mikrolån, sms lån och så vidare.

För många är det ett måste ha någon form av lån för att kunna studera. Om du pluggar 100 % så kan det vara svårt att jobba samtidigt. Idag finns det ett flera banker som erbjuder lån som påminner om det lån som tillhandahålls av CSN. Både privatlån och mindre snabblån kan användas som en ersättning till studiestödet från CSN.

Ta lån som student

Kanske det är så att du har fått CSN beviljat, men känner att du även vill ha ett annat lån. Du kanske behöver det för att köpa något, eller för att resa eller investera? Hur fungerar det då? Många långivare anser att man ska ha någon form av inkomst för att få låna pengar. Det är ofta då anställning, eget företag eller pension som man talar om. Många långivare nekar dig som uppger att du bara har CSN som inkomst. Men inte alla! Det finns kreditgivare som även godkänner dig som har studiebidrag.

De alternativ som då det oftast är frågan om är blancolån och sms lån. Det är båda lån utan säkerhet. Det finns de som erbjuder lån och har små eller obefintliga inkomstkrav. Sms-lån eller mikrolån är oftast det som går bra att få beviljat. Det man ska tänka på är att man ofta då lånar under en mycket kort period och det är även låga summor som man har möjlighet till att få beviljat. Sedan är det ofta lite högre räntor på dessa. Så du bör fundera och tänka över saken ett par gånger om det är ett alternativ som passar dig eller inte.

En del erbjuder kreditkort, anpassade för studenter. Då är det helt ok att enda inkomsten är bidrag och lån från CSN.

Oavsett lån du tar, så ska det ju betalas tillbaka. Så låna inte mer pengar än du vet att du klarar av att kunna betala senare.

One thought on “Låna pengar till studier”

Leave a Reply

Your email address will not be published.