Låna pengar utan säkerhet – vad innebär det egentligen?

Posted on

Vad är egentligen ett lån utan säkerhet och varför har det blivit så populärt senaste åren? Jo det förknippas i många fall med det vi lärt känna som sms lån. Fenomenet i sig kanske inte heller är helt självklart vad det avser, men det syftar egentligen på att du kan låna genom att bara skicka en enkelt sms. Processen har väl sedan inte blivit exakt så enkel, men det är inte svårt att låna en mindre summa utan säkerhet. Det är dock inte bara den benämningen som gäller för lån utan säkerhet utan det avser också i många fall privatlån, blancolån och andra typer av lån. Utan det är väl mest att modeordet har kommit att bli sms lån. Så denna typen av lån benämns oftast något av de tidigare nämnda namnen, så när du hör dem kan du enkelt koppla det till ett lån utan någon säkerhet kopplad till det.

Lån utan säkerhet låter i sig självt kanske lite kryptiskt och det kan vi förstå. Det som det dock innebär är att man lämnar något i ”pant” till banken som säkerhet för själva lånet. De vanligaste typerna av säkerhet är hus, lägenhet, bil och dylikt. Så därmed avser lån utan säkerhet istället lån där banken inte har fått någon pant i gengäld för de pengarna man lånar. Det kan därför också sägas att lånet är lite mindre säkert för de som lånar ut pengarna. Detta i och med att det inte finns någon underliggande säkerhet som garanterar ett värde om lånet inte skulle återbetalas. Så om du inte har några värdefulla tillgångar som du kan lämna i pant för ett lån så blir du därmed också lite mer riskfylld för den som ger ut lånet. Detta resulterar därför i regel med att din kostnad för att låna, alltså räntan, blir lite högre. Hade du haft en säkerhet till lånet blir istället räntan lägre eftersom risken är mindre. Men när risken ökar så höjs också räntan varav kreditinstitutet tar ut en större riskpremie och därav högre ränta. Så om du vill låna till minsta möjliga ränta så krävs det säkerhet till lånet. Med detta sagt så behöver det inte vara några enorma skillnader på lån med eller utan säkerhet. Det beror från fall till fall och även hur stora summor det rör sig om, men grundregeln är att det kostar mer att låna utan säkerhet. I dagens låga ränteläge så får det dock ingen större effekt eftersom majoriteten av räntorna numera är ganska låga sett till historiska räntor. Detta har också gjort att låna utan säkerhet har blivit vanligare eftersom det inte kostar så mycket att ta dem, du kan låna till konsumtion och nöje då det varit så billigt.

Med detta i beaktning så ska man inte ta ett sms lån bara för att man vill eller för att spendera lite extra pengar denna månaden. Nej, du bör fortfarande tänka över om du behöver låna pengar eller inte. Med lite planering så är det egentligen ingen fara att låna pengar, för då vet du hur kostnad och återbetalning kommer se ut framåt. Då är det inte heller någon större fara för att det ska få negativ påverkan på din ekonomi eller sätta dig i dåliga situationer. Däremot om du lånar utan säkerhet med jämna mellanrum och utan egentligen planering eller anledning, ja då kan det bli dyrt. Det kostar fortfarande att låna pengar och görs det utan anledning blir det kostsamt i längden. Så det gäller verkligen att planera för att det ska fungera så bra som möjligt. Att låna utan säkerhet är därmed ingen fara och inte direkt så mycket dyrare idag heller. Det bör dock göras varsamt och med eftertanke för att det inte ska få negativa effekter framåt. Nu kanske det är lite klarare vad det faktiskt är i alla fall och vad lån utan säkerhet är i praktiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.