Rökning – skadar vår hälsa och … plånbok

Posted on

Rökning påverkar ditt liv på många sätt. Dels påverkar den din hälsa och livskvalité men även din ekonomi. Dessutom är det inte bara du som drabbas utan även dina nära och kära.

Alla har någon vana, som vi har svårt att klara oss utan och som vi gärna gör om och om igen. Ett beroende. Det kan vara allt från att äta godis, spela på hästar, samla på skor eller väskor. Vi gillar olika. Det tråkiga är att en del av våra vanor, kostar. Och de kostar ganska mycket.

Ett av våra största beroenden är rökning. Att cigaretter är beroendeframkallande är ingen nyhet och de flesta kan hålla med om det. Rökning bidrar till stor del till lugn- och strupcancer och dessutom ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

År 2015, uppskattade Världshälsoorganisationen (WHO) att det fanns då över 1 miljard rökare i hela världen. Det viktiga är att belysa att rökning skördar 6 miljoner dödsfall årligen världen över och det tråkiga är att utifrån det kan man skilja ut omkring 600 000 dödsfall där personer blivit utsatta för passiv rökning, alltså varit i närheten av personer som röker.

En cigarett till koppen med rykande varmt kaffe tidigt på morgonen är en av de vanligaste rutinerna hos rökaren. Sedan blir det en cigarett på väg till jobbet, på lunchen, på kaffepausen, på vägen hem och efter kvällsmaten. Vi får inte glömma att tillägga att det kan bli en cigarett under bensträckaren på jobbet och hemma på kvällen när man vilar efter en lång dag. Det blir fler cigaretter på helgerna när vi festar. Då finns det risk att vi röker ett helt paket. Dessutom röker vi oftare på söndagspromenaden i det fina vädret.

Trots att många är medvetna om risker som finns när man röker, att sluta röka känns mindre prioriterat. Förutom sämre hälsa och livsstil påverkas också vår plånbok. Vill man spara mycket pengar, ska man göra slut med sina beroenden. ALLA. Rökning likaså.

Idag är det dyrt att röka. En rökare lägger ungefär 17 000 kronor per år på att köpa cigaretter. Ett paket cigaretter kostar runt 50 kronor och om man röker mycket kan man göra av med åtminstone ett paket om dagen. På en månad blir det minst 1 500 kronor och 18 250 kronor under ett helt år. Ja, vad kan man göra för detta? Åka två veckor till Thailand, en vecka all-inclusive på Mallorca eller kanske köpa ny tv? Valen är många.

 

 

 

De som har en sämre ekonomi och vill spara mer pengar behöver först och främst spara in på cigaretter. Det är inte alltid lätt av sluta röka, men har man inte råd till annat, så har man tyvärr inte råd till cigaretter. Mat, boende, försäkringar och barn är helt klart viktigare.

Har man bestämt sig för att sluta röka, finns det mycket hjälp att få. Fråga på apoteket eller på din vårdcentral. Dessutom finns det en bra applikation som heter Fimpaaa!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.