Välkommen Julstress!

Posted on

Glada barn, ljuvlig doft från köket, rykande glögg och en perfekt klädd gran i vardagsrummet, men hur mycket stress ligger bakom allt julmys och vad kan vi göra annorlunda för att minska den återkommande julstressen?

Jag ska bara…

Det kommer ta mycket längre tid än vad du har räknat med! Tid du förmodligen inte har. Känner du igen dig? Välkommen Julstress!

Det är nog få av oss som med ett leende på läpparna försakar nattsömnen för att hinna med att alla inköp, storstädning, julpyntande, pepparkaksbakning och matlagning för att hinna med arbetet och de vanliga hushållssysslorna. Lägg ditt julfirande på en rimlig nivå! Gör det som du faktiskt tycker är viktigt och stå för att du varken vill göra mer eller mindre.

Planering är A och O

Sätt dig ner, eventuellt tillsammans med din partner, och gör en plan och försök att hålla er till den lista ni skriver ner. Det viktiga är att ni är överens! Med få dagar kvar till jul finns det otaliga stressfällor att falla i. Alla försämrar dina chanser till en fröjdefull jul, så fastna inte i stressen!

Det gäller även att undvika att få en julgeneral som gör allt! Gör ett schema över vem som ska göra vad och sträva efter en så jämn arbetsfördelning som möjligt. Skriv en lista på allt som ni behöver göra fram till jul, kanske med utsatt datum? Tänk efter på om det är lagom med tid ni lägger på julen. Hinner ni? Om inte, välj bort det från listan som inte känns nödvändigt.

Älskling var är granen?

Det är mycket som ska inhandlas när julen närmar sig med stora steg. Planera dina inköp flera veckor i förväg. Då slipper du handla julmaten när den är som dyrast. Ju tidigare du börjar planera inför julen, desto större är chansen att du får en stressfri och skön julhelg. Här kommer några tips på hur du kan få pengarna att räcka längre under julens alla festligheter.

  • Fyll skafferiet med basvaror, så kan du snabbt slänga ihop enkla middagar och behöver bara komplettera med färskvaror.
  • Utnyttja rabatter och erbjudanden som finns i butikerna
  • Börja planera vad som ska finnas på julbordet och gör en lista på det du verkligen behöver, så att du inte köper något onödigt på impuls
  • Sprid ut köpen över flera lönetillfällen

Vill du inte stå med båda händerna i bakbunken och svetten rinnandes i pannan? Gör julbordet till ett knytkalas. Låt gästerna ta med sig en någon maträtt till julbordet. Inte nog med att det underlättar din ekonomiska börda, maten brukar också lagas med extra mycket omsorg när var och en har en enda rätt att koncentrera sig på.

Ta dig tid att njuta

Julen är inte i första hand en köpfest, utan en tid för lugn och ro tillsammans med nära och kära. Att vara med familjen är en av de saker som julen borde handla om. Tänd ljus omkring dig, ställ undan moppen, låt knäcken vänta och släpp in julfriden i stället för stressen! Bästa julen får ni om alla är glada och utvilade. Om du tycker om att julförbereda, jobba i mellandagarna och ta ledigt några dagar innan jul i stället och julstöka tillsammans med familj och vänner. Då förvandlas jobbet och plikterna till roligt och extra julmys med nära och kära!

Leave a Reply

Your email address will not be published.