Är Halloween en skräckupplevelse för din ekonomi?

Posted on

Halloween knackar snart på dörren. Det är dyrt, dåligt för tänderna och mycket slängs i soporna. Trenden kommer naturligtvis från USA – ursprunget för hela det svenska halloweenfirandet. Skräcktemat är självklart med vampyrer, häxor, zombies, demoner och andra skräckinjagande figurer. Det är utflykter till spännande ställen, pyjamaspartyn och Spökfester. På Halloween ska man bli skrämd så att man får hjärtat i halsgropen!

När det väl är maskerad vill man kanske satsa på en kostym, men det är dyrt! Om du köper färdiga bakverk eller dyra sminkningar, kan Halloweenfesten lätt bli dyr. Flera av våra traditionella helger, såsom jul och påsk, är av tradition pysselhelger. Halloween är inget undantag! Vi tipsar hur du kan göra för att komma undan billigare.

Gör din dräkt själv

Om din plånbok inte ger utrymme för inköp av dyra dräkter eller festdekorationer, finns det många sätt att göra Halloweenfirandet mer ”plånboksvänligt”. Med enkla och billiga medel kan man göra sin Halloweendräkt själv.

Mumie – Köp hem elastiska gasbindor. De säljs på apoteket för mindre än 10 kr/m. Svep sedan in hela kroppen. Vill du inte täcka ansiktet kan du måla det vitt istället och glöm inte att öva på din mumiegång!

Spöke – Ta ett gammalt vitt lakan och klipp ut hål för ögonen. Om du har färg hemma kan måla rött som blod och svart för att skapa effekter t.ex. runt ögonen.

Dracula – Svarta kläder, vita handskar och en svart cape. Du kan även sminka dig som Dracula och ha bakåtkammat hår. Då är det definitivt ingen som missar vem du är. Kom ihåg huggtänder och bloddroppen som målas vid mungipan. Nu är du en riktig vampyr!

Frankensteins monster – Ansikte, hals och händer målas med grön, gråtonad eller vit färg. Därefter målas långa ärr som ser hopsydda ut. Svarta naglar. Enkel tidlös klädsel i svarta och gråa toner, t-shirt, kavaj och byxor. Överdel med kortare ärmar, extra axelvaddar och byxor med högre midja för att skapa en illusion av större storlek.

Mario och Luigi – Hängselbyxor, färgad t-shirt i röd eller grön färg, samt kepsar i motsvarande färg är de kläder ni behöver. Tuschpennan kan sätta pricken över i med lite mustasch. Endast din fantasi sätter stopp för vilken utklädnad du kan skapa med hjälp av det du har hemma eller kan låna!

Ansiktsmålning – Läppstift, ögonskuggor, mascara, eller vad som nu gömmer sig i sminkväskan, kan användas i många olika kombination för att skapa den perfekta effekten för just din utklädnad. Vill du även dekorera håret finns speciella hårfärger som kan sprejas eller kritor som är till för håret. Behöver du fler praktiska tips om hur du kan gå tillväga finns det många bra instruktionsvideor på Internet.

Halloweenfest

Dags att ställa fram läskigt goda rätter för hungriga Halloweenmonster som blivit inbjudna på middag, men bara för att du bjuder hem dina vänner på Halloweenmiddag betyder det inte att du måste göra allt själv. Gästerna kan laga varsin egen rätt till den middagen. Då slipper du stå för hela kostnaden. Exempel på mat och dryck kan vara: giftbål, Halloweenpizza, svart spaghetti, soppa grön av karamellfärg, marängspöken, spindel cupcakes… Tryter fantasin finns mängder av inspirerande bilder av passande maträtter på Internet.

För att förstärka feststämningen ytterligare, är naturligtvis dekoration och festtillbehör viktiga. Det är vanligt att man dekorerar med pumpor, spindelnät, girlanger och kusliga små kryp på bord, golv och väggar. Halloweendekorationer och -dukningar har vanligtvis inslag av svart och orange.

Men se upp för de onödiga köpen. Vi har hittat några tveksamma saker till Halloweenfesten, eller de kanske rent av blir festens stora snackis?

1. En brödrost med kort stubin

96028476431146685_0c38e37dacbc

 

 

 

 

 

 

 

 

2. En gigantisk uppblåsbar spindel

giant-animated-spider

 

 

 

 

 

 

 

 

3. En tron för mörkrets härskare. Skorpionstolen kostar ca 41 000 kr.

skorpionstol

One thought on “Är Halloween en skräckupplevelse för din ekonomi?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.