Att inte betala räkningar i tid kan kosta dig dyrt!

Posted on

Vad händer om man inte betalar sina räkningar i tid? Här visar vi hur en faktura på ett par hundralappar kan växa till flera tusen om den inte betalas i tid. Tänk därför alltid efter innan du handlar på faktura, använder kreditkort eller tar ett lån.

Första steget- betalningspåminnelsen

Det första som händer när du glömt eller inte kan betala din räkning eller ditt lån enligt utsatt förfallodag är att det kommer en betalningspåminnelse. Då har 60 kronor lagts till fakturabeloppet i form av påminnelseavgift. Finansiella företag, banker och kortutgivare kan även lägga på en förseningsavgift och/eller övertrasseringsavgift på ca 100 – 200 kr, beroende på företaget! Även en dröjsmålsränta eller övertrasseringsränta som tickar varje dag som företaget ej mottar din betalning på.

Andra steget- inkasso

Betalar du inte efter påminnelsen får du ett inkassokrav och så tillkommer även där 180 kr lagstadgad inkassokostnad. Betalar du inte enligt inkassokravet, kan din fordran lämnas över till Kronofogden.

Tredje steget – Kronofogden

När din obetalda räkning når Kronofogdens har situationen blivit riktigt allvarlig. Ytterligare avgifter på 680 kr läggs till din räkning där 300 kr är ansökningsavgift och 380 kr så kallat ombudsarvode.

Fjärde steget- betalningsanmärkning och utmätning

Skulle det vara så att betalningen fortfarande uteblir, meddelar Kronofogden ett utslag som medför även att du får en betalningsanmärkning hos alla kreditupplysningsföretag. Betalar du inte efter det att Kronofogden har meddelat utslag, kan företaget ansöka om utmätning. En ansökan om utmätning kostar dig ytterligare 600 kronor som läggs till skulden. I utmätningen går sedan Kronofogden igenom dina tillgångar för att se om det finns medel som kan lösa skulden. En löneutmätning innebär att din arbetsgivare på uppdrag av Kronofogden drar av en del av din lön innan lönen betalas ut till dig. Pengarna slussas därefter vidare till Kronofogden som ser till att din skuld blir betald.

Till alla dessa kostnader tillkommer även dröjsmålsränta.

 

Nu ser du hur en skuld på ett par hundralappar kan på kort tid växa till två tusen kronor. Planera därför din ekonomi noggrant och betala dina räkningar innan du spenderar pengar på nöjen och shopping.

Glöm inte att det alltid är ditt eget ansvar att betala din räkning i tid, även om du ska resa bort eller om räkningen har kommit bort i posten.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.