Bilen är en värmefälla- tänk på din hund!

Posted on

-Du kan stanna här Fido. Det tar bara tio minuter. Jag kommer snart tillbaka! Har du haft samma tankar eller sett en hund ensam i en bil när det är varmt ute? Äh, det är inte så varmt vi är ju snart tillbaka, men bilen blir som en bastu och kan ge katastrofala konsekvenser!

Visste du att temperaturen i en bil kan bli upp mot +85°C? Låt inte bilen bli en dödsfälla för hunden!  Temperaturen stiger snabbare än vad många tror, oavsett om den står i sol eller skugga. Även låga temperaturer kan snabbt bli plågsamma eftersom hundar är mycket mer känsliga för värme än människor.

Agera och rädda ett liv

Vad ska du då göra om du ser en hund som är instäng i en bil under en varm sommardag? Ring polisen i första hand om du inte ser ägaren och bedömer du att hundens liv är i fara kan du slå in rutan, vilket är tillåtet enligt brottsbalkens nödvärnsparagraf som. Ett annat alternativ är att sms:a registreringsnumret till 72503 för att få namnet på bilägaren. Då kan du be (om du är i t.ex. ett köpcentrum) dem ropa ut registreringsnumret och på så sett upplysa ägaren.

Det kan bli en dyr historia för dig som bilägare om det slutar med att rutan måste krossas och det värsta att du kan missta din bästa vän om ingen reagerar eller reagerar för sent.

Se tabellen nedan för hur temperaturen i bilen förhåller sig till temperaturen utomhus (klicka för större bild):

hundtabell

 

 

 

Bildkälla: http://www.vovva.se/varmt_i_bil.html

Temperaturen i bilen kan alltså bli riktigt hög, vilket är livsfarligt för en hund. Lämna hellre hunden hemma än att ta med den i bilen om du vet att hunden måste vänta en längre stund!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.