En ”semesterselfie” kan hjälpa bedragaren

Posted on

Äntligen semester, tänker du, sittandes med fötterna på det gamla träbordet och nybryggt kaffe i den nötta kaffekoppen som du alltid haft i sommarstugan. Det måste förstås delas på Facebook och Instagram, eller hur! Men tänk efter noga, det kan locka oönskat hembesök!

Om du är borta en längre tid kan det vara svårt att upptäcka om någon rotat bland din post! Om du vet i förväg att du ska vara borta från ditt hem en längre tid kan du förebygga inbrott genom att bland annat:

  • Beställa eftersändning till sommarstugan. Det behöver göras senast 2-5 dagar innan du reser bort.
  • Låta någon hålla uppsikt över din post och meddela dig om det dimper ner en kreditupplysning eller faktura på köp, för att snabbare upptäcka och förhindra bedrägeriförsök.
  • Se till att någon ta hand om din tomt och trädgård, t.ex. klipper gräsmattan, vattnar blommor osv.
  • Registrera en digital brevlåda genom att skaffa konto hos t.ex. Kivra. Då får du ett meddelande direkt till din e-post om någon inhämtar en kreditupplysning i ditt namn.
  • Använda timer på lamporna hemma. Då ser huset inte tomt ut!
  • Skaffa en låsbar brevlåda.

Inbrottsligorna använder sociala medier – men i ett helt annat syfte

Vi är många som gärna delar med oss av våra semesterupplevelser på Facebook, Instagram och andra sociala medier. Vill du dela en bild på en lyxig paraplydrink vid stranden? I så fall bör du vara medveten om att inbrottsligorna också använder sociala medier – men i ett helt annat syfte.

  • Bjud inte hem tjuvarna! Lägga inte ut foton eller uppdateringar på till exempel Facebook om att du ska resa bort och se till att dina barn inte heller gör det.
  • Ett tips är att lägga upp text och bilder först när du är tillbaka från semestern. Kanske inte lika roligt, men helt klart säkrare!
  • Många väljer att visa var de befinner sig genom att ”checka in” på den terminal de flyger ifrån. Om du ”checkar in” på terminal 2 eller 5 får både dina vänner och tjuvarna veta att du är på väg till andra breddgrader.
  • Vänta med att annonsera var du befinner dig tills det är dags att åka hem!

Tänk till en extra gång innan du åker på semester: vem tar hand om min post, vem vet att jag åker på semester och att huset står tomt flera veckor? Då slipper du oroa dig och kan njuta av din semester till fullo.

 

Du kan även läsa:

Har du blivit utsatt för bedrägeri?

Var rädd om din identitet!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.