Gassande sol och tomma fickor

Posted on

Så här gör du för att dryga ut reskassan

Sand mellan tårna eller kanske sten och barr under skorna? Alternativen för val av semesterfirande kan vara begränsade om du inte har sparat något ännu. För vissa kan det även bli kämpigt senare, särskilt när hösten kommer och krediterna ska betalas.

För många hushåll blir den kommande skatteåterbäringen ett välkommet tillskott i semesterkassan, men för dem som inte får någon återbäring och inte heller har sparat, kan semesterresan riskeras att utebli. Glömde du att spara pengar inför semestern? Då är du inte ensam, var tionde svensk väntar med att börja spara tills ett par månader innan semestern, enligt Skyscanner. Men det är inte för sent ännu, vi tipsar om hur du kan göra.

Ett gemensamt mål blir starkare

Börja med att planera semestern i god tid. Gör det gärna tillsammans med resten av familjen så att alla känner sig delaktiga. Om du redan vet att ni vill åka på en semesterresa som kommer kosta mer än er budget tillåter, är det kanske dags att börja snåla och dra in på något! Förklara för barnen att om ni ska kunna åka på semester, måste ni hjälpas åt att spara pengar genom att dra ner på familjens utgifter. På så sätt blir det lättare för alla att förstå varför man tillfälligt behöver avstå från vissa saker och spara istället. Alla kan bidra på sitt sätt, stora som små.

Att spara ihop en större semesterkassa med kort varsel är svårt för de flesta hushåll. Däremot kan det vara möjligt att spara ihop en mindre del av semesterkassan på kort tid om man vet att det finns utgifter som man kan vara utan eller dra ned på. Då behöver man göra en plan och besluta vad som kan, och inte kan, undvaras. Räkningar och mat kommer man inte undan med, även om de flesta kan dra ned mycket på sina utgifter för mat. Om man gör en noggrann granskning av sin ekonomi, kan man nästan alltid hitta många överflödiga utgifter som kan minskas tillfälligt. Läs våra tips hur du drar ner eller kanske till och med tar bort onödiga utgifter!

10 tips för att fixa semesterkassan

– Har du möjlighet att jobba extra för att öka inkomsten tillfälligt?

– Fundera på de löpande utgifterna; finns det något du kan dra ner på eller ta bort helt för att spara till semesterkassan? Läs även dessa tips!

– Många småutgifter orsakas av de ovanor vi har. Läs mer om hur mycket våra småköp egentligen kostar!

– Gör en resebudget, där ni räknar in allt från reskostnader till glassätande och nöjen.

– Lägg till en extra marginal för oförutsedda utgifter. Tänk på att matkostnaderna brukar öka markant när man byter hemlagad mat mot restaurangbesök.

– Jämför alternativa resmål. Desto flexiblare du är med valet av resmål, desto lättare kan du hitta budgetalternativ.

– Välj aktiviteter och nöjen som inte kostar några pengar medan ni sparar.

– Spara pengar genom att semestra vid lågsäsong som ofta infaller under augusti månad. Ni kanske kan resa i början eller slutet av sommaren?

– Sälj begagnat på blocket.

– Glöm inte bort att undersöka lokala semesteralternativ. Det kan finnas kostnadsfria eller prisvärda aktiviteter i ditt närområde.

 

Målbilder skapar motivation

För att undvika återkommande problem att få pengarna att räcka under semestern, kan man behöva ett kontinuerligt månadssparande under året. Därför är det bra att starta ett specifikt semestersparkonto med automatiska regelbundna överföringar av en del av lönen.

Ett bra sätt att skapa motivation när du påbörjat ditt sparande, är att sätta upp bilder av det framtida resmålet i hemmet. Det kan till exempel vara fotografier som påminner om drömsemestern och ger dig motivation till att fortsätta spara, även om det är långt till nästa semester. Om du brukar spara växelpengar i en behållare, kan du klistra på en bild med drömresmålet eller bästa semesterminnet som ger dig en extra knuff i ditt sparande!

Välkomnas av ett obetalt lån

Ska man låna pengar för att åka på semester? Nej. Det är inte roligt att komma hem och välkomnas av ett lån som ska betalas tillbaka. Om du måste låna till semestern så betyder det att du egentligen inte har pengarna just nu för att åka på en resa. Det är bättre om du sparar ett tag och sen åker på semester. Glöm inte att räkna på den faktiska kostnaden för resan och jämför räntan som tas av de olika bolagen. Många researrangörer erbjuder också resa på avbetalning. Men tänk på att kreditköp ofta blir dyrare i längden även om beloppet per månad känns billigt!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.