Får du skattepengarna innan midsommar?

Posted on

Sommaren är snart här, inte bara med semester och sol, utan också skatteåterbäring. Tillhör du de lyckligt lottade kan du ha pengarna på kontot redan innan midsommar?

Trevligt, men vad tänker du göra med pengarna? De flesta som får återbäring använder den till att fylla på reskassan. Inte överraskande precis, semesterfirandet kostar ofta mer än man räknar med och samtidigt ska andra löpande utgifter betalas. Många som får tillbaka skatt passar på att spara sin återbäring, men ännu fler spenderar dem omgående på konsumtion, enligt en undersökning av Nordea.

Passa på att göra en ekonomisk semesterplanering för att se hur du kan använda dina skattepengar bäst. Får du ett större belopp kan du förslagsvis dela upp pengarna för olika ändamål utöver konsumtion, till exempel amortering av lån, betalning av krediter, semester, renovering av hem och sparande.

Viktiga datum

Hinner du få skatteåterbäringen till sommaren? Den 4 maj var sista dagen för att lämna in din deklaration. Vi har sammanfattat årets återstående viktigaste datum från Skatteverke.

Viktiga datum efter deklarationen:

  • 8 juni(vecka 24) börjar skatteåterbäring betalas ut om du har deklarerat via telefon, SMS, app eller internet, samt anmält ett konto för utbetalning.
  • 15-18 juni skickar Skatteverket ut slutbesked.
  • 12 november ska kvarskatt vara inbetald på skattekontot för dig som får slutskattebesked i juni eller augusti. Därefter ökar kostnadsräntan till 16,25 procent.
  • 14 december ska kvarskatt vara inbetald på skattekontot för dig som får slutskattebesked i september. Därefter ökar kostnadsräntan till 16,25 procent.

För att få skatteåterbäring innan midsommar behöver du uppfylla följande villkor:

  • Du behöver ha deklarerat via Internet, telefon eller SMS senast den 4 Maj, samt;
  • Angett utbetalningskonto senast den 4 maj. Om korrekt konto inte är anmält kommer pengarna inte före midsommar, utan på avi i augusti. Kontrollera därför noggrant kontonumret du lämnat och logga in på sajten för att se om det nya kontonumret blev godkänt.
  • Beslut enligt ditt slutskattebesked som skickas ut i juni att du ska få tillbaka pengar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.