Glöm inte EU-kortet!

Posted on

Vassa koraller i vattnet, matförgiftning, ett brutet ben, eller annan olycka kan plötsligt förvandla semestern till en dyr mardröm. Därför ska du inte åka på semester i Europa i sommar, utan att ta med ditt EU-kort!

Med ett EU-kort visar du att du ingår i det svenska socialförsäkringssystemet, vilket man har rätt till om man är försäkrad i Sverige. Utan kort måste man kanske betala alla vårdkostnader på plats och begära ersättning när man kommer hem. Men då är man inte garanterad full ersättning!

Beställ EU-kortet i tid för att kunna få ersättning för nödvändig vård i landet du besöker. Om du blir sjuk och behöver vård i ett land utanför Sverige gäller olika regler beroende på vilket land man är i och hur brådskande det är att få vård. Om du har med dig det europeiska sjukförsäkringskortet är det enklare att få vård i EU. Ta reda på hur du ska göra om du blir sjuk innan du åker!

I följande fall gäller inte EU-kortet:

  • Privat sjukvård eller kostnader för planerad vård i ett annat EU-land.
  • Privat sjukvård eller kostnader som t.ex. flygresa till hemlandet eller borttappade/stulna ägodelar.
  • Kostnader om du reser i det uttryckliga syftet att erhålla sjukvård.
  • Räddningsinsatser och hemtransport. Kontrollera om det ingår i din reseförsäkring.
  • Gratistjänster – det kan det hända att tjänster som är kostnadsfria hemma, inte är det i ett annat land.
  • Den som inte är EU-medborgare kan inte använda EU-kort för vård i Danmark.
  • Kroatiska medborgare kan inte använda sitt EU-kort för vård i Schweiz.
EU-kortet gäller i följande länder: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien och Nordirland, Schweiz, Tyskland, Tjeckien, Ungern och Österrike.

Om du skulle glömma EU-kortet på resan, kan du kontakta SOS international, som tillsammans med försäkringskassan hjälper till att utfärda ett provisoriskt EU-kort.

Trevlig resa!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.