Dina räkningar tar inte semester!

Posted on

Nu njuter vi av solsken, bad, glass som smälter i värmen och de efterlängtade sköna, lata sommardagarna. Det är lätt att ta semester från allt, men inte lika kul att komma hem till påminnelseavgifter eller till och med inkassokrav. Det gäller att planera innan så allt rullar på fastän du har semester. Har du koll på räkningarna och vem som betalar dem?

Att missa räkningar är lätt hänt under sommaren! Visst vill vi njuta av semestern när vi väl åker iväg, men då är det viktigt att allt är ordnat och fungerar även om du inte är hemma vid datorn. Hyran och andra räkningar behöver betalas året runt. Ska du till Borneos djungel utan Internetuppkoppling? Så här kan du göra för att förbereda dig och när du är på resande fot:

  • Använd autogiro och e-faktura i möjligaste mån.
  • Be någon kontrollera din post när du är utomlands och vid behov eventuellt betala räkningar åt dig, men lämna inte ut inloggningsuppgifter till din bank! Du kan välja att istället betala räkningarna själv från utlandet via din internetbank.
  • Gå i förväg igenom vilka kvartals och årliga räkningar som kan dyka upp under semestern.
  • Anmäl e-faktura, då får du dina räkningar direkt till internetbanken.
  • Köper du något på nätet där fakturan ­kommer med varan hem till dig, tänk på att flera dagar i din betalningsfrist redan kan ha ­passerat. Lägg inte räkningen åt sidan utan att ha ­kontrollerat förfallodagen.
  • Registrera sommarens alla räkningar i internetbanken redan nu med lämpligt betaldatum.

Har du en Smartphone kan du få tillgång till dina banktjänster även under semesterresan, till exempel genom de appar som många banker erbjuder. Vanliga tjänster som ingår är information om kontosaldo, överförings- och betalningsfunktioner. Men tänk på att det oftast inte är möjligt att lägga till nya mottagare med ett mobilt bankid. I de flesta fall behöver du din bankdosa då!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.