Låg ränta eller ingen ränta alls

Låg ränta eller ingen ränta alls

Posted on

Idag är det ofta så att det finns ett behov hos många att låna pengar. Det finns ju en mängd olika alternativ när det kommer till detta. Många som söker efter ett lån har behov av en mindre summa pengar för en kortare tid. Långivare idag är ofta generösa och erbjuder olika kampanjer, där du får lägre ränta eller helt räntefritt under en månad eller fler.

Varför är det bra med en låg ränta?

När du tar ett lån, oavsett hos vem eller vad det är för typ av lån, så tillkommer det ränta på lånet. Det är en slags avgift för att få låna pengarna kan man säga. Det är ränta på alla typer av lån så som sms lån, bolån, blancolån, billån eller kreditlån. Även kontokrediter har ränta på de pengar som lånas ut. Så när du lånar pengar, så ska du dels betala tillbaka summan du lånar, samt ränta på det lånade beloppet. Oftast är det den nominella räntan som anges men även den effektiva räntan ska framgå dels i förhandsinformation och i avtalet.

Den totala kostnaden för lånet, ser du genom att kolla på den effektiva räntan. I detta ska även alla andra avgifter ingå. Ju lägre ränta du får, desto bättre är det för dig som kund. Det eftersom då blir den totala kostnaden mycket lägre. Så när du letar efter lån, så är det bra att leta efter de som erbjuder låg ränta, eller helt räntefritt. Se bara till att du alltid läser alla villkor och regler så att du vet vad som gäller för respektive kampanj och lån.

Lån som är helt utan ränta

Det finns de långivare som erbjuder så kallade räntefria lån. Ofta handlar det om en mindre summa pengar under en kort tid. Erbjudandet gäller oftast nya kunder och är ett sätt att locka dig att låna pengar hos just dem. Det är ju rätt smidigt att fån ett lån, utan att det blir extra kostnader. Dock är det bra att alltid se över vad det står i villkoren. Om det står att du får x antal månader med räntefritt, så är det bra att veta om du måste göra något särskilt för att få ta del av den kampanjen. Räntefria lån brukar oftast erbjudas till nya kunder och det under den första månaden. Betalar du tillbaka lånet inom 30 dagar, så behöver du alltså bara betala det du lånade. Det finns även de som erbjuder kampanjer med räntefria lån till befintliga kunder.

Betala tillbaka i tid

Om du lånar pengar och det är en kampanj med att det är ett räntefritt lån. Se då till att betala tillbaka lånet i tid. Det är bra eftersom du annars riskerar att det inte blir räntefritt. Missar du att betala tillbaka inom den tid som kampanjen är, då kan räntan börja ticka. Räntefria lån brukar oftast erbjudas av långivare i samband med andra saker. Om du är på jakt efter ett större lån, så är det oftast inga kampanjer i form av räntefritt. Dock kan det vara erbjudande om att få en lägre ränta.

Gör januari till en nystart för din ekonomi

Om du känner att januari månad är extra svår, så är det inte fel att ta tag i din ekonomi och se över den. Det kan motverka att det blir på samma sätt nästa år. Du kan skapa en budget, se över och summa utgifter och se om det finns saker du kan skära ner på. Det är bra att göra det under januari månad eftersom nu brukar även kontrolluppgifterna inför deklarationen komma. Det kan vara läge att lägga om dina lån samt även se över ditt sparande. Lägg upp olika konton för särskilda ändamål om du har svårt att hålla i pengarna. Ett semesterkonto, ett julkonto och så klart ett buffertsparande för oväntade utgifter.

Om du inte kan betala alla dina räkningar i januari så är det bra att ringa företagen och säga som det är. Du kan be om att få dela upp betalningen eller om det går att skjuta på förfallodatumet. Oftast går det att hitta en lösning om du ringer i god tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.