Mindre än 2 veckor kvar till skatteåterbäringen

Posted on

Är du löntagare eller pensionär och har du deklarerat via internet, telefon eller sms, samt anmält ditt kontonummer? Då ska du få din skatteåterbäring redan den 5 juni enligt Skatteverket. Har du tur kan du få dina pengar tidigare, eftersom överföringen går olika snabbt beroende på bankernas hantering. Utbetalningarna påbörjas redan den 3 juni. Den 5 juni ska dock utbetalningarna vara klara enligt Skatteverket.

Kontrollera ditt bankkontonummer

Har du nyligen bytt bank? Kontrollera att du har anmält ditt nya kontonummer till Skatteverket. Du ska ha anmält det senast den 5 maj för att få skatteåterbäringen redan den 5 juni. Har du missat att anmäla rätt kontonummer får du vänta på skatteåterbäringen till augusti.

Kontrollera att du inte har skulder hos Kronofogden

Har du aktuella skulder för indrivning hos Kronofogden? Då måste Skatteverket i första hand överföra pengarna till Kronofogden för att betala dina skulder.

Huvudregeln är att eventuell återbäring i första hand ska gå till att betala dina skulder. Överskott från skattekontot berörs inte av de så kallade beneficiereglerna (existensminimum) och är därför inte skyddad från utmätning eller avräkning.
Får du tillbaka mer i skatt än vad du har i skuld hos Kronofogden får du resterande belopp utbetalt av Skatteverket.

Slösa eller spara?

De flesta har nog redan planerat vad de ska göra med skatteåterbäringen. Oftast går pengarna till en semesterresa eller att sätta guldkant på tillvaron. Fundera dock om det inte är bättre att investera dessa pengar och skapa en buffert för framtida behov eller att betala av på eventuella lån och krediter och därmed minska räntekostnaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.