På söndag är det Mors dag

Posted on

Tillhör du dem som har svårt att hitta en bra morsdagspresent? Surfar du runt på olika prylsidor och funderar på om en designad disktrasa, minidammsugare eller en plastgris som skriker när man öppnar kylskåpet kan vara något för mamma?

Det bästa är att skippa prylhetsen och fira mors dag på andra sätt än med dyra och oftast tråkiga presenter. Kombinera en symbolisk gåva med att göra dagen till hennes egen speciella dag, då hon står i centrum.  Varför inte frukost på sängen, en blombukett med blommor du själv plockat, eller en picknick ute i det gröna.  Ska det firas med kaffe och tårta tar du hand om dukning och disk.

Sätt mamma i fokus

En morsdagspresent behöver inte alls vara dyr. Det viktigaste är att du verkligen fokuserar på din mors behov och intressen och inte bara köper en pryl för att ge något. Tänk på att din mamma kanske inte alls uppskattar samma saker som du. En upplevelsepresent i form av zorbing eller fallskärmshoppning passar säkert några mammor, men tänk efter om just din mamma är den äventyrliga typen. Att ge bort en resa kan vara uppskattat, men fundera om hon har tid och ekonomi för just denna resa. Även om du betalat biljetter och boende så är resandet förknippat med ganska stora kostnader.

Bor du i närheten av din mamma och har möjlighet att besöka henne är det mycket enklare att uppvakta henne på ett sätt som visar omtanke och inte heller spräcker din budget:

Bjud ut mamma på en långpromenad i den vackra naturen och passa på och ta fina bilder på din mamma som du sedan samlar i ett fotoalbum och ger till din mamma.

Bjud ut mamma på restaurang eller fika och pyssla om henne ordentligt.

Ladda picknickkorgen med mammas favoritmat och ta med henne till något smultronställe.

Är din mamma trädgårdsintresserad? Bjud med henne till en växtmarknad, handelsträdgård, Bergianska- eller Botaniska trädgården, eller varför inte en slottspark?

Gillar din mamma loppisar eller antikauktioner? Ta en loppisrunda tillsammans och leta efter fynd.

Har du igen möjlighet att besöka din mamma kan du skicka ett blommogram eller en liten present i form av exempelvis choklad, årsprenumeration på en tidning, eller något annat symboliskt.  Men glöm inte att ringa din mamma! Inga blommor eller choklad kan ersätta ett samtal.

En gåva med äkta omtanke

Om din mamma inte vill ha någon traditionell present på mors dag, kan du överraska henne med en åsna, tio getter, 100 vaccinationer eller en ”förlossning i Kongo”. Detta och mycket mer kan du köpa i hennes namn och ge bort till behövande familjer i tredje världen. Välj en biståndsbutik som tillhör någon välkänd och seriös biståndsorganisation och är registrerad hos Svensk Insamlingskontroll,  exempelvis Läkarmissionen  , Röda korset,  SOS Barnbyar eller ActionAid.

Många av biståndsgåvorna som finns att köpa är speciellt avsedda att hjälpa kvinnor och flickor att komma ur fattigdom, få utbildning eller få en säker förlossning och mödravård. En bistandsgåva behöver inte heller vara särskilt dyr. För bara 150 kr kan du ge din mamma en gåva som hjälper en kvinna i Kongo att få en säker förlossning på ett sjukhus.

Så hoppa över designprylar, köksredskap, tavlor och tröjor och ge din mor något som inte alltid kan värderas i pengar – din uppskattning, omtanke och tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.