När en dröm kan blir en verklighet

Posted on

 

Vill man så kan man. Det finns många drömmar som går att uppfylla, det gäller att anstränga sig lite gran, tänka på ekonomi, och börja spara pengar.

”Alla våra drömmar kan uppfyllas om vi har modet att uppfylla dem!” sa den världskände Walt Disney en gång. Självklart går inte alla drömmar att uppfyllas men drömmar som har en ekonomisk grund är inte omöjliga. För vem kan påverka din ekonomi om inte du själv?

Vad drömmer du om? En drömsemester på Maldiverna? Åka luftballong? Eller kanske köpa en sportbil? Vad skulle du ha sagt om vi bad dig att göra om alla dina drömmar till dina mål istället? Det tar mer tid för vissa drömmar och mindre tid för andra. Men det viktigaste är att ju tidigare du börjar spara pengar, desto snabbare kan ditt eller dina mål uppfyllas.

Vi ger dig några tips på hur enkelt du kan spara ihop en summa till din dröm. Dags att komma igång!

  • Börja i tid, planera ditt sparande och skriv ner vad du har för budget (dina inkomster och utgifter). Du får en överblick på hur du kan spara, hur mycket och så vidare. Planera ungefär när du vill uppnå ditt mål. Varför säger vi ungefär? Man vet aldrig vad som händer på vägen.
  • Lär dig skilja på dina sparanden. Det bästa tipset är att du ska ha flera olika sparkonton. Ett buffertsparande (för oförutsedda och oväntade utgifter), ett långtidssparande exempelvis till pension eller nytt boende, och ett måltidssparande som du kan uppfylla dina drömmar med. Var tydlig med gränserna och var pengarna ska gå. Det är ingen bra idé att betala för en drömresa med pengar från ditt buffertsparande.
  • Försök att minska matkostnader. Billigare pris betyder inte alltid sämre kvalité på mat. Gör matlådor, köp inte lunch ute och framför allt småhandla inte. Handla inte när du är hungrig, för då är du sugen på allt och vill köpa allt. Gör en veckomatsedel och storhandla. Det är ett bra sätt att slippa småhandla och slippa äta ute.
  • Skär ner på dina ”beroenden”. Sluta röka eller snusa, köp inget lördagsgodis eller klara dig utan latten från Pressbyrån innan jobbet. Många bäckar små gör en stor å. Både din hälsa och din plånbok kommer att tacka dig för det!
  • Sälj saker. Det finns säkert många saker som står och samlar damm på vinden eller i förrådet. Behöver du inte det? Sälj det då. Det är alltid lika kul att tjäna in en extra slant.
  • Vad har du för abonnemang och avtal? Vad betalar du för din mobil? Vad betalar du för internet, teve? Prenumererar du på tidning som du inte längre läser? Behöver du ditt gymkort? Och så visade. Kolla igenom dina avtal och abonnemang. Det finns säkert något som du inte längre behöver eller som du kan få ett bättre avtal för. Det är mycket pengar som spenderas i onödan.
  • Se över transportkostnader. Behöver du bil? Åker du bil ofta eller står den det mesta? Du kanske kan byta till en billigare bil med billigare försäkring? Eller börja åka kollektivt?
  • Använd dig av jämförelsesajter. Det är ett bra sätt att spara lite pengar.
  • Lär dig att pruta. Det spelar ingen roll om det handlar om att pruta på blocket eller i banken om bolån. Ta fram vettiga argument utifrån din situation.
  • Betala alla räkningar i tid, på det sättet slipper du påminnelseavgifter och extra kostnader. Kan man betala via e-faktura? Toppen! Anslut dig då!

 

Är du nyfiken på fler spartips så är det faktiskt så att på måndagar och torsdagar delar vi med oss av olika spartips på våra sociala medier. Du finner dem på Instagram och Twitter under hashtagen #ViaContotipsar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.