Dags att byta bil? Vi hjälper dig!

Posted on

Det är snart sommar och många funderar på att byta bil. Vad blir det för bil? Ny eller begagnad? Köpa på blocket eller i bilsalongen? Dessa tre och många fler frågor ska vi besvara för att kunna hjälpa dig med detta stora val! 

 
Att byta bil är ett av största och viktigaste köpen i våra liv. Tyvärr så är det inte så enkelt som man tror. Många av oss undrar hur man ska finansiera det stora köpet, för att undvika att familjebudgeten spräcker. Experter rekommenderar att man anpassar bilköpet till ekonomiska möjligheter, familjeförhållande, bostadsförhållande och behov. Men samtidigt är det helt förståeligt att det kan bli svårt att motstå frestelserna och lusten när det finns så många nya, bländande rena och designade bilar. Det hela slutar många gångar i att vi köper en bil som egentligen inte riktigt passar vår livsstil. Hur ska vi resonera kring vårt nästa bilköp? Vad är det viktigaste för oss förutom priset? Vad ska vi tänka på? Svaren finner du nedan!

  • Vilken bil har du råd med? Ny eller begagnad? Det finns många fördelar med en ny bild: den är oanvänd och innehar omfattande garantier. Men det finns också nackdelar som den snabba värdeminskningen som sägs vara 50 % på tre år. Ska det köpas en ny bil, kolla på kampanjer hos olika bilförsäljare och tänk efter.
  • Har jag verkligen råd? Begagnad bil? Fördelarna är många, bland annat det viktigaste att begagnade bilar är billigare. Har du bestämt dig att köpa en begagnad bil så är det viktigt att du kontrollerar noggrant vad det är för bil som säljs. Kolla om det är en krockad bil som gjorts säljbart, kolla skick, funktion, sommardäck och vinterdäck, om den var servad och så vidare.
  • Hur ska bilen finansieras? Leasing? Kreditköp? Eller kontanter? Svaret på denna fråga är väldigt varierande. Det beror på ålder, ekonomiska möjligheter och så vidare. Exempelvis: för en ung person är leasing med försäkring en bättre affär än att man skulle teckna försäkringen för sig. Glöm inte att fundera över amortering, försäkring och skatt. Dessa ska också finansieras.
  • Svara ärligt på dessa frågor: Vad har jag för behov? Vad ska jag ha bilen till? Hur mycket kommer jag att åka med den? Vill jag ha den som en stadsbil eller kommer jag pendla till jobbet mycket? Ska det vara familjebil? Och så vidare.
  • Design och prestanda kan locka många bilköpare. Och ofta är det så att man glömmer bort bilens nyttoaspekter och drömmer bort sig till ett visst märke eller en viss modell. Visst är det viktigt men man kan inte glömma bort varför man köper bilen och vad man har för budget.
  • Vad ska du välja för bil? Vilket märke? Det är otroligt svår fråga att svara på. Det beror mycket på prisklassen, designen och vad man har för preferenser. Och det är ingen hemlighet att skönheten ligger i betraktarens ögon. Men glöm inte att utseendet och designen inte är det viktigaste utan, säkerheten.
  • Nu till det viktigaste: finansering. Hur ska du betala för din bil? Kolla och jämför priser, försäkringar, amorteringar och skatter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.