Ta del av vår midsommarkampanj – 30 dagar utan ränta

Njut av sommaren

Posted on

Många vill gärna hitta på saker att göra under den märkliga sommaren, men ekonomin är inte riktigt där. Det du kan göra, det är att satsa på att ta ett lån, med så låg ränta som du kan hitta. I dag är det så att så fort du tar ett lån, oavsett storlek eller form på lånet, så ska ränta betalas. Det gäller alla lån så som sms-lån, bolån, blancolån, billån, kontokrediter och så vidare. Ett lån ska betalas tillbaka i form av amorteringar. Sedan är det även ränta på de pengar du lånar. Oftast är det den nominella räntan som anges men även den effektiva räntan ska framgå dels i förhandsinformation och i avtalet. Den totala kostnaden för lånet framkommer genom den effektiva räntan. Det med alla avgifter om det finns sådana. Allra bäst är det ju då du kan få lån helt utan ränta. Detta är inte något som alla kan ge, dock finns vissa långivare som har kampanjer som t.ex. vi på Viaconto.

Nominell och effektiv ränta

När man talar om ränta, så finns det två olika former på dessa. Det är nominell ränta och det är effektiv ränta. Nominell ränta är ränta som långivaren tar för att du ska få låna. När du jämför lån och vill veta vad det kommer att kosta dig totalt, så är det den effektiva räntan du ska kolla på. Den effektiva räntan är räntan som ska betalas plus andra avgifter som kan komma att tillkomma hos vissa långivare. Då handlar det om uppläggningsavgifter med mera. Effektiv ränta ska anges som årsränta i procent. Alla sorters lån ska kunna visa vad det är i effektiv ränta. Även kortsiktiga lån, på 30-90 dagar ska visa den. Eftersom det är en kort återbetalningstid på de lånen så är den effektiva räntan rätt hög. Du bör alltid läsa alla regler och villkor innan du lånar, för att veta exakt vad det är du ska betala för lånet du tar.

Vem bestämmer räntan?

Räntan sätts som huvudregel av den som lånar ut pengarna. Men det finns ett räntetak numera, som är på 40 % om lånet tillhör det som kallas för en högkostnadskredit. Det beslutades av riksdagen och det från den 1 september 2018. Därför har många långivare sett till att sänka sina räntor så att de anpassas efter denna nya regel.

Vad det blir för ränta på ett lån handlar ofta om hur stor risk det är att låna ut pengar till en person. Det handlar om vad man har i återbetalningsförmåga och om du har en säkerhet eller inte för ditt lån. Risken kan minskas genom att ha en så kallad medlåntagare.

Fast eller rörlig ränta?

När man talar om ränta så är det inte bara nominell och effektiv ränta man talar om, utan även fast eller rörlig ränta. En fast ränta innebär att räntan är den samma under hela tiden du har lånet. En fast ränta är ofta det man har om man tar ett bolån. Tar man ett mindre lån, så är det ofta en rörlig ränta. Den är dock inte helt och håller rörlig, utan det brukar då vara korta bindningstider i stället. Rörlig ränta innebär att räntesatsen följer de förändringar som sker på räntemarknaden.

Hur får jag en låg ränta?

Oftast så är det så att ju högre lån du tar, desto högre ränta får du betala. Det eftersom långivaren har en osäkerhet under längre tid om du kan betala tillbaka eller inte. Detta gäller då främst om lånet är utan säkerhet. Man kan säga att räntan är säkerheten istället. Storleken på lånet avgör alltså en del av det hela, men räntesatsen påverkas även av löptiden. Alltså under hur lång tid du betalar tillbaka på lånet. Ju längre tid du lånar, desto längre betalar du ränta, vilket ger ett något högre totalkostnad.

Långivare gör även en kreditprövning och kollar då på något som kallas riskprognos. Riskprognosen visar hur stor risk det är att du inte kan betala tillbaka ditt lån. Oftast är detta en prognos som skrivs i % och ju lägre procent du har, desto lägre risk att låna ut pengar till dig, vilket kan dig bättre ränta. Denna prognos baseras på hur din ekonomi ser ut nu samt hur den har sett ut tidigare. Kreditgivare analyserar flera olika faktorer för att bestämma om de vill låna ut till dig och vad du ska betala i ränta. Ju högre inkomst du har och färre krediter sedan innan ökar chansen att få ett bra lån med låg ränta. Så ju bättre kreditvärdighet du har, desto bättre chans till lån med låg ränta.

One thought on “Njut av sommaren”

  1. Hej, letar du efter ett skuldkonsolideringslån, lån utan säkerhet, affärslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital osv.! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga räntor och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.