Sommarlov på liten budget, så gör du

Sommarlov på liten budget

Posted on

 

Sommarlovet är ju den tiden som familjer ofta ser fram emot. Det ska vara oändliga dagar då man kan göra vad man vill. Dock är det allt för många familjer som inte har pengarna eller ekonomin att hitta på alla de där sakerna med sina barn. Att åka på semester med flera barn i familjen kan vara dyrt och svårt att göra för många. I år är det ju även så att det är svårt att resa fritt. Men det går att få ett bra sommarlov ändå, utan att det kostar en massa pengar!

För att kunna hitta på roliga sommarlovsaktiviteter är det bra att tänka långsiktigt. Det är inte fel att inför varje sommar sett till att spara så att det finns pengar att använda. En liten peng kan räcka långt.

Ät utomhus

Sommaren är en tid att vara ute så mycket som möjligt, om vädret tillåter. Det är inte fel att packa ihop frukosten, eller lunchen eller middagen och äta utomhus. Antingen i trädgården eller en park nära eller ut i skogen. Ta även med roliga saker att använda, som kubb, badmintonsetet eller liknande.

Njut av naturen

Sverige är underbart, särskilt på sommaren. Kanske ni har ett naturreservat i närheten, bege er dit. Eller har ni en park eller en skog? Då ska ni utnyttja det och bege er ut i naturen och njuta av den.

Gör en egen film

Något barn gillar att göra är att leka med dockor eller figurer. Varför inte ta dessa dockor och gör en film tillsammans. Det går att göra enkelt genom att filma med telefonen samt ladda ner gratis app där ni sedan redigerar den.

Hälsa på djur

4H-gårdar eller bondgårdar finns det gott om lite varstans i landet. Det är perfekt att ta er till dessa för att komma närmare naturen och djuren. Passa även på att ta med en picknick.

Bada

Bada är ett sommarnöje som är gratis. Kanske ni har en sjö, vik eller till och med nära till havet? Ta er dit och spendera hela dagen. Annars kanske ni har en vän med en pool? Det är inte fel det heller.

Gör en hinderbana

En rolig sak som kan engagera hela familjen. Varför inte sätta något på spel, som att förloraren får ta disken? Det finns många sätt att bygga en hinderbana på. Kanske ni har hund eller kanin? Bygg en bana för dem med!

Gå ut i skogen

I skogen finns det en hel del att upptäcka. Bestäm något ni ska hitta, till exempel speciella spår, och se vem som hittar flest. Glöm inte att ta med en påse eller korg ifall ni skulle hitta blåbär eller svamp. Eller testa att göra en naturruta, alltså dela in en bit i skogen och studera djur och växter under ett par veckor i denna ruta.

Gå på upptäcktsfärd

Bara runt hörnet där ni bor kanske det finns en massa skoj saker som ni inte vet om? Kanske en ny lekpark, eller något annat kul. Försök att upptäcka nya saker varje dag. Ta en promenad eller cykla tillsammans.

Måla

Ta med papper och kritor ut och måla av det du ser. Eller köp gatukritor och måla på asfalten!

Bygg en koja

En koja i trädgården eller i skogen är kul att bygga. Det kan ni ha som ett projekt under hela sommaren, beroende på hur avancerat ni vill göra det.

Använd er trädgård

Om ni har en trädgård, se till att nyttja den! Sola, spela badminton, vattna och duscha samtidigt när vattenslangen är ute. Ställ upp studsmatta och hoppa, grilla, umgås, njut!

Har ni ingen egen trädgård utan bor i hyreshus kanske det finns gemensamma gräsplättar ni kan använda? Eller kanske ni har en kompis med hus och trädgård? Åk dit!

Ordna femkamp

En femkamp kan ju innehålla precis vad som helst, egentligen. Vad är din familj bra på? Välj ut några grenar och börja tävla! Det går ju göra hur mycket skojiga saker som helst tillsamman.

Ordna hemmabio

Släck ner, poppa popcorn och kolla på film. Ni kan även gå all in och rita egna biobiljetter och vika strutar till era popcorn.

Byt lägenhet eller hus med någon

Vill ni få miljöombyte utan att det kostar allt för mycket, så kanske ni kan byta boende med vänner eller en annan familj. På nätet finns det bra plattformar att använda för det.

Tälta

Tälta kan ni göra hemma i trädgården eller ta med ut och tälta i naturen. Äger ni inget eget så har ni säkert någon som kan låna ut ett till er. Gör upp en brasa, berätta historier och grilla korv och mys!

Ordna en skattjakt

Här kan ni verkligen låta fantasin löpa fritt. Måla upp skattkartor, gräv ner olika skatter och gör det hela till en riktigt ordentlig skattjakt. Kanske ni även kan klä ut er till pirater?

Leta mat i naturen

I skogen finns det en massa saker att äta. Läs på lite kring recept på skott, blad och knoppar och ge er ut och leta. Men ha lite koll på vad man får plocka – och vad man kan äta. Det så att ni inte blir sjuka!

Fiska

Om ni har turen att bo nära en sjö eller vattendrag så kan det vara mysigt att ge er ut och fiska. Kolla bara upp så att det inte krävs fiskekort eller så där ni tänkt vara.

Umgås på ert sätt

Sätt er ner och planera tillsammans vad det är ni gillar att göra och se till sedan att göra en plan för sommaren. En del dagar kan ni låta vara fria, så att ni kan ta dagen som den kommer om ni vill.

Behöver ni en extra slant ändå?

Även om det är så att ni gör många aktiviteter som är gratis eller billiga så kan det vara svårt att få pengarna att räcka hela vägen. Då har du oss på ViaConto att vända dig till. Du kan ansöka om upp till 20 000 kronor och ta ut så mycket du behöver av det, när du behöver det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.