Tågsemester – din guide till oförglömlig resa

Posted on

Drömmer du om semestern som ska gå som på räls? Välj tåg som färdmedel och upptäck massa härliga platser. Ingen tågluff är den andra lik och kanske det är det som är charmen? Här är våra bästa tips inför sommarens tågäventyr.

Vi svenskar reser mer än någonsin och inte minst på sommaren. När det är dags för sommarledighet är det många av oss som packar resväskan och ger sig iväg. Det tråkiga är dock att vi inte reser miljövänligt. Statistiken visar att majoriteten av oss väljer flyg. Vill man resa inom Europa eller Sverige, och välja ett miljövänligare alternativ som också är snabbt är tåg ett perfekt färdmedel. Nedan finner du 5 viktiga anledningar till varför du ska välja åka tåg till eller på din semester.

 • Det är ett miljövänligt alternativ. Till skillnad från andra fordon är tåg oftast eldrivna. I Sverige har mycket vattenkraft eller vindkraftsverk som ger miljövänlig ström. Dieseldrivna tåg är inte lika miljövänliga, men fortfarande ett mer miljövänligare alternativ än bilar eller flyg.
 • Det är bekvämt att åka tåg. Åker man buss, bil eller tar man flyg, är oftast utrymmet väldigt begränsat. Väljer man att åka tåg så sitter man bra med mycket benutrymme. Dessutom kan man ta promenader och sträcka på benen om det behövs.
 • Det går snabbt att åka tåg. På korta och medellånga sträckor är järnvägen helt överlägsen när det gäller snabba transporter.
 • Det är säkert att åka tåg.
 • Sist men inte minst, det är sevärt. Tåget bjuder på bra utsikt och ett varierande landskap.

 

Så, nu när ni har valt tåg som färdmedel, ska vi svara på de vanligaste frågorna och funderingarna inför en tågluff.

 • Budget
  Det är alltid svårt att säga exakt hur dyr eller billig resan blir. De största kostnaderna kommer att vara InterRail-kortet (tågbiljetten), mat och boende. För att veta på ett ungefär hur mycket resan kommer att kosta dig är det viktigt att du svarar noggrant på frågorna: Hur länge ska du vara borta? Kommer du att resa ensam eller med kompisar eller familjen? Kommer du att vilja betala för boende varje natt eller vill du åka nattåg? Funkar det med hostel, eller ska det vara ett riktigt hotell? Vill du laga mat för att få mindre kostnader eller kommer alla måltider att ätas på restaurang? Kan du tänka dig att spendera pengar på nöje, shopping etc under resan? För att kunna göra en budget är det viktigt att du eller ni bestämmer er för hur ni vill ha det.
 • Planera resan
  Vad vill du ha ut av din tågluff? Sök på internet om möjliga tågrutter och andras erfarenheter. Sedan är det viktigt att bestämma dig om du vill att resan ska vara mer spontan och fylld med oplanerade äventyr eller välplanerad? Även om du vill att din resa ska till viss del vara spontan så är det viktigt att ha några grundbalkar att bygga resan på. Detta innebär att du bestämmer rutten, länder och städer som du vill besöka och bokar övernattningar. Reser man på sommaren finns det risk att många hotell eller boenden blir uppbokade.
 • Packning
  Du är säkert inte ensam om att ha hört massa skräckhistorier om personer som tågluffat. Men det är viktigt att inte hållas tillbaka av eventuella faror på vägen. Men naturligtvis ska man vara medveten och förbered. Du vill väl inte att resan ska förstöras på grund av att du känner dig orolig och stressad? Då spelar packningen en stor och viktig roll. Ha plånboken, passet och mobiltelefonen under uppsikt och nära kroppen. Det är dina viktigaste ägodelar på semestern. Ska du resa i Europa är det viktigt att du skaffar ett europeiskt sjukförsäkringskort i fall du skulle bli sjuk eller råka ut för något. Och sist men inte minst, var försiktig och lita inte för mycket på främlingar. Använd sunt förnuft och var medveten om fällor och faror.

Leave a Reply

Your email address will not be published.