Tiden är kommen för… deklarationen!

Posted on

Tillhör du de lyckligt lottade kan du ha pengarna på kontot redan innan midsommar! Har du inte deklarerat än? Du är inte ensam!

Vissa hoppar av lycka när deklarationen dimper ner i brevlådan och andra inte! De som deklarerar via internet och inte har några obesvarade frågor får sin skatteåterbäring från 10 juni och fram till midsommar.

 

 

Lite tips inför deklarationen:

1 Är du inte riktigt klar? Lämna in även om du inte är klar. Har inte Skatteverket fått deklarationen måndagen den 2 maj kostar det 1 000 kronor i förseningsavgift. Därför är det bättre att komplettera i efterhand om man inte blir färdig i tid.

2 Kontrollera uppgifterna. Jämför de förtryckta uppgifterna på blanketten eller i din elektroniska deklaration med kontrolluppgifterna från banken och arbetsgivaren. Stryk över det felaktiga beloppet på blanketten och korrigera till de korrekta uppgifterna.

3 Fördela rot- och rutavdrag. Om du fått rot- och rutavdrag för bygg- och hushållstjänster kan du bli återbetalningsskyldig om den skatt du ska betala inte täcker avdraget. Är du gift eller sambo med en person som du har gemensamma barn med kan ni fördela avdragen mellan er så att skatten räcker till avdragen.

5 Ränteavdrag. Du får dra av 30 procent av dina ränteutgifter i deklarationen om du lånat pengar. Detta gäller olika typer av lån som t.ex.  blancolån. Beräkningen av ränteavdrag brukar vara ifylld i förväg i deklarationen, men du måste själv se till att siffrorna stämmer innan du lämnar in deklarationen.

4 Räkna ut skatten. När du är klar kan du göra en ny skatteuträkning i den elektroniska deklarationen. Då kan du direkt se om du får tillbaka pengar eller får en restskatt att betala.

 

Vilka datum är bra att komma ihåg? Klicka här.

 

Får du pengar tillbaka?

Perfekt! Passa på att göra en ekonomisk planering för att se hur du kan använda dina skattepengar bäst. Får du ett större belopp kan du förslagsvis dela upp pengarna för olika ändamål utöver konsumtion, till exempel amortering av lån, betala av krediter, tillägg i semesterkassan, renovering av hemmet eller kanske spara dem för framtida utgifter.

 

Glöm inte, den 2 maj senast klockan 24:00 ska deklarationen vara inlämnad!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.