Tips på ett billigare (och underbart) sommarlov på hemmaplan!

Posted on

Den blomstertid nu kommer
med lust och fägring stor.
Du nalkas, ljuva sommar,
då gräs och gröda gror.
Med blid och livlig värma
till allt som varit dött,
sig solens strålar närma,
och allt blir återfött.

Skolavslutningar hålls runt om i vårt avlånga land. Och våra skolelever har tioveckors långa sommarlov framför sig. Även om sommarledigheten ska vara en härlig tid för både föräldrar och barn, är många föräldrar stressade över ekonomin. För många familjer innebär sommarlov stora utgifter och ansträngd ekonomi. Även om familjeekonomin inte är på topp kan hemmasemestern blir drömsemestern! Det enda du behöver är lite fantasi och tips från oss.

Kommunhemsida, planering och positiv inställning är nyckelorden för en lyckad budgetsemester på hemmaplan. Sverige är vackert på sommaren och det finns mycket att göra! Planera in dagsutflykter, cykla, bada, plocka bär, slappa på stranden, ät glass i mängder, hälsa på djur och fika familjs fikafavoriter. Men framför allt umgås och vila upp dig. Det finns mycket som är gratis att göra som vi aldrig hinner med annars under resten av året.

Nedan finner du tips på aktiviteter som förgyller ert sommarlov på hemmaplan.

 • Besök släkt och vänner – Fråga om du och din familj kan övernatta hos dem.
 • Tågluffa med barn i Sverige
 • Byt bostad och bo gratis på semestern
 • Glöm inte allemansrätten – du kan vistas i skog och mark så länge du inte stör eller skadar naturen
 • Gå på självplock eller ta en promenad i skogen och plocka bär!
 • Sightseeing på hemmaplan – Besök turistbyrån i din egen stad och fråga om roliga aktiviteter. Kommunsidor brukar också innehålla information om evenemang etc.
 • Gå på loppisar, marknader, festivaler och gratis konserter – Många städer har utomhusbio, parkteater och andra gratisevenemang. Det händer mycket roligt och gratis på sommaren! Kolla lokaltidningen eller kommunens sidor.
 • Ta en picknic till parken eller stranden – fråga grannar eller kompisar om de vill hänga med! Knytis är alltid ett roligt alternativ.
 • Besök bondgård – Ta en liten tur utanför stad och kolla på söta, gulliga djur. Det finns många så kallade 4H-gårdar som man kan besöka. En lista med 4H-gårdar finner du här.
 • Var ute i naturen – Den svenska sommaren är underbar, njut av vädret så mycket som det går! Åk till stranden, plocka bär i skogen, hyra en kanot och paddla, prova dressin, rid islandshästar, eller varför inte fiska eller bada i sjön?
 • Regnar det? Ingen fara! Passa på att besöka biblioteket, gå på museum, baka en smarrig kaka eller åk till ett lekland.

Barnsemester.se är Sveriges största resesajt för familjer med barn. Du hittar där mycket information om familjesemester, utflykter och andra aktiviteter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.