Blir det nudlar hela augusti?

Posted on

Har du kunnat hålla din semesterbudget?

  1. Självklart! Jag har stenkoll på pengarna.
  2. Har spenderat lite mer än planerat.
  3. Knappast! Det blir nudlar hela augusti.
  4. Vet inte. Har inte vågat titta på kontot

Har du valt det första alternativet? Grattis! Du har lyckats med det som knappt 10% av alla semesterfirare har klarat av (enligt vår väldigt ovetenskapliga undersökning).

Valde du alternativ 1, 2 eller 3? Du kan trösta dig med att du inte är ensam.

Enligt flera undersökningar som bl a har gjorts av svenska banker spenderar svenskarna i genomsnitt 15 000 kr på sin semesterresa. För en barnfamilj kan en vecka i något semesterparadis snabbt närma sig 30 000 kr. Och då talar vi inte ens om någon längre Thailandsresa.

Oavsett hur bra du har varit på att planera och spara, är det lätt hänt att falla för frestelsen och spendera för mycket när du är på semestern. En fin väska, nya sommarkläder, tjusiga drinkar, turistattraktioner – allt kanske är billigare än i Sverige, men om du plussar ihop alls dessa inköp blir det snart tusenlappar som ryker.

Så vad gör du när du har kommit hem och inser att bankkontot gapar tomt? Lugnt, det finns sätt att klara månaden efter semestern även om du har varit riktigt frikostig med pengarna.

Räkningar för fasta utgifter och mat kommer man inte undan med, med de flesta kan banta matbudgeten en hel del.

Ta en titt i din frys och skafferi– finns det mat som du hade glömt bort att du hade? Då är det dags att ta fram det istället för att äta ute eller storhandla.

Det finns även en hel del annat man kan dra ned på. Testa köpstopp – skippa krog, bio, shopping, och allt annat som du vill ha men inte behöver. Gör ett enkelt test innan du köper något – fråga dig själv vad som kommer att hända om du inte köper detta? Är svaret ”inget” – köp det inte!

Är det verkligen tomt på kontot är sista utvägen att ta ett lån. Glöm inte att kontrollera hur mycket ränta och uppläggningsavgifter du kommer att betala för lånet och låna inte mer än du behöver. Titta inte enbart på månadskostnaden, som ofta kan vara riktigt låg. Titta istället på den totala kostnaden som du kommer att behöva återbetala.

Och du, nu är det väl snart dags att börja spara till nästa semester?

Leave a Reply

Your email address will not be published.