Hur tar man hand om sin budget?

Posted on

Har du någon gång funderat på om du har råd att köpa något eftersom du visste att din budget var tajt? Räkningar måste betalas, mat måste inhandlas och bostad måste försäkras. Och många fler utgifter kan skrivas ner på måste-listan. Det är inte alltid lätt att spara undan lite pengar varje månad. Även om pengar inte är det viktigaste, är det en viktig förutsättning i vardagen.

Med handen på hjärtat, händer det ofta att det går en dag utan att du drar ditt betalkort eller betalar med kontanter? Var ditt senaste inköp verkligen nödvändigt? Vi blir mästare på att spendera pengar och köpa onödiga fast nödvändiga (för stunden) saker. Den stora konsumtionshetsen hjälper inte vår ekonomi.

Är du också en av dem vars pengar bara flyger iväg? Därför valde vi att dela med oss av några grundregler som hjälper din ekonomi att klara sig ända till löning. Dessutom tack vare dessa regler kommer du att kunna spara lite pengar. Kanske en resa till Karibien nästa?

  • Gör en lista på dina inkomster och utgifter.
    Skriv ner hur mycket pengar du får in varje månad och hur många utgifter du har. Du kommer då få bättre koll på din budget. Spenderas mycket pengar på restauranger? Då kanske är det dags att omprioritera.
  • Dubbelkolla hur mycket vatten och ström du förbrukar.
    Varför ska du betala mycket om du kan betala mycket mindre? Duscha snabbare, fyll diskmaskinen full med smutsig disk, tvätta inte enstaka plagg och stäng av tv:n helt.
  • Handla med en inköpslista
    Har du en inköpslista, håller du dig till den. Det händer väldigt ofta att man köper det som man inte skulle köpa och att man plockar på sig alldeles för mycket saker. Med en lista undviker du alltför många onödiga köp. Många bäckar gör en stor å.
  • Ät hälsosamt och laga mat hemma.
    Även om det kanske låter tråkigt för många är det mycket billigare (och godare!) med hemlagad mat. Istället för att köpa en lunch under arbetstiden kan du alltid ta med dig en matlåda. Tänk att du köper lunch á 80 kr varje arbetsdag under en månad, det kostar dig då: 1600 kr. Och under hela året (260 arbetsdagar) ligger summan på: 20 800 kronor. Det är väl ingen liten siffra?
  • Försök att använda ekonomiappar.
    Det finns otroligt många bra ekonomiappar som hjälper dig att hålla koll på din ekonomi. Det finns applikationer som listar och kategoriserar dina utgifter samt inkomster. Det finns program som kan lagra dina kvitton, hålla koll på din pension och annat sparande men även program som håller koll på vem som betalade för vad för att undvika att bli skyldig någon pengar.
  • Försök att bli av med dina beroenden. Om det inte går, försök att skära ner på dem.
    Visst är det gott med en latte på tåget till jobbet eller en kall coca-cola när sommaren är som varmast? Du är inte ensam om att tänka att ibland kan man unna sig lite. Men om ”ibland” blir varje dag då är det onödiga utgifter. Våra beroenden är oftast skadliga för vår hälsa (antingen så är det saker med stora sockerhalter eller beroendeframkallande som cigaretter). Försök att skära ner på dem och vi lovar, du kommer att ha mycket pengar över!
  • Leta efter gratis underhållning.
    Middag ute på fredagar, söndagsbio eller kanske lördagsnatt på klubben i stan. Viss underhållning kan vara onödig speciellt om man vet att budgeten inte håller. Sök på din kommuns hemsida, det finns en massa roliga saker att göra. Och det viktigaste av allt är att de är gratis. Gratis är ju gott?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.