Dags att lägga undan vinterkläder och rensa i garderoben?

Posted on

Hann du också lägga undan vinterkläderna efter flera veckors milda väder med plusgrader och soliga dagar? Trots ett mindre bakslag med snö och minusgrader är våren snart här och då är det dags att göra en storstädning i garderoben. Läs gärna våra tips om hur du rensar i din garderob på ett smart sätt.

Den stora garderobsrensningen

För att väcka vårkänslor riktigt ordentligt kan du avsätta en heldag för att rensa i din garderob. Sortera dina kläder i fem högar: Sälja, Skänka, Slänga, Behålla och Fundera. Fundera när du senast använde plagget som du har i din garderob. Har du inte använt det på ett år är det ganska säkert att du aldrig kommer att använda det. Plagget kanske såg jättefint ut när det hängde i butiken eller var reapriset så bra att du inte kunde låta bli att köpa det, men har du aldrig lyckats hitta det rätta tillfället för att använda plagget kan det vara dags att sortera in det under någon av nedanstående kategorier.

SÄLJA

Kläder av bra kvalitet som du inte längre använder kan du lättast sälja på Tradera eller Blocket. Har du barn som vuxit ur sina kläder så kom ihåg att barnkläder säljer bäst på Tradera. Efterfrågan är säsongsanpassad och det är vårkläder som säljs bäst just nu. Ska du sälja vinterkläder är det bättre att avvakta tills hösten. Just nu är det inte så många som vill köpa en dunjacka bara för att ”parkera” den i garderoben fram till november.

SKÄNKA

Kläder som inte har något större andrahandsvärde på Tradera eller Blocket kan fortfarande göra nytta om du skänker bort dem till bättre behövande. Myrornas klädinsamlingscontainrar hittar du oftast vid återvinningscentraler. Kläderna ska vara hela och rena. Förpacka dem helst i plastpåsar innan du lägger in dem i containern. Myrorna som tillhör Frälsningsarmén tar även emot skor, möbler, husgeråd, glas, porslin, prydnadssaker, leksaker och böcker som sedan säljs i Myrornas butiker på ett tjugotal orter i Sverige. Har du större mängder att skänka bort kan du även boka en hämtning på myrorna.se

SLÄNGA

Uttöjda, fläckiga och trasiga kläder hamnar i slängahögen. Är du en fena på att lappa och laga kan du givetvis fixa till de småfel som finns, men det är nog ingen idé att ha en hel hög med ”laga” kläder om du inte är av den händige typen. Att göra ett lapptäcke eller trasmattor kan vara en bra ambition med tanke på dagens rådande återvinnings- och miljötänk, men, handen på hjärtat, lägger du inte ribban lite väl högt? Säg hej då till mysbyxorna med ketchupfläckar och ägna mer tid åt behållahögen.

Vill du ändå försöka dig på ett lapptäcke hittar du perfekta nybörjartips här. Det ser faktiskt ganska lätt ut när man tänker efter. En symaskin är dock ett måste.

Saknar du symaskin men vill ändå återvinna dina gamla kläder kan du få instruktioner och inspiration till fina och enkla trasmattor här .

BEHÅLLA

Här finns det risk att denna hög blir för stor. Har du sparat kläder som kommer att passa dig när du har gått ner 15 kg i vikt? Fundera en gång till om du verkligen vill drabbas av dåligt samvete varje gång du öppnar garderoben och påminns att du fortfarande inte kommer in i kläderna? Fundera även över kläderna som du älskade för 15 år sedan men som kanske inte längre riktigt passar din figur, stil, status eller ålder. Gå en extra vända till sälja-, skänka- eller slängahögen.

De kläder som du väljer att behålla sorterar du efter säsong. Vinterkläder förpackar du bäst i vacuumpåsar som underlättar förvaringen och frigör yta i garderoben. Vacuumpåsarna köper du enkelt på nätet. Exempelvis från Forvara.se

Därefter sorterar du kläderna i kategorier: blusar, skjortor, kjolar, kostymer, byxor, klänningar och andra plagg som inte ska vilkas ihop hängs upp på galgar, medan t-shirts, jeans, tröjor och koftor kan vikas ihop och förvaras i lådor eller på hyllor.

Det blir mycket enklare att hitta nya kombinationer om du lätt kan överblicka alla dina plagg.

FUNDERA

Kan du inte riktigt bestämma dig hur du ska göra med några plagg kan du lägga dem i funderahögen. Fundera i några dagar och gör ett nytt försök att sortera. Bestämmer du dig för att behålla dessa plagg, kan du boka in en ny garderobsrensning efter 6 månader. Har du fortfarande inte använt plaggen från funderahögen, är det dags att sälja, skänka eller slänga dem.

Förnya

När du är klar med din garderobsrensning kan du göra en inventering och se om något nytt måste införskaffas. Fyll på med basplagg som är lätta att kombinera och passar din vardag. Har du en begränsad budget ska du avvakta med att köpa säsongens nyheter så fort de har kommit till butikerna. Vårkläderna som dyker upp i butikerna och hos e-handlarna redan i januari brukar säljas till rabatterat pris redan i mars. Får du klädkatalogerna hemskickade är det smart att avvakta med köpet i en månad. Du får garanterat ett mycket bättre rabatterbjudande om du väntar ett tag och inte köper nyheterna direkt.

Kan alternativet till nya kläder vara köp av begagnat eller vintage? Eller anordna klädbytardagar med vänner? På vintagekartan.se hittar du många bra tips och en lista över Sveriges mest populära vintage och secondhand butiker

Lycka till med din garderobsrensning!

Leave a Reply

Your email address will not be published.