Glöm inte att släcka ljuset!

Posted on

Den 29 mars kl 20.30 är det dags igen att visa sin ställning för minskad energiförbrukning och en hållbar planet: Earth hour!

Earth Hour är världens största miljömanifestation. Du kan vara en av de hundratals miljoner människor världen över som visar sitt engagemang för en hållbar utveckling genom att släcka ljuset under en timme. Det handlar inte om att spara el i en timme utan det är en viktig politisk symbolhandling som visar makthavarna att de måste ta klimatfrågan på allvar. Genom att släcka ljuset visar vi vår inställning till dagens konsumtionssamhälle. Vi vill ha en hållbar utveckling och vi vill bli tagna på allvar när det gäller klimatfrågor!

Enligt miljöförskningsinstitutet Worldwatch konsumerar en genomsnitts amerikan mer än sin egen kroppsvikt i produkter varje dag.  Konsumtionsmönstret sprider sig i världen och till länder med växande medelklass som Indien och Kina. För att producera alla dessa produkter och tjänster till ett allt större antal människor går det åt enorma mängder energi och det genereras enorma mängder  utsläpp. Vi använder mer naturresurser än vad jorden hinner producera.

Hur mycket konsumerar du själv under en dag? Det kan väl inte vara så mycket som din egen kroppsvikt?!  Tänk efter på vad du gjorde igår och räknar ihop allt som du konsumerade igår och gör en lista. Så här kan en lista se ut:

Duschade på morgonen och gjorde mig i ordning för jobbet. Konsumerade produkter:

a)      Duschkräm, schampo, hårbalsam, tandkräm, tandtråd, ansiktskräm, deo, hårgelé, läppstift, parfym.  Nya strumpor, strumpförpackning.

Åt frukost. Konsumerade produkter:

a)      Knäckebröd (slängde den tomma pappersförpackningen), smör och Kalles kaviar (slängde den tomma metalltuben).  Slängde tomater som hade blivit gamla. Slängde soppåsen med ca 3 kg gamla matrester och en hög med tidningar.

Åkte bil till jobbet. Konsumerade produkter:

a)      bensin

Köpte kaffe och lunchmat på väg till kontoret. Konsumerade produkter:

a)      Kaffe, mjölk, pappmugg, plastlock, kaffemjölksförpackning, träpinne för att röra om kaffet.  Lunchmat i en plastbytta och papperskartong, plastpåse.

På väg hem stannade vid macken och köpte nya batterier till barnens leksaker och spolarvätska till bilen.

Städade hemma. Konsumerade produkter:

a)      Disktabletter, diskmedel, tvättmedel, mjukgörande medel, rengöringsmedel.

b)      Använde tvättmaskin, diskmaskin, dammsugare och torktumlare.

Listan kan göras hur lång som helst. Vad kan DU göra för att korta ner DIN lista?

Leave a Reply

Your email address will not be published.