Ekonomitips: Planera inför julen redan nu

Posted on

Den kommer varje år, men vi har en förmåga att glömma bort den ändå. Plötsligt står julen inför dörren med all stress och ekonomisk press som den innebär. Varje år, samma chock. För att få till en rofylld högtid kan det vara klokt att – hur tråkigt det än må låta – börja fundera på julen när löven fortfarande sitter på träden.

Om du börjar fundera på hur du smartast lägger upp din ekonomi redan nu kanske högtiden kan passera smärtfritt. Låt oss ge några tips på vad du kan göra.

De bästa månaderna är nu

Ekonomin brukar vara ganska ansträngd under sommaren. Speciellt för barnfamiljer som försöker göra något roligt under sommaren finns då litet utrymme till sparande. Egentligen är det först nu som du kanske har möjlighet att lägga undan en slant.

Allas ekonomi ser olika ut, visst, men för många är det i september, oktober och november det kan finnas lite plats för sparande.

Se över din ekonomi för hösten

Om det är möjligt kan det vara klokt att lägga undan en buffert inför julen. Starta ett konto – det behöver inte vara ett faktiskt bankkonto utan ett mentalt – där du sätter in det du kan varje månad. Du kan till och med börja handla julklappar redan nu. Då slipper du dessutom jäkt och stress i butikerna dagarna före jul.

Tänk på att månaden börjar med julen

Ofta klarar man ändå av julen. Lönen kommer in och du har en slant att sprätta iväg på presenter och annat. Problemen kan komma efteråt – och då är resten av december och januari kvar. Dessutom brukar det komma en hel del räkningar som ska betalas när året börjar: försäkringar, abonnemang av olika slag, el (som är som dyrast på vintern) och andra utgifter ska ofta betalas innan första januari.

Se därför till att ha en buffert till efter julhelgen också!

Sälj gamla julklappar

Om man ska vara ärlig så hamnar en hel del saker på hög därhemma – saker man inte använder längre. Kanske till och med julklapparna från förra året. Nu har du chansen att rensa ut därhemma och lägga ut prylar för försäljning.

Istället för att slänga prylarna ska du sälja dem. Det kan ge ett bra ekonomiskt tillskott.

Diskutera julklappsinköp med familjen

I många familjer har julklappsinköpen gått överstyr. Även vuxna känner att de måste ge varandra dyra presenter bara för att de alltid gjort det. Barnen förväntar sig något fint, visst, men måste ni andra verkligen köpa dyra saker till varandra?

Känner du att det pressar din ekonomi för mycket kan det vara klokt att ta upp den diskussionen tidigt och sänka förväntningarna något.

Slutsats

Det är bara höst än. I alla fall känns det som höst i en väldigt stor del av landet med flera plusgrader, duggregn och lövhalka istället för snö och is.  Men vet du med dig att julen brukar bli tuff ska du planera redan nu. Då kanske det blir den där lugna julen du längtat efter varje år.

2 thoughts on “Ekonomitips: Planera inför julen redan nu”

  1. Dags o planera förs nästa jul!
    Dessa två jämförelsesajter är bra och enkla. Tack vare stapeldiagrammen får man en snabb överblick:
    -http://minalån.se (alla låneräntor)
    -http://minränta.se (alla sparräntor)

  2. I am genuinely delighted to glance at this web site posts which includes plenty of valuable data,
    thanks for providing such data.

Leave a Reply

Your email address will not be published.