Fakta om blancolån – lär dig mer om olika lån

Posted on

Fakta om blancolån

 

På lånemarknaden idag finns det en mängd olika sorters lån. Det är sms lån, internetlån, smålån, kredit, blancolån och så vidare. Där utöver finns så klart ”vanliga” banklån eller bolån, eller billån. En del av de lånetyper som finns är samma typ av lån, men de benämns med olika typer av namn. Blancolån är en ganska vanlig typ av lån och det kallas ibland även för privatlån. Det är samma slags lån och det som gäller med denna typ av lån är att man kan få lån utan säkerhet. Det finns även så kallade mikrolån som även de kan ses som en typ av blancolån. Detta eftersom det inte heller krävs en säkerhet för att få låna. Ett blancolån går att ta hos dels kreditgivare på nätet men även hos de vanliga bankerna.

Storleken på ett blancolån kan variera. De vanliga bankerna erbjuder ofta lån mellan 20 000-350 000 kronor. Kreditgivare på nätet har lån från 10 000 och uppåt. Det går alltså låna 50 000 snabbt via nätet om man vill. Dock är det alltid högre ränta på ett blancolån ju mindre summa det är.

Ett lån utan säkerhet är exakt vad blancolånet är. När man annars lånar så är det vanligt att man lånar med säkerhet. Det kan vara att man lånar med sin bostad som säkerhet, eller sin bil. Lån utan säkerhet innebär att du inte behöver ha något av värde för att få låna. Det innebär en större risk för kreditgivaren att inte kunna ha den tryggheten om det är så att du inte betalar tillbaka. Det är därför blancolånen är belagda med högre räntor. Fördelen med att ta denna typ av lån är att du får använda dem till exakt vad du vill. Det enda långivaren bryr sig om är din betalningsförmåga och att du har en inkomst så att du kan betala tillbaka det du lånar. Det finns även andra allmänna lån att ta, som kanske passar bättre till det du tänkt använda dem till. Är det bil du ska köpa så kan det vara mer fördelaktigt att ansöka om ett billån.

Ett blancolån kan vara ett bra sätt för dig att samla dina övriga små lån och krediter med. Då gör du helt enkelt så att du ansöker om en större summa och betalar av dessa med det nya lånet. Det brukar oftast vara en bra lösning och ett sätt att få lån med låg ränta, eller i alla fall lägre.

Tänk på att inte ta större lån än vad du faktiskt behöver använda. Det är en bra idé att bara låna så mycket pengar som det går åt till att betala av övriga skulder. Sedan är det som så att har du en form av säkerhet, så kanske det är bättre att välja att ta ett så kallat utökat lån. Då belånar du bostaden eller bilen och detta kan ge dig ett lån med låg ränta.

One thought on “Fakta om blancolån – lär dig mer om olika lån”

Leave a Reply

Your email address will not be published.