Fixa bästa nyårsfesten med tips från oss

Posted on

Fixa bästa nyårsfesten

Nyår är en högtid som många runt om i världen firar och för många är det årets höjdpunkt. Det är början på något nytt. Just att vaka in det nya året är från början en borgerlig företeelse. Dock har detta kommit att sprida sig till alla sorters samhällsklasser.

Här i västvärlden så firar vi nyår den 31 december. Men det finns en mängd olika datum för nyår i världen, då olika människor följer olika kalendrar. Det innebär att det nästan varje månad är nyår någonstans i världen.

Traditioner i Sverige

I Sverige är det tradition med klockringning och nyårsfirande på Skansen i Stockholm. Klockringningen började man med i Sveriges radio 1927 och från 1950 kunde man även höra alla Sveriges domkyrkoklockor med Sven Jerring som kommentator. En annan tradition är att man läser svenska versionen av den klassiska Tennyson-dikten ”Nyårsklockan”. Detta har skett sedan 1800-talet och sedan 1976 har man visat det på SVT.

Nyår är ofta en högtid man firar ute i offentlig miljö med en massa andra människor, till skillnad mot julen som man firar hemma med sin familj. Nyår är en dag att klä upp sig och då man kan äta och dricka lite extra lyxigt. Det finns inga regler kring hur man ”ska” fira, man gör så som man vill!

Midnatt, vid tolvslaget är det brukligt att man skjuter upp fyrverkerier och raketer. Många avger ett nyårslöfte, vars tradition kommer från USA.

Planera ditt nyår

Det är inte fel att planera inför nyår. Ska du ha fest hemma, eller ska du hyra en lokal? Det beror på hur många du ska bjuda. Tänk på att en lokal måste bokas i god tid! Kanske du vill ha ett tema? Det brukar vara så att de flesta går med på nästan vad som helst, då de är festsugna.

En annan sak att vara ute i god tid med är att fixa en inbjudan till de du vill ha som gäster. Gör en snygg inbjudan som känns extra festlig. Ha med eventuell klädkod och om gästerna ska ta med sig egen dryck eller mat.

När det kommer till dukning är det inte fel att göra det lite extra fint och smycka hemmet eller lokalen. Saker som kan vara bra att använda är konfetti, ballonger, blommor och serpentiner. Är det ett tema, dekorera efter det! Sen är det alltid kul att även ha drinkpinnar, nyårshattar med mera. Ha även gärna en bordsplacering för att få mer spridning på gästerna, så att nya personer lär känna varandra. Du kan märka glasen med färger eller namnbrickor, så slipper det att tas nya glas hela tiden. Eller så kan du använda engångsartiklar.

Är du själv bortbjuden på en nyårsfest, så är det bra att ta reda på om du ska ha med mat och dryck eller annat. Glöm inte heller att ta med en blomma eller en liten present till värden eller värdparet.

På nyår är det även skoj att leka lite lekar. Det finns många roliga sådana att hitta på nätet och förbereda. Charader är alltid roligt, liksom danstävling, eller varför inte en tipsrunda som handlar om de olika gästerna. Annars är det inte fel att ha ett frågesportspel

Musik är viktigt. Kanske du har live band? Om inte, se till att förbereda spellistor till Spotify eller annan musiktjänst, så att det finns musik för hela kvällen. Tänk på att variera musiken!

Hur ska man tänka när det gäller maten då? Antingen kör ni ett knytkalas, där alla tar med sig något så att man kan äta buffé, eller så bjuder ni på en trerätters middag. En klassiker är skaldjur eller oxfilé. Tänk på att kolla upp om någon har allergier eller är vegetarianer/veganer. Det finns inga regler, men bestäm allt i god tid och handla och förbered det!

Vad ska man då dricka på nyår? Vin till maten är alltid trevligt, men ha även alkoholfria alternativ. Red ut om detta ska bjudas på eller om gästerna ska ha med eget. Kanske det går att göra både ock?

Självklart måste det ju även finnas champagne eller mousserande vin, annars är det väl inget nyår! Det finns även bra alkoholfria alternativ. Bjud på ett glas när gästerna ankommer samt ett då det är dags att skåla in det nya året vid tolvslaget.

Raketer, smällare och fyrverkerier är något som många har som tradition kring nyår. Ska ni arrangera detta själva, ha det på en öppen plats, där en eller två personer som är nyktra har ansvaret. Se även till så att det är brandsäkert. Bara för att det finns snö så är det inte brandsäkert utan det gäller att ha koll. Tänk även på djuren! Många glömmer bort att djuren blir skräckslagna av fyrverkerier och raketer och en del av dem springer bort. Hundar är känsliga, men det kan även påverka smådjuren som kaniner och katter. Lämna aldrig djur ensamma, stäng dörrar och fönster, och använd endast smällare och raketer runt midnatt, så att djurägarna är beredda.

Sen var det ju detta med vad man ska ha på sig? Det är bra att tänka ut detta i god tid. Ska det vara tema, där kläder ingår är det extra viktigt så väl som om det är en klädkod. Kanske du kan hyra kläder, sy själv, eller varför inte fynda på en second hand-affär? Om du ska fixa en komplicerad frisyr, kanske det är bra att boka en tid hos frisören i god tid.

Alla går ju och väntar på nedräkningen till tolvslaget. En del vill då avge ett nyårslöfte. Vad det ska vara bestämmer du själv, samt att det är inte alls ett måste att ge ett löfte om du inte vill!

Så kommer då tolvslaget. Det är då många anser att festen kan börja ”på riktigt”. Många har dans och party med mera. Andra, som barnfamiljer kanske vill börja fundera på att dra sig hemåt eller att gå och lägga sig. Om ni ska festa vidare, missa inte att äta lite mer fram på småtimmarna. Är du värd eller värdinna, ställ fram snacks, samt lite ätbart. Det är även ett bra sätt att motverka att gästerna blir allt för berusade.

Hemfärd eller övernattning?

När festen är över, ska folk fara hem eller ska de sova över? Det gäller att ha en god framförhållning. De som kört bill till festen måste innan kommit överens om vem som ska vara nykter och köra hem. Är det en taxi man ska åka med är det ett måste att ha förbeställt den, annars är det risk att man blir utan.

Har man barn med sig kan det vara bra att ta med filtar och kuddar om de blir trötta under kvällen och vill sova.

Är det så att ni ska ha gäster som stannar över natten, se till att ha förberett sängplatser och annat innan festen, så att det bara är för dem att gå och lägga sig när de vill. Är det ni som ska sova över, ha med er allt ni behöver för dagen efter.

Hoppas ni haft ett bra år!

Efter nyår kommer det nya året med nya chanser och nya möjligheter. Hoppas att ert 2018 har varit bra och att ert 2019 kommer att bli kanon! Januari är dock den månad som det kan vara lite extra skralt i kassan. Då har du möjligheten att använda dig av oss på ViaConto för att få lite extra pengar. Du kan låna mellan 1000 kronor och 50 000 kronor. Hos oss är det enkelt att ansöka. Du kan läsa mer om detta på vår sida. Det går även bra att kontakta oss om du har några frågor kring vårt lån.

Leave a Reply

Your email address will not be published.