Tonåringar och månadspeng

Posted on

Har du också en tonåring hemma som hävdar att alla andra får hela barnbidraget eller minst 1000 i månadspeng? Vi frågade vår praoelev Louise som går i klass 8 om hennes syn på ekonomi och månadspeng.

Månadspeng eller veckopeng är väldigt vanligt bland ungdomar. Det är viktigt att man lär sig att hantera pengar när man är ung så att man inte får problem när man flyttar hemifrån. Vissa får inte en regelbunden summa utan får pengar när de ber om det. Jag tycker att man ska få en viss summa varje månad eller vecka så att man lär sig att planera sina utgifter och så att man även lär sig hur mycket man måste spara för att kunna köpa de lite dyrare sakerna.

Jag frågade mina klasskamrater ungefär hur mycket pengar de får per månad. Det var frivilligt att svara och endast tre personer kände sig säkra att berätta det för mig. Vissa kanske skäms för att de får mindre än andra.  Några utav mina kompisar får redan sitt barnbidrag medan andra får lite mindre, mellan 200-500 kr. De som får mer månadspeng brukar oftast få betala fler saker själva än de som får mindre.

Jag tycker att mängden pengar borde variera beroende på hur mycket barnet kan hantera och behöver. Själv brukar jag få pengar beroende på hur bra jag presterar i skolan och hur mycket jag hjälper till hemma.

Jag skulle vilja tipsa om att skaffa ett bankkort till ditt barn som fyllt 13 år. Det är säkrare än att bära runt på kontanter. Det är väldigt smidigt och beroende på vilken bank man har så kan man även ladda ner applikationer till sin mobil där man kan hålla koll på hur mycket pengar man har. Man kan även spärra sitt kort direkt i mobilen vilket jag behövde göra när min plånbok blev stulen.

Kostnaden för mobiltelefonen är oftast en av de största kostnaderna för en tonåring. För de som betalar sina egna mobilräkningar så finns det mängder med appar som gör att man kan ringa och skicka meddelanden gratis vilket sänker mobilkostnaderna väldigt mycket. Exempel på populära appar är Viber, Messanger, WhatsUp, MobileVoip och Skype. Det är väldigt effektivt och jag använder nästan inga pengar till att ringa och smsa. Detta förutsätter givetvis att man är uppkopplad på internet. Har man inte trådlöst nätverk hemma kan man åtminstone använda gratis WIFI på allmänna platser.

Leave a Reply

Your email address will not be published.