Kastar du också apport med dina pengar?

Posted on

Är hunden din bästa vän? Då förtjänar den att må som en kung, men det är inte gratis att följa de senaste trenderna. Hundar och andra husdjur är en miljardindustri i Sverige, med ett växande utbud av produkter och tjänster. Försäkringar och vård utgör största kostnadsposterna för en hundägare, men intresset för lyxtjänster ökar.

Från hundliv till lyxliv

Våra hundar har fått högre status och blivit allt viktigare för oss. En del är villiga att ge allt för sin hund, näst intill ruinens brant och en del utställare betalar mer i årliga utgifter än vad ett barn kostar i genomsnitt! Mottot tycks vara ”endast de bästa är gott nog”.

Det är dyrt att bli hundägare. Som nybliven ägare till den vanligaste hundrasen i Sverige, Golden retriever, är det inte ovanligt att behöva betala upp emot 12 000 kr.

Tycker du att det är saftigt? Det, förmodligen, högsta pris som betalats för en trogen följeslagare någonsin, är 12 miljoner kronor och betalades för en valp av rasen tibetansk mastiff i Kina.

Inte nog med att vi betalar dyrt för den efterlängtade hunden, vi är i högre utsträckning än tidigare villiga att betala mer för hundens välmående.

 

En växande marknad

Kommersen har därför växt och nischats. Antalet tjänster ökar och vi är beredda att köpa produkter och tjänster som tidigare varit otänkbara. Doga, eller yoga för dig och din hund, är den senaste i raden av många trender inom livsstil och hälsa. Andra tjänster som erbjuds är fashionabla salongsbehandlingar, såsom tassbad med havssalt och tassvax. En hårklippning kan vara dyrare för hunden än dess ägare, men vad gör man inte för att få till lockarna!

Flera hotell i Stockholm erbjuder nu hundsviter, egna hundmenyer med doggybag, Yappy Hour och möjlighet att välja husets Boeuf Bourguignon eller en tuggpinne á la canard, med smak av anka.

Lyxtrenderna är en global företeelse med en stor mängd leverantörer. Det tycks inte råda någon brist på efterfrågan, även av produkter som kan tyckas vara överflödiga. Visste du att världens dyraste hundhalsband kostar ca 21,4 miljoner kronor? Halsbandet består av krokodilskinn och 1600 diamanter i olika storlekar på totalt 52 karat, vitguld och platina. Det kanske vore något?

halsband

 

 

 

 

 

 

 

Bildkälla: http://www.bornrich.com/pampering-your-pooch-the-most-expensive-dog-collar-in-the-world.html

 

En i familjen

Mätningar i USA har visat att antalet premiumprodukter ökar. Vad detta beror på kan förklaras av olika faktorer. Till viss del beror det antagligen på att fler än tidigare saknar sällskap eller väljer att skaffa husdjur när barnen flyttat ut.

En annan troligare förklaring är dock att vi i större utsträckning än tidigare humaniserar våra husdjur och skapar starka känslomässiga band till dem. Nu är det normalt att se sin hund som en självklar familjemedlem. Då är det lättare att legitimisera att man väljer att köpa överdrivet dyrbara saker till hunden. Samtidigt har det under det senaste decenniet skett ett skifte mot en mer human djurhållning, vilket bidragit till utvecklingen.

 

Lyx, men för vem?

Som tur är behöver du inte all denna lyx för att din hund ska bli lycklig och det är tvivelaktigt om den bidrar till att få din hund att må bättre. Hundar är inga modeaccessoarer. De behöver omvårdnad, tid för lek, respekt och kärlek. Omtanke är bra, men om vi behandlar våra hundar som barn, finns det risk för att vi glömmer bort deras behov och särart. En hund har instinkter som skiljer sig från människans. Med ett växande utbud av tjänster och produkter med varierande kvalitet behöver man som hundägare vara kritisk och fundera på: vem är produkten avsedd att attrahera – mig eller hunden?

 

Relaterade blogginlägg:

Din katt kan bli en dyr historia!

Att konsumera eller inte – det är frågan

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.