Låna pengar efter skuldsanering

Posted on

Är du mitt i en skuldsanering eller funderar på att ansöka om en? Att göra en skuldsanering kan vara ett bra sätt att städa i din ekonomi. Sedan är det så klart bra att inte ta nya lån under tiden som detta görs, men att låna pengar efter skuldsanering är fullt möjligt.

Vad är skuldsanering?

Skuldsanering är något en person som har blivit svårt skuldsatt kan bli beviljad. Ansökan om detta görs hos Kronofogden. Det är om du har så stora skulder så att du på egen hand inte har en chans att betala av dem inom en överskådlig tid som det heter. Ansökan av skuldsanering är för de skulder som ligger hos Kronofogden, inte övriga skulder. Så har du andra skulder, hos företag, eller inkasso, så är det bättre låta dem gå till KFM, innan du gör din ansökan. Om du får en skuldsanering beviljad så innebär det att du betalar av en del av skulderna under ett visst antal år. Du slipper alltså betala hela summan du är skyldig. Efter skuldsaneringen är över så är du fri från dina skulder.

Varför ska man göra en skuldsanering?

Om du av någon anledning har haft svårt att betala dina lån, räkningar och andra krediter så brukar dessa först gå vidare till inkasso, sedan så hamnar de hos Kronofogden. Du får en betalningsanmärkning per skuld. Det kan göra det svårt för dig att ta nya lån, teckna abonnemang, hyra lägenhet och så vidare.

Om det är så att du inte kan betala av skulderna hos Kronofogden så gör de en utmätning. De kan göra utmätning av din lön eller dina tillgångar. Om det är så att dina skulder är extremt stora, så att de inte kan betalas via dess utmätningar eller inom en överskådlig tid, då har du rätt att ansöka om skuldsanering. Inte alla kan få det dock utan det beror på olika faktorer.

De villkor som du måste leva upp till för att kunna få en skuldsanering är dessa:

 • Du har så många skulder att du inte kommer att kunna betala av dem på många år.
 • Skuldsaneringen ska vara rimlig och ta hänsyn till dina personliga så väl som dina ekonomiska förhållanden.
 • Du ska bo, arbeta och ha dina skulder i Sverige

Du kan hitta mer information om detta samt hur du ska gå tillväga genom att besöka Kronofogdens egen sida.

Vanliga orsaker till skuldsättning

Det finns många olika orsaker att man hamnar i skuld men de vanligaste är dessa:

 • Obetalda sms lån.
 • Trafikförsäkringsavgifter. Om du har en bil och inte betalar din trafikförsäkring får betala över 100 kr/dag så längre bilen är oförsäkrad.
 • Obetalda mobiltelefonräkningar.
 • Privatlån och krediter.
 • Studielånskulder till CSN.
 • Obetalda elräkningar.
 • Obetalda skatteskulder.
 • Fortkörningsböter och parkeringsböter.
 • Underhållsstöd.

Ska man ta nytt lån efter en skuldsanering?

Det kan ju diskuteras huruvida det är bra att ta lån igen efter att du är skuldfri. Men det går ju bra att ta ett lån, så länge du vet att du kan betala tillbaka det. Sedan kan det dock vara så att vissa långivare nekar dig ett lån, om du ansöker alldeles för tidigt efter att du gjort en skuldsanering. En del tar nämligen med det i sin bedömning om hur bra du är på att betala tillbaka eller inte.

Städa i din ekonomi

En skuldsanering gör man ju inte för skoj skull. Det gör man för att man fått alldeles för många skulder som man inte klarar av att betala på egen hand. Om du har behov av ett lån efter din skuldsanering, du kanske funderar på att köpa hus eller bil, se då till att ha städat upp i din ekonomi före du ansöker. Vänta gärna 2 år efter din skuldsanering samt se över en del andra saker innan.

Anledningen att du hamnade hos Kronofogden första gången kan ju bero på vad som helst. Det kan vara av ren otur som att du blivit sjuk, av med jobbet eller fått flera olika oväntade utgifter. Dock är det bra att undvika att komma in i en skuldfälla igen, efter en skuldsanering.

Se till att göra en budget så att du vet hur du har det i din ekonomi. Betala alltid dina räkningar så fort de kommer hem till dig och använd inte dina pengar till en massa onödiga saker.  Spara alla kvitton och räkningar för att se om du har onödiga utgifter du kan dra ner på.

Se över om du har utrymme för att börja spara pengar. Först till en buffert sedan ett målsparande.

Får du åter igen svårt en månad att betala, se till att prata med den du ska betala till. Be om anstånd eller att skjuta upp det. Då slipper du oftast extra avgifter.

Se även över dina abonnemang, prenumerationer, försäkringar och annat. Finns det billigare alternativ eller ska du säga upp vissa saker helt? Det är inte säkert du behöver allt du har!

Ta hjälp av din kommuns budget-och skuldrådgivare för att få råd och hjälp. De kan hjälpa dig med det mesta som rör den personliga ekonomin.

Om du vet att det kommer komma en stor räkning, som till exempel restskatt, se till att lägga undan lite varje månad till detta så att du har dessa pengar när det är dags.

Sedan ska du se till att inte dra på dig en massa nya lån och krediter. Även om du blir kreditvärdig och har möjlighet att ta saker på avbetalning eller låna pengar, så gör inte det om du inte måste. Det du istället bör göra är att spara undan till det du vill ha eller det du vill göra.

Dock kan det vara en smart idé att satsa på ett större lån, om det är en bil eller ett hus som du har i siktet. Men som sagt, se till att ha en bra ekonomi innan. Det gör att du kan få ett bra lån, med låg ränta som du klarar av att betala av varje månad. Det du ska undvika är små, korta lån med skyhöga räntor. Det är de som kan ställa till det för dig igen.

10 thoughts on “Låna pengar efter skuldsanering”

 1. Jag vill låna för jag behöver betala räkningar o sånt sen mat till barnen har varit svårt med allt nu i 3 månader jag lovar att betala

 2. Hej jag har nästan 3 år skuldsanering kan låna penger köpa bil jag har ingen skuld eller nån tin räkning jobba hel tid

 3. Det stämmer inte alls som ni skriver att skuldsanering bara gäller de skulder som redan är hos Kfm. Söker man skuldsanering ska man ta upp ALLA skulder man har oavsett om de ligger hos inkasso, hos kfm eller kanske hos ursprunglig långivare. ALLT ska med för ALLT saneras om man får igenom sin skuldsanering. Man kan ansöka om skuldsanering om man har så stora skulder att man inte kan betala dem på överskådlig tid även om inte en enda skuld hamnat hos kfm än. Om det blir beviljat är en annan sak, men ansöka kan man.

 4. Den som skrivit denna text är uppenbarligen väldigt dåligt insatt i ämnet.
  När du beviljas skuldsanering så ingår ALLA skulder
  Skulder hos Krfm, inkasso skulder, precis alla skulder ingår.

  Innan en skuldsanering påbörjas reklamera krfm ut ansökan till alla gäldenärer , alla gäldenärer får en chans att yttra sig i ärendet.
  Dom gäldenärer som missar att svara på krfm utlysning förlorar sin rätt att driva skulden vidare och den skulden stryks utan att ens ta med i skuldsaneringen.
  Det var lite om detta.
  Och ett tipps till dig som publicerar texter som detta , ta reda på fakta först, så du inte missleder folk totalt

 5. Väldigt missledande skrivet. Efter skuldsanering är man helt ren på UC och kan få lån som vem som helst utan bedömning från tidigare skuldsanering eftersom det inte syns mer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.