Låna pengar till båt

Posted on

Låna pengar till båt, är det något som är smart att göra? Ett båtlån kan faktiskt vara en riktigt god idé. Det finns två former av lån du kan välja mellan. Du kan låna pengar utan säkerhet, alltså ta ett blancolån eller så tar du ett lån med säkerhet, där båten då används som säkerhet. Just att köpa en båt eller andra saker av värde kan vara en form av investering. Det är en sak du kan sälja om du behöver. Det är alltså skillnad mot ett konsumtionslån, där du lånar pengar för att köpa saker utan värde, som till exempel en resa. Vad för slags båtlån du ska välja beror på hur din ekonomi ser ut samt om du ska köpa en helt ny båt eller en begagnad.

Bestäm dig för hur du ska finansiera ditt båtköp

Det första steget till att köpa en båt är så klart att du bestämmer dig för hur du ska finansiera detta köp. Har du ett sparkonto sedan innan med en del pengar på så kan du kanske ha pengar till köpet redan nu och det utan att låna. Eller så räcker det till en del av köpet. Om du inte har sparat pengar sedan innan, så kan då ett båtlån vara ett bra alternativ.

Tre olika alternativ att finansiera ditt båtköp med:

Kontant. Om du väljer detta alternativ så förutsätter det att du har sparade medel på ett sparkonto. Det kan även vara pengar du ärvt och så vidare. Fördelen med att köpa en båt kontant är att du inte behöver betala någon ränta. Båten är direkt din när du köper den. Dock är det sällan någon har så mycket pengar på sitt sparkonto så att det räcker till en hel båt. Det är vanligare då att man betalar en del kontant och resten med lånade pengar.

Båtlån med säkerhet. Ett båtlån med säkerhet är vad det låter som. Du lämnar en säkerhet när du tar lånet och då det är en båt du köper så är det båten som är säkerheten. Det är samma sak som när du köper hus, då huset är det som är säkerheten. Ett lån med säkerhet brukar man ta via en av de stora bankerna. Det förutsätter att du har en har bra kreditvärdighet och en fast inkomst. Som vid bolån går det inte att låna 100 % av det båten kostar utan du måste lägga in en viss andel i kontantinsats. Hos många långivare är denna kontantinsats minst 20 % av båtens pris. Så antingen då om du har sparade medel eller lånar upp till resten via ett blancolån.

Båtlån utan säkerhet. Ett båtlån utan säkerhet är när du lånar pengar i form av blancolån eller privatlån. Det passar allra bäst om det är så att du inte har en kontant insats att lägga eller om du inte blir beviljad ett båtlån med säkerhet. Det går alltså att låna ett mindre belopp om du endast behöver till kontantinsatsen och ett större belopp om du behöver till hela köpet.

Oavsett sätt du vill låna pengar till båt så är det bra att jämföra olika lån, banker och kreditgivare. Det gör att du har större chans att få ett bra lån med en bra ränta och villkor.

Sammanfattning privatlån för köp av båt:

 • Ingen kontantinsats krävs
 • Inget krav att köpa via en auktoriserad båthandlare
 • Inga krav på försäkringar eller båtmodell
 • Mindre avgifter leder ofta till lägre effektiv ränta än på båtlån
 • Du kan sälja din båt när och hur du vill

Sammanfattning traditionellt båtlån:

 • Kräver 20 % kontantinsats
 • Båtens förväntade värdeminskning påverkar dina lånevillkor
 • Långivaren har båten som säkerhet
 • Krav på båtmodell och försäkringar
 • Om båten säljs måste det ske i samförstånd med långivaren
 • Förmånliga räntevillkor (men se upp för avgifterna)

Amortera på lånet

Eftersom båten oftast minskar i värde ju mer tiden går och lånet ofta är upplagt att vara på ett visst antal år, så ska du amortera på ditt lån i en bra takt. Ju större värdeminskning desto mindre säkerhet får banken för lånet.

Oftast är det så att banken räknar ut under hur lång tid du får låna pengarna av dem. Detta baseras på hur värdet sjunker på båten. Som tur är så sjunker inte värdet på en båt lika snabbt som det gör på en bil. Om det skulle bli så att du inte kan betala av på lånet så kommer banken kräva att du säljer båten, så att du kan täcka upp det som återstår av lånet. För din del är det bra att amortera av så snabbt du kan, det är en bättre investering så att säga. Det ger dig mer ekonomisk vinning om du säljer båten och har betalat av hela lånet.

En fabriksny båt brukar man räkna med att den tappar 10-15 % i värde under det första året. Som tur är så sjunker inte båtvärdet så mycket efter det utan stannar sedan upp. Dock beror det så klart på vad det är för båt, märke och modell.

Ränta

När du ansöker om ett stort lån med lång amorteringstid är det viktigt att du ser till så att du får den allra bästa räntan. Det är därmed en god idé att försöka förhandla ner räntesatsen på lånet. Oftast är det som lättast att få den mest fördelaktiga räntan hos din egen bank men det finns många kreditgivare som är villiga att sänka räntan när du tar ett lån. Så det är bra att jämföra dina alternativ innan du tar lånet.

Bestäm vilken sorts båt du vill ha

Det är en god idé att innan du ansöker om lånet, bestämma vad det är för båt du vill köpa. Det för att veta hur mycket pengar du behöver. Fundera därför på vad det är för båt du vill köpa. Det finns ju en hel del saker att tänka på inför val av båt. Hur har du tänkt använda båten, ska det gå att sova ombord? Ska det vara en helt ny båt eller duger det med en begagnad? Ska det vara en motorbåt eller ska det vara en segelbåt?

Ett hett tips är att besöka en båtmässa, så att du kan se utbudet av alla båtar som finns. Särskilt om det är en ny båt du tänker köpa. Men det är minst lika bra om du köper begagnat. Det är bra att välja en båt som inte är för liten. Ofta kan det vara så att köper du en liten båt så kommer du snart att vilja ha en större.

Ordna finansieringen innan du genomför köp av din båt

När du bestämt dig för vilken båt du vill köpa och du vet hur mycket den kostar, så är det som sagt bra att se över finansieringen. Du vet nu om du behöver ta ett båtlån eller om du kontanta medel att köpa båten för.

Ska du ansöka om ett båtlån så gör det innan du fullföljer ett köp eller skriver på avtal att köpa båt. Det är ett måste att faktiskt veta att du får låna pengar till båt, innan du köper. Det så att du inte står där med ett kontrakt på en båt som du sedan inte har pengar till att betala för. . Hur stort båtlån du kan få, oavsett om du lånar med eller utan säkerhet, beror på din kreditvärdighet och framtida återbetalningsförmåga.

Praktiska saker att tänka på

Det finns en del praktiska saker att tänka på runtomkring båtköpet. Det kan till exempel vara:

Du måste ordna båtplats, både för sommar och vinter

Du bör göra upp återbetalningsplan av båtlånet (lägg upp genom autogiro så du slipper aviavgifter)

Anlita en besiktningsman för att gå igenom båten inför köpet

Upprätta ett skriftligt köpeavtal (särskilt om du köper av en privatperson)

Kontrollera att båten du ska köpa inte är stulen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.