Är det en god idé att låna pengar till semester?

Låna pengar till semester

Posted on

Känner du att du vill åka iväg på semester? Kanske du ser att dina vänner på sociala medier har en massa bilder från sina resor? Kanske du inte har råd att åka utomlands, men funderar på att låna pengar till semester? Det är ju så att det kanske inte är alltid det smartaste att göra, även om du vill slippa regnet eller snön här hemma. En resa kostar oftast en hel del pengar. Lånar du pengar kommer resan även att bli dyrare än vad den faktiskt kostar. En undersökning som gjordes under 2018 visar att var åttonde svensk har tagit ett lån för att köpa sig en semesterresa. Det innebär cirka 13% av den svenska befolkningen. Att låna pengar är bra ibland, om det är till saker som har ett reellt värde. Men upplevelser, som resor, bör du tänka till över att låna pengar för.

Alternativ för att få råd med semester

Om du har en resa eller en semester du vill åka på så har du även olika alternativ att finansiera det med. Du kan spara pengar till denna resa. Du kan låna pengar till semester, eller så kan du göra båda delar. Det allra billigaste alternativet är att spara för semestern. Det tar förvisso tid och det krävs att du har disciplin. Om du vill ha semester utomlands så kostar det ju ganska mycket pengar. Särskilt om ni är en hel familj som ska åka. Så ska du spara så kräver det framförhållning samt att du sparar under en ganska lång tid.

Ska du resa tillsammans med din respektive plus två barn och resan kostar er 45 000 kronor totalt, så krävs det att du lägger undan 3750 kronor per månad i ett år, eller 1875 per månad i två år.

Låna pengar till semesterresan

Är det så att du väljer att låna pengar till semester, så behöver du inte spara alls. Du ansöker om lånet och när du får det beviljat, så är det bara att boka resan och sedan åka på den. Kostnaden för resan är något du då får ta sedan, när du kommit hem igen.

Oftast så säger man det att man inte ska låna till konsumtion eller upplevelser, men det finns en del bra reselån som är helt ok. Även resebolag kan erbjuda resor, på avbetalning, som är relativt bra ränta på. Om du tänker att du ska låna pengar för din semester, se då till att jämföra olika lån och långivare för att hitta det bästa lånet.

Viktigt att tänka på om du lånar pengar till din semester

Om du väljer att låna pengar till semester så är det bra att du är medveten om att du kommer att betala mer för denna resa än vad du hade gjort om du sparat pengar. Därtill får du en skuld som du sedan måste betala på varje månad under en tid. Det du bör göra att är att kolla på den faktiska extra kostnaden som blir. Om du lånar 45 000 kronor till en resa och lånet har en ränta på 5,95% samt att återbetalningstiden är på 3 år, så kommer den totala kostnaden för semestern bli 50 723 kronor. Alltså cirka 6000 kronor mer än vad den faktiska resan kostar.

Är det smart att låna till semester?

Just att låna pengar är inte något konstigt alls. Det är något de allra flesta av oss gör en eller flera gånger i livet. Oftast så är det lån man tar för att göra lite större investeringar, så som att köpa en bostad eller en bil. Låna pengar till semestern kan vara mindre bra alternativ dock. Det är en form av konsumtionslån, som inte direkt har värde. Lånar du pengar till ett hus, så har du gjort en investering och kan få pengar åter genom att sälja huset. En resa konsumerar du och det enda du har kvar av det är minnen och bilder. Dock kan det ju ses som en investering i dig själv, om det är så att du måste vila upp dig för att orka med vardagen och ditt jobb.

Det bästa är att spara undan pengar för din semester. Det är inte särskilt svårt att ha en bra framförhållning. Sätt upp en post i din budget för att börja spara till det, helt enkelt.

Det är helt ok att låna till semester om du lånar ett mindre belopp som kan återbetalas helt på 1-2 månader. Det är även ok när du har räknat på hur mycket det kommer att kosta dig under tiden du amorterar och det är även ok så länge du har en stabil inkomst och utrymme för att klara av att betala tillbaka på ditt lån.

Det är mindre ok att låna till semester om det är så att du saknar eller har en låg inkomst. Samma sak om du har knappa ekonomiska marginaler samt att det inte är bra om du inte inser vad lånet faktiskt kommer att kosta dig.

För- och nackdelar med att låna pengar till semester

Du bör se till att noggrant överväga för- och nackdelarna med att låna pengar till semester. Det är så klart många som känner behov av att bara dra iväg direkt. De har inte tid eller lust att spara pengarna som krävs. Det gäller dock att du har en bra ekonomi förövrigt om du ska klara av ett lån.

Du måste ju som sagt vara medveten om att det är dyrare att låna pengar än att spara pengar till semestern. Så länge du är det, medveten alltså samt att du har det ekonomiska utrymmet för det, så är det helt ok att låna pengar. Resan som betalas med ett lån, blir dyrare än vad det blir om du betalar den ur egen ficka. Det eftersom lån alltid kommer med ränta.

Hur stor kostnaden blir beror naturligtvis på vilken ränta du lånat pengarna till. Räntesatsen är ofta olika hos olika långivare, så det kan vara en bra idé att jämföra de olika aktörernas villkor för att få till bra lånevillkor och en så låg ränta som möjligt.

Fundera över hur du vill göra

Det är alltid bra att sätta sig ner och fundera på en del saker innan du lånar pengar, oavsett vad det är du ska låna till. Om det är en resa som hägrar, fundera på om det är värt det. Kolla över din ekonomi och om den klarar av att du får en skuld som du måste betala på. Det är även bra att kolla på hur din ekonomi kommer att se ut framöver. Du som har ett fast jobb, en stabil ekonomi och låga utgifter för övrigt kan med fördel låna pengar för att åka på semester för. Är det däremot så att du redan nu har det svårt ekonomiskt så kanske du bör låta bli. Då är det bättre att satsa på att göra något åt din ekonomi för att förbättra den. När du gjort det, då kan du börja spara undan pengar för att åka på semester för.

Leave a Reply

Your email address will not be published.