Låna pengar till körkort

Posted on

Att ta körkort är inte fel då det kan ge dig en stor frihet. Dels kan du åka var du vill när du vill dels är det lättare att få det jobb du vill ha. Det är därmed en bra idé att ta ett körkort. Dock så kostar det ju pengar att ta körkort. En del sparar undan dessa pengar, men är det så att du måste ha det nu, direkt så finns det flera olika körkortslån som du kan fundera på att ansöka om.

Om det är så att du funderar på att låna för att få pengar till körkort så är det viktigt att du noga undersöker olika alternativ för att hitta det bästa erbjudandet med den lägsta räntan. Det är bra att försöka ta reda på så mycket som möjligt om privatlån innan du ansöker.

Vad kostar det att ta körkort?

Du som funderar på att låna till körkort bör ta reda på vad det kan tänkas kosta. Det kan kosta lite olika beroende på var du bor, samt hur många körlektioner du behöver. Körlektioner kostar mellan 500 och 750 kr och är mellan 40 och 60 minuter lång. Sedan finns det även intensivkurser som kostar en viss klumpsumma.

Många sparar själva ihop pengar till sitt körkort, eller får pengar av sina föräldrar. Men en hel del tar också lån för att kunna ta körkortet så snabbt som möjligt.

Med intensivkurser kan man ta körkortet inom bara några veckor så väl som det går att övningsköra under en längre period med en förälder eller släkting.

Det finns en hel del personer som tycker att intensivkurs är ett bra alternativ för att man då har möjlighet att fokusera på att ta körkortet inom en viss tid, så att det inte drar ut på tiden och rinner ut i sanden. Tänk på att ju mer du övningskör själv, desto mindre behöver du betala till körskolan. Men en del kostnader såsom teoriprovet, riskutbildning och uppkörningen kan du inte komma ifrån.

Det som kostar pengar utöver körlektioner är även teoriprov, uppkörning, riskutbildning samt tillverkning av körkortet.

Om du ör en nybörjare och väljer att bara ta körlektioner på en körskola kommer i genomsnitt behöva betala 15 000 kronor för ett körkort. Om du dessutom kan övningsköra en del hemma ökar du chanserna att klara uppkörningen på första försöket.

Det finns många anledningar till att du kan behöva ett körkort så snabbt som möjligt, och då är det ofta en bra idé att ta ett privatlån. Det finns idag flera bra alternativ till detta. Sedan finns det även

Hur mycket kostar det att låna till körkort?

Ett privatlån utan säkerhet är normalt sett är lite dyrare än det är att ta ett lån med säkerhet. Det gör att du bör räkna med en något högre ränta. Låna pengar till körkort är via ett blancolån och det är ett lån utan säkerhet. Kostnaden för detta lån baseras på den risk som långivaren tar genom att låna ut pengar till dig. Den mest uppenbara kostnaden är räntan, den procentandel av lånet som du måste betala utöver själva amorteringarna på lånesumman.

Räntan är så klart inte lika hög överallt, utan det är olika beroende på långivare. De har möjlighet att själva sätta sin ränta utifrån ett visst antal kriterier. För att göra just detta så tittar de på din ekonomiska situation, om du till exempel har några betalningsanmärkningar och skulder. Det innebär alltså att det kan vara olika räntor och villkor hos två olika långivare. Ju bättre kreditvärdighet du har, desto lägre ränta kan du få.

Det kan även komma andra kostnader i form av aviavgift och uppläggningsavgift. Ofta kan man se den totala kostnaden i form av den effektiva räntan, där både räntan och alla kringkostnader under ett år har räknats ihop. Är du osäker på vad som gäller, prata direkt med den långivare du funderar på att använda dig av.

Det är genom att titta på den effektiva räntan som du får den mest rättvisa informationen om vad som gäller och vad lånet kommer att kosta dig. Det per år. En del långivare kanske lockar med låga räntor, men har höga avgifter på annat, så det gäller att läsa all information och alla villkor innan du tackar ja.

Det är mycket viktigt att du jämför olika lån för att hitta de långivare som erbjuder den bästa räntan och villkoren. Det så att du får det bästa lånet helt enkelt. Räntan på privatlån kan variera väldigt mycket beroende på vilken bank du vänder dig till, och det finns en hel del pengar som du kan spara genom att välja noga.

När det gäller räntor så kan den vara fast eller rörlig och detta innebär två olika saker. En fast ränta innebär att du betalar samma räntesats ända tills du betalat tillbaka hela lånesumman, medan en rörlig ränta påverkas av marknaden. Eftersom den rörliga räntan kan variera och därmed medför en högre risk, så är den också oftast billigare.

Oftast är det dyrare med en fast ränta, men mer säkert då du redan från starten vet vad det kommer att bli i ränta under hela din återbetalningsperiod.

Den totala kostnaden för låna pengar till körkort är alltså ränta (fast eller rörlig), eventuell uppläggningsavgift samt eventuell aviavgift som är kostnaden för att en faktura ska skickas ut. Till detta kommer sedan amorteringarna på lånet. Det går att undvika aviavgift genom att betala via autogiro.

Hur ansöker jag om ett privatlån till körkort?

Om du har bestämt dig för att låna pengar till körkort så börja då med att jämföra olika lån så att du hittar de allra bästa villkoren. Det är värt att lägga ner den tiden på att göra just detta. När du bestämt dig för vilken långivare som passar dig, så kan du besöka deras hemsida och ansöka om lånet. Det står ofta tydligt exakt hur du ska gå tillväga för att ansöka om lån hos just dem.

Långivaren behöver ha dina person- och bankuppgifter, och de behöver också veta vilken typ av lån du önskar, hur mycket du vill låna och hur lång löptid du vill ha för lånet. Efter detta är det bara att skicka in din ansökan och hoppas på att den blir godkänd. En del låter dig signera med BankID, medan andra skickar hem låneavtalet till dig för underskrift.

Oftast går det riktigt snabbt att få pengarna efter du har ansökt om det och blivit beviljad. Det är bra för din del att slippa vänta. Skönt att kunna börja med ditt körkort snabbt.

Sammanfattning

Om du behöver låna pengar för att ta ett körkort är alltså ett privatlån ett riktigt bra alternativ. När du tar ett privatlån så krävs det ingen säkerhet, utan det enda du behöver visa är att du har en inkomst. Du bör helst inte heller ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Om du inte får lånet du ansöker om så kan du alltid testa att ansöka igen tillsammans med en medsökande.

Körkortet kostar oftast runt 15 000 och det innebär att det lån du tar är av mindre karaktär. Det kan oftast betalas tillbaka på ett par år bara. Det är bra att du ser till då att dina kostnader såsom uppläggningsavgift, aviavgift och ränta, är så låga som möjligt.

Vad det är för ränta som just du får beror på din kreditvärdighet, hur hög inkomst du har och om du har några andra lån eller betalningsanmärkningar. Det eftersom detta tas med i beräkningen. Långivare har även olika villkor och regler för sina lån så det lönar sig en hel del att jämföra flera privatlån för körkort för att hitta det billigaste lånet för just dig.

Ett lån för körkort är så klart dyrare än om du sparat undan pengar för att använda. Men om du är smart och har bra koll så kan du i alla fall hålla nere kostnaderna för lånet.

Det är bra att betala av lånet så fort som möjligt, så att du minskar den totala lånekostnaden. Dock är det viktigt att din privatekonomi inte drabbas av eventuella högre amorteringar. Se till att noga ha koll på din ekonomi så att du har råd att betala av lånet varje månad innan du tecknar ett lån.

Om du blir godkänd så kommer pengarna att betalas ut till dig inom bara några dagar. Du som funderar på att låna pengar till körkort kan alltså ta dina första körlektioner inom bara ett par dagar om du ser till att ansöka idag.

Vad är körkortslån via CSN?

Körkortslånet är ett lån för dig som är arbetslös och mellan 18 och 47 år. CSN låter dig låna pengar så att du ska kunna ta ett svenskt körkort med körkorts­behörighet B, det vill säga för personbil och lätt lastbil. Du kan få låna högst 15 000 kronor. Eftersom det är ett lån så ska pengarna betalas tillbaka. Det ska betalas tillbaka oavsett om du tar körkortet eller inte.

CSN får varje år en summa pengar som används för körkortslånet. CSN beviljar ansökningarna i den ordning de kommer in och så länge pengarna räcker.

Som mest kan du låna 15 000 kronor. Dessa pengar kommer att betalas ut i delbelopp som det heter och det under din körkorts­utbildning. Du får 5000 kronor per gång. Detta lån går bara att ta en enda gång och beslutet om körkortslån gäller i ett år.

Körkortslånet kanske inte räcker till hela din körkorts­utbildning, men är en bra hjälp på vägen. Prata med din trafikskola, så kan de hjälpa dig att lägga upp en plan. Då ser du också hur långt pengarna räcker.

Kostnader som körkortslånet får användas för

Det finns krav och villkor som måste vara uppfyllda för att du ska kunna låna pengar till ditt körkort från CSN.

  • Din trafikskola måste vara godkänd av Transportstyrelsen.
  • Du får inte ha ett B-körkort sedan tidigare.
  • Du ska uppfylla villkoren för ålder och arbetslöshet.
  • På Transportstyrelsens webbplats kan du se vilka trafikskolor som är godkända. Sök på län och trafikskola.

Mer information om detta lån via CSN kan du hitta på deras egen sida.

Det finns därmed alltså två alternativ till låna pengar till körkort. Dels kan du ta ett privatlån eller så kan du testa att ta ett lån via CSN.

2 thoughts on “Låna pengar till körkort”

Leave a Reply

Your email address will not be published.