Tips och råd för att sälja eller köpa bostad

Posted on

Ska du sälja din bostad? Tips och råd att tänka på

Är det så att du har planer på att sälja din bostad i januari? Det är en månad som kan ha både fördelar och nackdelar när det kommer till försäljning av bostad. Så ska du sälja nu efter jul och nyår, så läs våra tips här.

I januari så vill många göra en större förändring i livet. Det gör att många lägger ut bostaden till salu. Det kan vara på grund av skilsmässa eller att man vill flytta till en annan plats. Vad ska man då tänka på när man ska sälja i januari?

Sälja bostad i januari

Ett bra tips när du ska sälja är att framhäva hur mysigt huset är. December är inte en bra månad, då är det jul och folk har annat att tänka på. Men när januari kommer så drar även bostadsmarknaden igång igen.

Det är bra om du kan lägga ut din bostadsannons tidigt i månaden. De flesta har fixat sina hem med styling, fotografering och så vidare samt kanske lagt ut en annons på Hemnet eller liknande. När slutet av månaden kommer så brukar utbudet av bostäder till salu vara stort. Så att lägga ut tidigt gör att det är mindre konkurrens än vad det är i slutet av månaden. Ett hett tips är att du har allt klart till den 5 januari och då lägger ut annonsen.

En stor fördel med att sälja i januari är att det ofta finns många spekulanter. Även de, precis som du kanske är redo för en förändring i livet. Man talar om bra säsonger för att sälja, när det kommer till bostadsrätter så funkar dessa året om, men det är lite annat för hus och villor.

Att sälja hus och villa under vintern

Det här med att försöka sälja ett hus är inte alltid så optimalt under vintern. Detta då trädgården är full med slask och snö eller lera. Det är inte fel att ha förberett med bilder på huset från alla andra årstider, som vår, sommar och höst. Det så att alla spekulanter kan se hur det ser ut när grönskan slagit ut, hur trevlig uteplatsen är med blommor som blommar och så vidare.

När jul och nyår är över så är det även ofta så att allt det mysiga med vintern är borta. De allra flesta längtar nu efter att det ska bli vår och sommar. Det innebär att det är extremt viktigt att ha bilder på huset med dessa årstider.

Fördelar med att sälja hus under vintern är att det är lågt utbud av andra hus, så det är inte stor konkurrens. Det andra är att det finns många nya spekulanter ute på marknaden.

Förmedla en bra känsla via bilder

  • Det har gjorts forskning som visar att folk är generellt sett mindre positiva när det är grått ute. Så ska du lägga ut en annons så är bilderna du väljer att ha med viktiga. Du vill ge alla spekulanter en bra känsla så att säga. Skapa en slags mysig känsla över det hela. Du kan göra det gråa mindre grått med att ha tända ljus, ljusslingor med mera så att det blir en sån där härlig känsla! Är det så att det är vackert ute, med snö som ramar in huset och trädgården så ha med bilder på det. Annars är det som sagt bra med sommarbilder som har mycket sol och grönska.
  • Snabba tips att ta till sig:
  • Om du är måste sälja bostaden på vintern så se till att vara ute i god tid.
  • Se till att vara förberedd och låt mäklarens proffsfotografer ta bilder utomhus innan vädret börjar bli tråkigt.
  • Se till att visa sommarbilder för eventuella spekulanter som då ser hur vacker trädgården är under vår, sommar och tidig höst.

 

Funderar du på att köpa eller sälja hus?

Det finns fler bra tips att ta till sig, både för dig som ska sälja och dig som vill köpa. Sommaren är oftast den säsong som bostadsmarknaden är som hetast. Dock är det alltid utbud och efterfrågan som styr hur marknaden ser ut. Detta kan variera från år till år och det är det som påverkar hur priserna ser ut. Ju mindre utbud desto högre priser.

Om man ser på skillnader mellan att köpa eller sälja hus i landsbygd och storstäder så är det oftast billigare att köpa ute på landsbygden och det är i de stora städerna man kan få mer betalt för sin bostad.

En del kanske funderar på om det finns något slags drömhus generellt sett men det är svårt att säga något specifikt, eftersom det finns i stort sett lika många drömhus som det finns bostadsspekulanter. Alla har olika saker de vill ha när de ska köpa hus. Ett bra läge brukar dock vara attraktivt för alla.

Hur ser boendemarknaden ut sommartid?

Om man ser till hela Sverige så är detta en svår fråga att ge svar på. Oftast är det lugnare under semestertider på många håll, men det kan så klart finnas undantag. Det kan vara de som bor i stora städer, men som under sommaren åker hem dit de växte upp. De kan bli sugna på att titta på hus och kanske återvända till sin hemort.

Vad kan säljare göra för att fixa till huset inför en försäljning?

En bra sak att göra är att fundera på när i tid du själv anser att din villa eller hus är som allra bäst. När är den som vackrast att visa upp? Är det en årstid den passar att framhäva allra bäst? Sedan är det viktigt att städa och det riktigt ordentligt. Hela huset måste vara rent och fräscht. Det är även bra att fixa till små skavanker med mera, särskilt i köket och badrummet

Det första intrycket är viktigt så det gäller att ha ett bra sådant. Många ser till att måla om hemma, som köksluckor med mera inför en försäljning eller att slipa köksbänken. Det kan vara en god idé att använda sig av så kallad homestyling. Det finns ju de som säger att intresset för köp ökar av doften av nybakade bullar och det stämmer. Det har ju att göra med den där mysiga känslan vi skrev om. Det är inte fel att satsa på nybakat, nyplockade blommor, citrusfrukter i en vacker skål och så vidare.

Det är därmed inte fel att ta hjälp med homestaging och homestyling. Det finns ute på marknaden som tjänst att hyra in, om man vill att proffs ska göra det åt en.

Vad ska villaägare prioritera inför en husförsäljning?

Som ägare till en villa är det inte fel att besikta sitt hus innan försäljning. Är det brister så är det bra att åtgärda dessa eller vara tydliga med att de finns.

Ska man ta ett bolån?

Är du i tankarna att ta ett bolån för att köpa en bostad, se till att kolla och undersök lånelöfte hos flera banker. Se dock upp att ta för många kreditupplysningar eller UC, då det påverka dig negativt. Det genom att få sämre lån och ränta eller att du inte får låna alls. När det gäller att binda bolån, så bind det inte för länge. Du kan välja att binda en del eller hela lånet, om du vill ha en bra koll över boendekostnader. Bind lånet i relation till hur länge du tänker bo där. Tänk även på att du ska ha pengar för den så kallade kontantinsatsen. Det kan vara sparade pengar eller via ett blancolån till exempel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.