Låna pengar till konsumtion

Posted on

Konsumtionslån är en form av lån som man helt enkelt använder för olika former av konsumtion. Det är detsamma som ett blancolån eller ett lån utan säkerhet. Att låna pengar till konsumtion är idag ganska vanligt. Det kan du ansöka om det är så att du vill ha något, eller om det ska bokas en resa eller liknande. Det kan även användas till mat, kläder, nöjen och så vidare. Ett sådant här lån går bra att använda till precis vad du vill. Det går även att använda dem som en kontantinsats eller handpenning vid köp av hus eller bil.

Fördelen med denna typen av lån är att du kan använda det till exakt vad du vill. Ingen frågar dig vad du ska använda dessa pengar till när du lånar dem. Oavsett vad du behöver pengar till så finns det långivare som kan ge dig ett bra lån. Det gör att du kan låna pengar till konsumtion på flera olika sätt. Det finns sådana här lån med eller utan UC. Du kan låna till konsumtion även med betalningsanmärkningar.

Det är dock viktigt att tänka på att lånet ska betalas tillbaka. Om du inte gör det så kan det på sikt leda till en betalningsanmärkning. Det finns idag en del lån som kallas högkostnadskrediter (dessa är lån med effektiva räntor på över 29.75%), vilket innebär att man måste betala en ränta på lånet. Betala ränta behöver man göra på alla lån, men de varierar beroende på vad det är för lån du tar.

Vad är ett konsumtionslån?

Ett konsumtionslån är ett lån som du kan ansöka om och där du inte behöver berätta vad du ska använda pengarna till. Detta lån har flera olika namn men innebär samma sak. Detta lån går alltså att använda till exakt vad du vill. Det kan vara att du vill köpa en bil, åka på resa eller köpa en ny TV. De låneformer som finns inom detta är privatlån, mikrolån, minilån, snabblån eller smslån. De avser samma sak så att säga. Eller i alla fall till samma ändamål. De skiljer sig dock lite åt ibland. Sms-lån och mikrolån är kända för att ha avgifter som är lite högre än vanligt, men snabbare utbetalningstider och kortare återbetalningstider. Detta är smidigt då du snabbt behöver låna pengar till konsumtion.

Privatlån innebär oftast att du behöver ha en bättre kreditvärdighet, men ett sådant lån ger också bättre villkor och ett högre lånebelopp. Du kan exempelvis låna 100 000 kr med ett privatlån, eller låna 200 000 kronor om du vill.

Så ansöker du om ett lån till konsumtion

Det är väldigt lätt att låna pengar till konsumtion. Antingen väljer du själv en långivare eller så vänder du dig till en låneförmedlare. En låneförmedlare kan ge dig erbjudanden från flera olika banker samtidigt. Du börjar med att välja vilken typ av lån som du vill använda dig av så som privatlån eller smslån. Sedan vilken summa du vill ha, sedan om det går välja löptid. Fyll sedan in dina uppgifter och skicka ansökan. Då sker en automatisk kreditupplysning på dig som låntagare. Kom ihåg att det finns en hel del krav som du behöver leva upp till för att ansökan ska gå igenom.

Krav för att ansöka:

Vara minst 18 år gammal (hos vissa långivare behöver man vara äldre, men aldrig yngre. Men måste alltid vara myndig för att kunna ansöka om ett lån, oavsett låneform)

 • Vara folkbokförd i Sverige
 • För smslån, ha ett mobilabonnemang i ditt namn
 • Ingen skuld hos Kronofogden

Konsumtionslån utan UC och utan säkerhet

Det finns en riktigt bra fördel med att låna pengar till konsumtion. Det är att du inte behöver ha någon form av säkerhet för att kunna få lånet beviljat. Det kräver alltså inte att du har en bil, båt, hus eller liknande. Andra lån, med säkerhet kräver ju det. Men det slipper du tänka på när det gäller denna typen av lån. Det räcker att du har en hyfsad kreditvärdighet och att du inte har någon skuld hos Kronofogden.

Det är i princip ingen låneförmedlare eller bank som accepterar en skuld hos Kronofogden, utan din ansökan kommer att bli avslagen. Det enda sättet att få ett lån beviljat trots skuld hos Kronofogden är då via ett skuldfinansieringslån. Dock är det sällan problem om det är så att du har en eller ett par betalningsanmärkningar. Det finns flera långivare som accepterar ett par sådana och ger dig lån ändå.

Om du vill göra det lättare för dig själv är det inte fel att välja en långivare som erbjuder lån utan UC. Att låna utan UC betyder inte att en kreditupplysning inte kommer att tas, utan betyder istället att låneföretaget inte använder sig av Upplysningscentralen utan har samarbeten med andra kreditupplysningsföretag som till exempel Creditsafe eller Bisnode.

Att tänka på innan du tar ett konsumtionslån

 • Fråga dig själv om du måste ta ett lån – eller om du kan spara ihop till din konsumtion?
 • Kolla om du har möjlighet att låna på bostaden. Då blir räntan lägre.
 • Ska du ta ett konsumtionslån gäller det att jämföra olika aktörers räntor.
 • Titta alltid på den effektiva räntan.
 • Hos många aktörer behöver du göra en låneansökan för att få veta just din ränta. Det kan leda till att du åker på många kreditupplysningar.
 • Be om låneaktörerns “SEKKI”, det vill säga ett representativt exempel.
 • Gå inte på så kallade “från”-räntor i marknadsföringen. De flesta kunder får en betydligt högre ränta.
 • Undvik att ta sms-lån – där är räntorna skyhöga.
 • Har du valt att delbetala en vara, följ alltid betalningsplanen. Annars kan du åka på en betydligt högre ränta än vad som var sagt från början.

Behöver du verkligen låna?

Att låna pengar är så klart rätt så lockande, eftersom det ger dig möjlighet att direkt köpa eller göra exakt det där du har tänkt dig. Men tänk på att du måste betala ränta på lånet. Det innebär att du alltid behöver betala tillbaka mer pengar till långivaren än du från början lånade. Lån kostar alltid pengar så det är bra att fundera på om det är värt det. Annars kan det vara bättre att spara ihop till det du vill göra.

Har du råd att låna?

Det är bra att göra en genomgång av din privatekonomi så att du ser att din ekonomi klarar kostnaden för ett lån. Ett tips är att använda dig av den privatekonomiska kalkylen på Konsumentverkets webbplats.

Har du valt rätt sorts lån?

Det finns många olika låneformer att välja på idag. Det kan ibland vara svårt att veta vilket lån som är bäst för dig. Ofta kan din långivare föreslå en passande låneform, men du bör ändå tänka på en del saker. Ju bättre säkerhet du har desto bättre ränta kommer du få, alltså lägre ränta. Lån där en bra säkerhet ställts, till exempel pantbrev i fastighet, pant i bostadsrätt eller borgensman, har i regel lägre ränta än lån utan säkerhet. Ditt lån bör vara långsiktigt hållbart. Kontrollera därför den effektiva räntan, den visar lånets totala kostnad inklusive alla avgifter. Om du tar ett lån som har en hög effektiv ränta så blir det ofta dyrt i slutändan.

Jämför pris och förhandla om villkoren

De är bra att granska de erbjudanden du får och kontakta de långivare som du bedömer är intressanta. Sedan kan du jämföra kostnaden genom att titta på den effektiva räntan. Den visar lånets riktiga kostnad inklusive alla avgifter.

Var ute i god tid

Att få lån beviljat kan ta tid eftersom långivaren ska göra en kreditprövning. En del är snabba och betalar ut samma dag, men en del vill ha lite mer tid på sig. Är det ett större lån så kan det vara fler faktorer som avgör och då kan det ta mer tid. Var därför ute i god tid innan du behöver pengarna så att du är säker på att få dem i tid.

One thought on “Låna pengar till konsumtion”

Leave a Reply

Your email address will not be published.