Låna-pengar-till-räkningar

Låna pengar till räkningar är det bra eller dåligt?

Posted on

Det här med att låna pengar. Det görs ju rätt så ofta, av många personer och det finns en mängd anledningar till att det görs. Att låna pengar för att betala sina räkningar, är det bra, eller är det en dålig lösning? Det beror nog på vem du frågar. Många har åsikter om detta med att låna pengar till just räkningar. Samtidigt har det gjorts en studie i utlandet som visar på att den vanligaste anledningen till att ta ett snabblån är att kunna betala räkningar.

Den som ska göra bedömningen om det är ok att låna för att betala räkningar, det är du själv. Du vet bäst själv om det är så att det är värt att låna pengar för att kunna betala fakturor och räkningar. Det som det kan kosta dig så att säga är att du får betala ränta, vilket gör att dina räkningar kostar lite mer än vad summan var från början kan man säga.

Alla kan ha en svacka i ekonomin

Det kan drabba vem som helst, att man får en slags svacka i sin ekonomi. En ekonomisk svacka kan bland annat komma av att man råkat ut för en eller flera oförutsedda utgifter. Om man då inte har en buffert eller ett sparkonto att kunna lösa detta med, då är det ett lån man får ta. Vad man kanske inte bör låna till är så kallad lyxkonsumtion. Det är saker man egentligen kan avvara och inte ”måste” ha, som kläder, resor med mera.

Om du har hamnat i en ekonomisk svacka och inte ser en lösning på något annat sätt än att ta ett snabblån eller sms lån, så kan det vara bra att göra just så. Dock ska du komma ihåg att ett lån ska betalas tillbaka, så räkna ut hur du ska göra det. Se över din ekonomi. Kanske du får in extra pengar senare under året och kan då lösa lånet?

Att ta ett lån för att betala en eller flera räkningar kan vara bra, så slipper de förfalla. Förfaller en räkning så tillkommer det ofta en massa avgifter. Det är förseningsavgifter, samt att det även kan gå vidare till inkasso samt i värsta fall till Kronofogden. När det väl hamnar hos Kronofogden så blir räkningen bra mycket högre, än vad räntan för ett lån att betala den i tid blir.

Idag finns det många lån att välja mellan och många av dem har en så pass bra ränta och amorteringsplan att det är värt att ta detta lån. Det blir billigare än att få påminnelseavgifter och andra avgifter. Att missköta sina räkningar är inte bra heller, då de kan leda till minskad trovärdighet hos hyresvärden till exempel, eller leder till att elen eller telefonen stängs av.

Lös kortvariga svackor på andra sätt

Är det så att det bara är en enda månad som du har en ekonomisk svacka, så kan det kanske lösas på andra sätt än att ta ett lån. Du kan till exempelvis kontakta fordringsägaren och be om uppskov, eller fråga om det går att få en betalningsfri månad. Ofta går detta bra, särskilt om du sedan innan sett till att sköta dina betalningar punktligt. En kortvarig svacka kan ske om du väntar på pengar som ska komma. Du vet med dig att du kommer vara ikapp när dessa pengar väl kommer. Planera bara så att du även har pengar kvar till månaden efter när dina pengar väl kommer så att du kan betala alla dina andra räkningar med. En annan lösning kan vara att du får hjälp av en familjemedlem med ett privat lån.

 

Tänk på detta vid korta lån

Låna pengar idag är ganska så lätt att göra. Det du ska tänka på är att när du tar ett lån, så kan din kreditvärdighet sjunka. Särskilt om du tar lån som använder sig av UC. Söker du på flera ställen och alla gör en sådan kontroll, så kommer det påverka kreditvärdigheten framöver, då dessa ligger kvar och syns för alla andra som gör en ny UC på dig. Det är bättre att ta ett snabblån hos en aktör som använder sig av andra former av kreditupplysning. Det kan vara att de tar en upplysning via Bisnode eller Creditsafe. Dessa syns inte eller sparas. Det som är bra med att ta ett mindre lån, hos någon som tar en sådan här kreditupplysning är att du har lättare att ta större lån senare.

Det är inte fel att även jämföra olika lån, så att du får den bästa räntan samt att det är en långivare som inte tar ut en massa extra avgifter. Det finns idag en mängd olika aktörer som kan erbjuda korttidslån, sms lån och så vidare.

Se över en långsiktig lösning för din ekonomi

Ibland kan det vara mindre bra att låna pengar till dina räkningar. Det är om du varje månad halkar efter med räkningar och det blir fler och fler räkningar du halkar efter med. Det gör att du till slut har svårt att betala lånen med. Du kanske har en alldeles för låg inkomst, eller så har du helt enkelt hamnat i en ond cirkel. Kanske du har levt på bidrag ett tag och det har ställt till det i din ekonomi. Samma sak om du sedan innan har skulder hos inkasso eller Kronofogden. Är det så att du har det svårt att få det gå runt, så är det en god idé att försöka hitta en långsiktig och hållbar lösning på dina ekonomiska problem.

Har du redan en massa dyra lån och krediter kan det vara så att du behöver ett så kallat samlingslån. Dock kan det inte alltid vara enkelt att få detta, då det har vissa krav. Många gånger kan det hjälpa att ha en medsökande, eller en person som lånar åt dig.

Om du ligger hos Kronofogden, så finns ett annat alternativ och det är att söka en så kallad skuldsanering. Detta är något man kan få, om man har extremt höga skulder som inte kan betalas inom en överskådlig tid. Det finns mycket bra information att läsa om detta på Kronofogdens egen sida.

Bättre med ett lån en att få en betalningsanmärkning

Om du missköter räkningar eller lån, så går de först till inkasso. Kan du inte betala dem då heller, så kommer de att gå vidare till Kronofogden. Detta gör dels att du får högre kostnader samt att du får det som heter betalningsanmärkning. När en sådan kommer på dig, så går du en sämre kreditvärdighet. Den sitter dessutom kvar i tre år och den kan göra att det blir svårare för dig att få lån, betala på avbetalning eller ta saker på faktura.

En eller flera betalningsanmärkningar är inte lika med att du inga lån får. Men det gör ofta att de lån du kan ta, de har högre ränta än vad de annars skulle ha.

Det kan vara en god idé att låna till räkningar, om det är så att du vill undvika att få en anmärkning. Samma sak även om du redan har en eller flera, det är alltid bra att ha så få som möjligt. Detta eftersom att ju fler du har, desto sämre kreditvärdighet har du. Som nämnt tidigare, har du även ett skuldsaldo hos Kronofogden, så kan en skuldsanering vara något för dig. Detta då det allt som oftast är så att har du obetalda skulder, så kommer du inte få låna pengar.

Sammanfattning

Ett mindre lån kan alltså vara bra om du har en tillfällig ekonomisk svacka, så att du inte hamnar i en sämre sits. Låna dock inte mer än vad räkningarna går på. Om det är en större ekonomisk svacka och du har flera lån och krediter, så är det bra att samla sina lån med ett större lån. Har du skuld hos Kronofogden samt utmätning, så kan det istället vara läge att be om skuldsanering.

Leave a Reply

Your email address will not be published.